Karadeniz Bölgesi’nin en büyük liman kentlerinden Trabzon, sadece bu özelliği ile bile potansiyel yatırımların çekim merkezi konumunda. Ancak kentimizde hala bir demir yolu yok. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demir Yolu Projesi, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1800’lü yılların ortasında gündeme gelmesine, Cumhuriyet’in ilk yıllarında TBMM’de kanunu çıkmasına ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine rağmen hala yapılmadı. Doğu Karadeniz’in geleceğe taşınmasında bu proje bir dönüm noktasıdır. Bugün Türkiye’de TBMM’de 1924 yılında yasası çıkmasına rağmen yapılamayan belki de en önemli projelerden biri bu proje… Dört yıl sonra tam 100 yıl olacak.
Google’a “Trabzon’a demir yolu…” yazdığınızda 5 milyon 840 bin sonuç çıkıyor.
Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demir Yolu Projesi’yle ilgili en somut gelişme, uygulama ve etüt projesinin 2018 yılı ortalarında yapılmış olmasıdır. Projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor, siyasetçiler ve yetkililer, “Trabzon’a demir yolu 2023 hedefleri arasında var!” diyor.
Bugüne kadar bu demir yolunun yapılamayışının nedeni; gerek hat güzergâhları üzerinden gerekse yük ya da yolcu taşımacılığı üzerinden yapılan kısır çekişmelerdir. Bunun yanında devletin ulaşım ağına gerekli önemi vermemesi ve tarihi bir misyona sahip olan Trabzon’u demir yolu ağının dışında tutması kabul edilemez bir durumdur. Demir yolu Trabzon’un hakkıdır ve söke söke alınmalıdır. Bunun için de güçlü siyasetçilere ihtiyaç vardır.
Bugün bir başka tartışma da Erzincan- Trabzon Demir Yolu güzergâhı ve Samsun-Sarp Demir Yolu ve Trabzon-Batum Demir Yolu olmak üzere üç ayrı proje üzerinden yapılıyor. Herkesin kendine göre haklı gerekçeleri var.
Trabzon’da liman var mı? Var. Lojistik görevini yerine getiriyor mu? Evet. Tarihi kimliğine uygun bir şekilde çalışıyor mu? Hayır. Havaalanı var mı? Var. Yeterli mi? Hayır. Geliştirilmeli mi? Evet. Demir yolu var mı? Yok. Yapılması için teşebbüs var mı? Var. Güzergah konusu halledildi mi? …
Bu noktada, İsterseniz toplu açılış töreni için 6 Kasım 2016 tarihinde memleketi Erzincan’a giden dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın Trabzon’da demir yolu yapımı için yaptığı açıklamayı hatırlayalım: “Şimdi Erzincan’ı Trabzon’a bağlayacağız. Erzincan’ı Elazığ’a da bağlayacağız. Trabzon’dan Batum’a da demir yolunu bağlayarak oradan da Orta Asya’ya bağlanacağız. Ülkemiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği ‘muasır medeniyetler seviyesinin üstüne’ Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılında çıkacak” ifadelerini kullanmıştı.
Son söz olarak şunu belirtmek istiyorum.
Atatürk yaşasaydı, Trabzon demir yoluna çoktan kavuşacaktı.
Buna inanıyorum.
Daha önceden söz verildiği gibi 2023’te Trabzon demir yoluna kavuşacaktır.
Buna da inanmak istiyorum…