Türkiye'nin en ünlü darbuka ve ritim saz sanatçısı, siyah beyaz yılların vazgeçilmezleri olan bir döneme damga vurmuş şöhretli gazinolarında sahne alan sanatçılarımızın, Gazinocular kralı Fahrettin Aslan'a onsuz asla sahneye çıkmayız diye şart koştukları, darbukatör namıyla tanınan, aynı zamanda T.R.T.nin de kadrolu darbuka ve ritim saz sanatçısı, GÜNGÖR HOŞSES 1938 yılında İstanbul’da doğdu.
Çocukluğu Türkiye’nin en sıkıntılı dönemlerinde 2.Dünya savaşı yıllarında geçer, 16 yaşında çalışmaya başlar.
Baki Duyarlar ve Barbaros Erköse gibi zamanının en iyi ustalarının arasında darbuka çalmaya başlar. Uzun yıllar boyunca T.R.T. İstanbul radyosunda çalışırken, aynı zamanda Bebek Maksim, Taksim Maksim, Caddebostan Maksim ve Bebek belediye Gazinoları’nın da değişmez ritim saz sanatçısıydı.
Büyük Halam, Zehra Kandaz Kızılçay ve Eşi Sürmeneli Rüstem Kızılçay'ın iki erkek çocuğu Mustafa, Yavuz ve bir kızı Gülseni Kızılçay olmak üzere üç çocukları oldu.
Rüstem Kızılçay eniştemiz Sürmeneli varlıklı bir ailenin çocuğuydu.
1930'ların başında İstanbul'a gelip Yeşilköy’de ahşap bir köşke yerleşen Rüstem ve Zehra Kandaz Kızılçay çiftinin kızları Gülseni,
1961 yılında Güngör Hoşses’le evlendi
Ve Trabzonla yolu kesişti.
3 kızları oldu.
Kızlardan bir tanesi olan Gülgün Hoşses'de uzun yıllar TRT'de Türk sanat müziği sanatçısı olarak çalıştı.
Güngör Hoşses!!!
Ailemizin, sevilen cana yakın misafirperver, eğlence sektörünün lüx ve şöhretli gazinolarının kapılarını bizlere ardına kadar açan eniştesiydi.
Rahmetli babam
Temel Kandaz ne zaman herhangi bir işi için İstanbul'a gitse, Güngör eniştemizi arar o sırada hangi gazinoda çalışıyorsa, en ön sıralarında yerini ayırtırdı.
Güngör Hoşses, Sanat güneşimiz Zeki Mürenin vazgeçilmez ritim saz sanatçısı ,darbakatör üstadı ve aynı zamanda yakın dostuydu. Ona hiç bir zaman hayır diyemezdi.
O yıllar ünlü sanatçıları gazinolarda seyrederken yemek, içmek,masayı donatmak, kredi kartıyla hesap ödemek öyle kolay işler değildi.
O yıllar ülke genelinde kredi kartı kullanımı hemen hemen hiç bilinmiyorken.
Babam Temel Kandaz'ın ünlü sanayiici Vehbi koç'un sahibi olduğu, Diners Clup kartı vardı.
Para yerine Kredi kartıyla gazinolarda hesap ödemek o dönemlerde çok sükseliydi.
Gazinolarda her geleni, çok parası da olsa referanssız içeri almıyorlardı.
Bizim referansımız da eniştemiz Güngör Hoşses’di.
Güngör Hoşses aynı zamanda Türk sinemasının Kralı Ayhan Işık’ın da çok yakın dostu ve arkadaşıydı.
Ve !!!
Ritim sazlarda; Atilla Mayda, Hüseyin İleri, Ahmet Kulik ve Güngör Hoşses.
Bu anonsu T.R.T.de bayram programları ve eğlence programlarından önce mutlaka çok duymuşsunuzdur.
Zeki Müren’in hiçbir zaman hayır diyemeyeceği isimdi Güngör Hoşses.
Önemli bir iş öncesinde zeki Müren'den ricası olacağı zaman
Sahne aldığı gazinolarda 20 şarkı okumadan aşağı inmeyen, ünlü sanatçımız programını 6 şarkıyla kısa keserek sahneden inmesi ve Güngör Hoşses'e hayır diyememesi dillerden dillere dolaşan yaşanmış bir efsanedir.
Trabzon eniştesi ve damadı olmasından dolayı Trabzon'u ve insanlarınıda çok seviyordu.
TRT’nin ve zamanının en Ünlü gazinolarının saz heyetinin ünlü klarnetçi Mustafa Kandıralı ve ekibinin baş aktörlerinden birisiydi Darbukatör Güngör Hoşses.
Türk sanat Müziğinin divası kabul edilen Bülent Ersoy'un kaprislerine dayanamayarak darbukasını patlatıp Bülent Ersoy'un ayaklarının dibine atarak sahneye çıkmayacağını söylemesine rağmen kaprisleriyle ünlü sanatçı Bülent Ersoy'un bile, darbukatör ve ritim saz sanatçım, Güngör Hoşses'siz sahneye asla çıkmam diyerek kendisinden proğram öncesi kulisde özür dileyerek gönlünü almışlığıda, bilinen efsanelerdendir.
Sahnelere ismini altın harflerle yazdıran
Ünlü sanatçılar; Zeki Müren, Bülent ersoy, Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla, Müzeyyen senar, Perihan Altun Sözeri, Güzide Kasacı,Emel Sayın ve Nurdan Torun'un sahne aldıkları programların olmazsa olmaz ritim saz sanatçısıydı.
Emel sayın'ın Güngör hoşsese atfen,30 sazlan okuyacağıma, 5 saz bir Güngör olsun sürükler götürür ifadesi onun değerini ve yeteneklerini taktir etmekle alakalıdır.
O dönemki sanatçıların çoğu, gazino patronlarının Kralı Fahrettin Aslan'la iş mukavelesi imzalamadan önce Güngör Hoşses bey kadrodaysa sorun yok diye, kendilerinin arkasında çalacak olan saz heyetinin vazgeçilmez ritim saz ve darbukatör virtüözünü güvenceleri altına aldıklarını bilmeleri hoşlarına giderdi.
Gülseni ve Güngör Hoşses’in kızları Gülgün Hoşses de
TRT ‘de klasik Türk Sanat Müziği sanatçısıdır...
Eğlence sektörü içerisinde, çok hızlı yaşadı.
Zamanının en ünlü gazinolarında sabahlara kadar hiç yorulmak bilmeden program yaptığı zamanlarda, sabaha karşıda olsa mutlaka evine gelirdi. Mutlu bir yuvası ve üç tane küçük kız çocuğu vardı.
4 Haziran 2014 tarihinde 76 yaşında yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak hayatını kaybetti.
Karacaahmet mezarlığında ebedi istirahatgahına defin edildi.
Sanat camiasında namıyla anılan ender sanatçılarından birisiydi.
Bu güzel insanı, eniştemiz Güngör Hoşses'i tanımak onuruna erişmiş birisi olarak hafızalarımızda her zamanki güzel yerini en iyi şekilde koruyacaktır.
Bu güzel insana,
Bu özel sanatçıya,
bize yaşattıklarına ve yapmış olduğu katkılarına Teşekkürler ediyorum.
ŞİİR GİBİ BAKAN KADINLAR
ŞARKILARDAN ANLAYAN ADAMLARI SEVMELİ.
SEVMELİ Kİ ! ZİYAN OLMASIN MISRALAR.
Kalın sağlıcakla...