21.yüzyılın 2021 senesinin Kasım ayının yirminci günü.
Cumartesi gününe rastlayan bir takvim.
Sıradan bir haftasonu yani.
Eminim ki bir çoğumuz için hayat olağan akışı ile başlamıştı.
Şehrin doğusu da batısı da aynı güne uyanmıştı.
Şehrin doğusunda yaşayanların öğleden sonra karşılaşacakları felaketten haberleri yoktu.
Saat 13:00’e kadar herşey olağan akışındaydı
.
YOLSUZLUK kendini şehrin doğusunda oturan insanlara o saatten sonra kendini hissettirdi.
Daha doğrusu şehrin doğusunda olupta batısına ulaşmak isteyenlere...
Tünelde yaşanan bir trafik kazası yaşanan YOLSUZLUĞU tekrardan gün yüzüne çıkardı.
Çömlekçiden başlayıp Yomra’ya kadar ulaşan trafiğin en önemli sebebi idi bu YOLSUZLUK!
Bir diğer sebebi de çekicisizlik!
• Tünelde sıkışan tırı çıkarmak için saatlerce beklenen çekici,
• Trafik akışını farklılaştıracak alternatif bir yolumuzun olmayışı,
• yığılmayı bir nebze olsun azaltmak için tüm çaresizliklere rağmen cansiperhane uğraşan bir il emniyet müdürü ve ekibi,
• Trafikte mağdur olan binlerce vatandaş,
21 Kasım 2021 cumartesi günü saat 14:00 itibari ile çoktan tarihe not olarak düşmüşlerdi.
Tüm bunları sıralarken faturayı günümüz yöneticilerine kesmek değil amacım. Zaten haksızlık olur.
Yaşanan bu mağduriyette, mevcut yolun ülkemizi kafkaslara bağlayan bir yol olduğunu bilen ve bu güne kadar şehrimizle ilgili tasarruf yetkisi bulunan gelmiş geçmiş tüm yöneticilerin payı vardır.
Bu arada istisnayi bir olay, senede bir olup diyerek yaşanan mağduriyeti hafife almayalım lütfen,
Ambulanslar, uçağını kaçıranlar, planlı işini aksatanlar, toplantısına geç kalanlar, hastası olanlar, cenazesi olanlar, saatli yük taşıyan kamyonlar vs vs....
Kaldı ki bu bir günlük bir durum değil. Yaz aylarında sıkça karşılaştığımız bir manzara.
Yaz aylarında yoğunlaşan nüfus, artan araç sayısı, TRANSİT yol oluş özelliğimiz vb. gibi sebeplerle bu sıkıntıyı sürekli çekmekteyiz.
Hemde şehrin genelinde yaşamaktayız.
Özellikle yaz aylarında Akçaabattan Trabzon’a ulaşmak nasıl bir sıkıntı ise, Yomra’dan Trabzon’a ulaşmakta en az okadar sıkıntılı bir hal aldığını hepimiz bilmekteyiz.
Mecut duruma ek olarak Trabzonspor ile ilgili o sene bu sene dediğimiz performansını, buna bağlı olarak maça gidecek taraftar sayısını ve 2022 yılında turizmde patlama yaşayacağımızı eklediğimizde 2022 yılı için bu tarz yazıların sayısını şimdiden öngörebiliriz.
Bu sorunlara değinirken geleceğe umutla bakmamıza vesile olacak bir konudan da bahsetmek istiyorum.
Bahsedeceğim konu şehrin trafik ile ilgili öngörülerini bilimsel bir tabanda şekillendiren Trabzon Büyükşehir Belediyesinin TUAP 2040 projesi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen TUAP 2040 hayat bulduğunda, gelecek yıllarda trafik ile ilgili tüm sorunlarımızı bertaraf edecek bir proje izlenimi vermektedir.
Bugüne kadar sivil toplum örgütü yöneticisi vasfı ile katıldığım projenin iki çalıştayında projenin vizyonu güvenli, konforlu, hızlı, sürdürülebilir, toplu taşıma ve motorize olmayan türlerin önceliklendirildiği ilkelerine dayalı bir kentsel ulaşım olarak belirlendiğini açıkca vurgulandı.
Toplu taşıma sistemleri için belirlenen kapasiteye uygun raylı ve kablolu sistemler, motorize olmayan ulaşıma yönelik yayalaştırılmış alana ve bisiklet yolları önerileri, karayolu altyapısının daha verimli ve güvenli hale getirilmesini sağlayan düzenlemeler, ilçe ve yakın çevreyle etkin toplu taşıma sistemleri, engellilerin ulaşım hizmet seviyesinin geliştirilmesi, kurumsal yeniden yapılanma süreçleri vb. çok sayıda proje, fizibilite ve eylem planlarının hazırlanacağı mesajları projenin sunumunda açıkca dile getirildi.
• göç verme hızı,
• İlköğretim öğrenci sayısının doğum hızınına bağlı olarak artış/azalışı,
• yüksek öğretim öğrenci sayısının, artan yüksekokul ve fakülte sayıları sınav sistemindeki baraj puan düşüşü, artan işsizlik oranları ile nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın artması,
• araç sahipliğinin negatif ekonomik etkilerde bile enflasyondan kaçış sebebi ile piyasa hacmini arttırması, otomotiv sanayi sektörünün üretim sayılarını ve yatırım miktarlarını arttırıyor oluşu,
• Emekli sayısının, nüfus projeksiyonlarında görülen toplam nüfustaki 65 yaş üzeri nüfusun oranın artıyor, doğum oranlarının azalışı ile genç yaştaki nüfusun artış hızının düşüşü,
• Toplu taşıma kart sahipliğinin kalkınma planlarında yer alan hedeflerde toplu taşımanın yaygınlaştırılması, toplu taşıma kullanılırken toplu taşıma kartıyla ulaşıma erişimin arttırılması gibi hedefler doğrultusunda kart sahipliğinin artmaya devam edeceği gibi trafik yoğunluğu ile en hassas öngörülerin bile masaya yatırılması, çalışmanın neticelenmesi durumunda şehrin trafik sorununun sıfıra indirileceği güvenini aşılamaktadır.
Yolsuzluğun kaderimiz olmadığı, çekici bir şehir olmamız umudu ile...
Kalın sağlıcakla.