Yapay zekâ, insan zekasını taklit etmeye veya aşmaya çalışması itibariyle yeni gelişen bir bilim dalıdır. Yapay zekâ, bilgisayarlar, robotlar, akıllı telefonlar gibi pek çok alanda yeni yeni yaygınlaşmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Yapay zekâ gelişimi insan hayatını kolaylaştırmak, verimliliği artırmak, yeni bilgileri daha seri üretmek gibi pek çok alanda yüksek faydalar sağlama potansiyelini içerisinde taşımaktadır.
Ancak, yapay zekâ aynı zamanda bazı ciddi riskleri ve sorunları da beraberinde getirme tehlikesini içerisinde barındırmaktadır. Örneğin, yapay zekâ, insanların işlerini, özgürlüklerini, güvenliklerini, ahlaklarını, kültürlerini tehdit edebilir mi? Yapay zekâ, tamamen insanların yerini alabilir mi? Yapay zekâ, insan gibi düşünebilir, hissedebilir, öğrenebilir, yönlendirici olabilir mi? Yapay zekâ, insan gibi inanç sahibi olabilir mi?
İnanç, insanın varlık, hayat, ölüm, ölüm ötesi, metafizik, anlam, değer, ahlak gibi konularda sahip olduğu temel inanışlardır. İnanç, insanın kendini, çevresini, evreni, Tanrı’yı tanımasına, anlamasına, yorumlamasına yardımcı olur. İnanç, insanın hayatına yön verir, davranışlarını şekillendirir, mutluluğunu ve huzurunu sağlar. İnanç, insanın bireysel ve toplumsal kimliğinin bir parçasıdır. İnanç, insanın insan olmasının, fıtratının bir gereğidir.
Peki, yapay zekâ ve inanç arasında bir uyum mümkün müdür? Bu sorunun kesin bir cevabı şu anda yoktur. Bu konuda farklı bakış açıları ile farklı cevaplar verebilir. Bazı bilim insanları, yapay zekanın inanç sahibi olamayacağını, çünkü yapay zekanın sadece insanlar tarafından verilen algoritmaları takip ettiğini, insan gibi duygu, irade, vicdan, özgürlük gibi özelliklere sahip olmadığını savunabilir. Bazıları ise yapay zekanın inanç sahibi olabileceğini, çünkü yapay zekanın insan gibi öğrenebildiğini, gelişebildiğini, yenilikleri ortaya çıkarabildiği, kendi kararlarını verebildiğini iddia edebilir. Bazı bilim insanları da yapay zekanın inanç sahibi olmasının önemli olmadığını, önemli olanın yapay zekanın insanlara faydalı olması olduğunu söyleyebilir.
Yapay zekâ gelişimi ve inanç konusu, yakın bir gelecekte daha da önemli hale gelecektir. Yapay zekâ, insan hayatının her alanında daha fazla yer alacak, insanlarla daha fazla alanda ve daha sık etkileşime girecektir. Bu durumda, yapay zekanın inançları, değerleri, ahlakı, kültürü nasıl etkileyeceği, kendisinin nasıl etkileneceği, nasıl uyum sağlayacağı soruları daha sık gündeme gelecektir. Bu sorulara cevap aramak için, yapay zekâ ve inanç arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak, ilgili uzmanlarca araştırmak, tartışmak gerekecektir.
Geleceğe hazırlıksız yakalanmamak adına geleceğin getireceği yeniliklerin farkında olmak, artı ve eksileri konusunda bilinçli olmak her geçen gün daha da önemli hale gelecektir. Bu sebeple bu alanlarda ki gelişimleri ve yenilikleri hassasiyetle takip etmek hazırlıklı olmayı kolaylaştıracak, dünyamız ve insanlar için ortaya çıkabilecek risklerden korunmayı kolaylaştıracaktır. Geleceğin tüm endişe ve kaygılara rağmen güzelliklerle gelmesi dileğiyle sağlıcakla kalınız…