Doğa ve yayla turizminin yanı sıra Sümela Manastırı, Ayasofya, Atatürk Köşkü gibi çok sayıda tarihi ve turistik değere sahip Trabzon’da 2019 yılında endişelere rağmen turizm sektörü gerilemedi. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre 2019 yılında Trabzon’a, 1 milyon 53 bin 810’u yerli, 606 bin 251’i de yabancı olmak üzere 1 milyon 660 bin 61 turist geldi. Trabzon 2019’da turizmden 363 milyon 750 bin 600 dolarlık gelir elde etti.
Son yıllarda özellikle Orta Doğu ülkelerinden gelen turistlerin bölge illerinde ve özellikle Trabzon’da konut ve arazi yatırımları da öne çıktı. Yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen Trabzon geçen yıl yabancılara 935 konut satışı ile ilk 10 şehir arasındaki yerini korudu. Yükselen konut arzı ve faizlerdeki dalgalanmalar sebebiyle yerli talebin azaldığı bu dönemde yabancı yatırımcılarda da özellikle Suudi Arabistan ve bazı Orta Doğu ülkeleriyle yaşanan sorunlar sebebiyle beklenen büyük düşüş gerçekleşmedi. Konut sayısında görece azalma olmasına rağmen bunun önceki yıllarda yapılan yatırımlarla gelinen doygunlukla değerlendirildiğinde olumlu olarak görülebileceği belirtildi.
Trabzon’da 2018 yılında toplam konut satışı 12 bin 827 olurken, bu rakam 2019 yılında 11 bin 398’e geriledi. Kentte hizmet veren apart ve rezidans şeklinde kullanılan işletmeler hariç turizm işletmesi ve yatırım belgeli tesis sayısı 92 iken yatak sayısı ise 12 bin 219. Kentte belediye belgeli 365 tesis, 17 bin 362 de yatak bulunuyor. Uzungöl turizm bölgesinde 140 tesis, 6 bin 55 yatak kapasitesiyle hizmet sunuyor.
Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçen yıl yabancı turistlerin konakladığı gece sayısı da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 35 arttı. Tüm bu veriler ışığında, bölge geneline ama özellikle Trabzon-Rize’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısının ve konaklama sürelerinin her yıl artığını, hatta Trabzon’u çok seven yabancı turistlerin kentteki kokut yatırımlarını artırdığını söylemek yanlış olmaz.
Trabzon turizm anlamında ilk yıllarda yaşadığı şoku da atlattı ve ildeki tüm kurum ve kuruluşların koordineli çalışmaları sonucu turistlerin memnuniyeti de artırıldı. Şimdi kış turizmi ile sezonu tüm yıla yayarak verimliliği artırmak hedefleniyor. Bunun için de master planı tamamlanan Çakırgöl Kayak Merkezi ile Uzungöl Kayak Merkezi projesinin hayata geçirilmesi şart.