Kendini göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma, el- ayaklarda uyuşma- karıncalanma, ölüm korkusu gibi belirtilerle, aniden ortaya çıktığı için önce acil servislerde sonrasında kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve dâhiliye polikliniklerinde ve yapılan filmler, EKG, holter, ultrasonografi, kan tahlilleri neticesinde “sizde hiçbir şey yok” denilmesi ancak şikâyetlerin devam etmesi, kötü bir hastalık var tıp bunu ortaya çıkaramıyor düşüncesi, bazen de yanlış teşhis ve tedaviyle şikâyetlerde gerileme- ya da düzelmeme neticesinde artık şikâyetlerde tekrar gelecek beklentisi oluşmaya başlar. Gergin- huzursuz- endişeli atak aralarındaki beklenti, kişiyi çaresiz hale itmeye, kendi başına çözümler bulmaya( su taşıma, tuzlu gıdalar yememe, yemek yememe, evden güvenli alandan uzaklaşmama, hastane- doktor doktor dolaşma, ilaç taşıma, bir şey olunca acile gidip sakinleştirici yaptırma, arkadaş komşu önerileriyle ilaçlar kullanmaya başlama vs.) başlanır.
Zamanla bayılacağım korkusu, bende bir hastalık var bulamıyorlar, felç geçireceğim, beyin kanaması geçireceğim, kalp krizi geçireceğim, beni öylece yatakta ölü bulacaklar vs. düşünceleri gelişerek güne yayılan huzursuzluk, sıkıntı, endişeli durumlar ortaya çıkar. Kişinin günlük aktiviteleri gerilemeye, iş – arkadaş, sosyal ailevi yaşantıda dikkati çeken haller oluşabilmektedir. Kaçınmalar, güvence arayışları başlar. Cuma namazına gitmeme, berberde tıraş olmama yada çok hızlı tıraş olma çabaları, metro- kalabalık, asansör- toplu taşıtlara binmeme, uzağa tek başına seyahat edememe vs. oluşur.
Panik bozukluk kalıtımsal geçişi olan yakın akrabalarda da görülen ruhsal bir sorundur. Yine toplumda %10-20 oranında görülen korkudan korkan, anksiyete duyarlılığına sahip kişilerde görülme ihtimali yüksektir. Bu tür kişiler yediğine içtiğine, uyumasına aşırı özen ve dikkat eden kişilerdir.
Bütün insanlar felaket senaryoları kurarlar. Yine erken çocukluk dönemindeki güvensiz bağlanma, travmatik yaşantılar, ileriki yaşantıda oluşan travma stres olaylarıyla tetiklenerek ayrılık,(örn. Sevdiğin birinin kalp krizinden ölümü, göç, ekonomik kayıp, kötü hastalık haberleri vs.) anksiyete bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Panik bozukluk hastalarında depresyon başta olmak üzere alkol bağımlılığı, sosyal anksiyete bozukluğu gibi hastalıklarda eşlik etmektedir.