Bazı duygular vardır ki insanın günlük yaşamında çok önemlidir. Bu duygular insanın yaşamını, düşünce dünyasını, irade kullanımını çok hızlı etkiler. Bu önemli duygular ne zayıf olmalı ne de çok güçlü olmalı, fayda verebilmesi için dengede olmalıdır. Bu duygular zayıf olduğunda insan içindeki enerjisini aktif edemez, kendisini halsiz, bitkin, yorgun hatta asabi, gergin hisseder. Çok güçlü olduğunda ise insan, kontrolü zor, yüksek enerji hissedeceği için hatalar yapma, yanlış kararlar alma ve sıkıntılı davranışlar yapma riski ile karşı karşıya kalır.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse duyguları araba hızı örneği ile daha iyi anlayabiliriz: eğer bir yolculuğa çıktığımızda arabanın hızı çok yavaş olursa hem zaman kaybettirir hem enerji kaybettirir hem de fazladan yorulma ve yıpranma gerçekleşir. Eğer hız çok yüksek olursa o zaman ciddi riskler ortaya çıkar, hedefine hızlı ulaşıyor gözükse de fazla enerji harcama, yıpranma, gerginlik, stres hatta kazalar ortaya çıkar. Önemli olan yolun ve şartların durumuna göre hız dengede olmalı, dengeli bir hız ile araç hedefe doğru emin adımlar ile ilerlemelidir. Bu hız örneğinde olduğu gibi duygularımızı öneminin farkında ve bilincinde olarak yaşamalı, onları dengede kullanma becerimizi korumak için sürekli olarak irademizi güçlendirmeliyiz.

Duyguların her biri çok önemlidir ancak bizler bu hafta sizlere özgüven duygusundan bahsetmek istiyoruz:

Özgüven, doğuştan gelmeyen, sonradan hayat içerisinde kazanılan bir içsel özelliktir. Özgüven, kişinin kendini tanıması, anlaması, keşfetmesi, kabul etmesi, sevmesi ve ruhen-bedenen geliştirmesi ile oluşur. Özgüven, hayatın anlamını, amacını, değerlerini ve hedeflerini doğru belirlemek ile ciddi anlamda ilgilidir. Özgüven sahibi olmak, ruhsal bir olgunlaşma yaşamak, inancını ve manevi duygularının gelişimini güçlendirmek ile ilgilidir.

Özgüven, yetkinlik, yeterlilik duygusu insanın kolay bilgi ve beceri kazanımında etkili olduğu kadar edindiği bilgi ve becerilerini hızlı ve kolay kullanması konusunda da çok etkilidir. Stres, heyecan aktif olduğunda, özgüven zayıfsa çabuk sarsılır, insan bildiklerini ve becerilerini kullanamaz hale düşebilir.

Özgüven kazanmak için, kendinize ve yeteneklerinize sürekli yeni şeyler ekleyerek geliştirmek gerekir. Kendinize güvenmeniz, kendinizi değerli hissetmeniz, kendinize ruhen ve bedenen iyi bakmanız, başarılarınızı taltif etmeniz, başarısızlıklarınızdan ders çıkarmanız yeterli özgüven için önemli faydalar sağlar. Bu sebeplerle olumlu düşünme becerisi gelişmeli, olumsuz duygulardan, olumsuzluklardan uzak durulmaya çalışmalı, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak, iletişimde açık ve anlaşılır bir dil kullanmak, olayları zihinde büyütmemek, egzersiz, yürüyüş gibi rahatlama tekniklerini sık sık uygulamak, hobiler edinmek, özellikle oksijen kaynağımız olan doğru nefes almaya önem vermek gerekir.

İnsanlarda özgüven duygusu yeterince gelişmediği takdirde ise kararsızlık, karamsarlık duygusu ortaya çıkar ve bu durum en kritik anlarda, duygusal yoğunluklar yaşandığında insanın hayatını ciddi şekilde olumsuz etkiler. Duyguların olumlu veya olumsuz olması da özgüveni etkiler, bu durum insanın irade ve tercihlerinde çok ciddi etkiler ortaya çıkarır. Özellikle duygular zihinde uzun süreli olumsuz olarak tekrarlandığında bu durum insanı biyolojik ve psikolojik yönden yaralar, yıpratır, bedensel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Duyguların olumlu, özgüvenin dengede olması için yaşam boyunca pozitif değişim, yenilenme, tazelenme, bilgileri güncellenme, daha iyi hale gelme insanın hayatında var olmalıdır. Bu becerinin ortay çıkmasında ise uzman kişiler ile istişareler yapmak ve yeni bilgi-beceri edinimleri ile hızlı gelişmek arzulanan olumlu duygulara hızlı bir şekilde kavuşmayı kolaylaştıracaktır. Zihin yönetimi, düşünce-duygu yönetimi, özgüven kazanımı metotları ve benzeri konularda bilgiler için Yazar Ömer Aydın Youtube sayfamızı ziyaret ederek videolarımızı izleyebilirsiniz. Hayatınızda dengeli özgüvenin her zaman aktif olması dileğiyle sağlıcakla kalınız…