Trabzon'un 18 ilçesinden birisi ve tarihi misyonuyla ön plana çıkan bir ilçesi olan Beşikdüzü, ilçeler arasında tarım, sanayi, turizm, sağlık hizmetleri,erişim ve gelişmişlik bakımından ciddi farklılıklar göstermektedir.

Bu bağlamda; iklim, arazi formu ,toprak yapısı arazi örtüsü ve gelişmişlik seviyesine göre 18 ilçe Agro-Ekolojik bakımdan dört alt bölgeye ayrılmış olup, Beşikdüzüde Vakfıkebir, Çarşıbaşı,Y omra ve Arsinide içine alan 3.alt bölgede yer almaktadır.

Bu alt bölgenin toplam tarım alanı 31083 hektar olup,Beşikdüzünün tarım alanı ise 4816 hektar tarım dışı alan ise 656 hektardır.Tarım arazileri varlığı bakımından 18 ilçe içerisinde 11.sırada ve yüzölçümü bakımından ise yine 18 ilçe içerisinde 8000 hektarla 17.sırada yer almaktadır.

Güncel nüfusu 23568 olan ilçede kişi başına düşen ortalama tarım arazisi 2043 metrekare olup bu miktar kırsalda refah yaratma bakımından oldukça az olması yanında bu dağılım aynı zamanda homojenlikte arzetmemektedir.

Arazilerin önemli bir kısmı çeşitli nedenlerle fundalık ve ormana dönüşmüş olduğundan, yeniden üretim amaçlı tarıma kazandırılması ekonomik olmadığı gibi kırsaldaki en büyük tehlike bugün itibariyle  tarımsal faaliyetlerin yaşlı kesim tarafından yürütülüyor olmasıdır.

Bu husus ileriye doğru uzan yıllar içerisinde ciddi bir risk yaratarak demografik profilide olumsuz etkiliyecektir.

Hayvancılık tarımın bir alt sektörü olmasına karşın geçim endeksli yürütülmekten çıkmıştır.

Bu bağlamda mevcut çayır ve otlatma alanı olan meralar elden çıkarak yeniden geri kazanılmaları pek olanaklı görünmemektedir.Kültür balıkçılığının gelişmesi açısından karasal su kaynağı çok düşük olan ilçenin bu anlamda yatırım yapılacak bir alanı bulunmadığı gibi kıyı balıkçılığıda (Deniz) yıllardır klasik durumdan çıkıp,gelişen teknolojiye bağlı olarak (Trol,Gırgır ve taşıyıcı) bir geçim kaynağı aşamasına taşınamamaıştır.Onun için çiftçinin gelirini artırmaya yönelik mevcut ürünlerin yanında PARALEL tarımı devreye sokmak bir zorunluluktur.

Turizm açısından ilçe coğrafi konumu gereği iyi bir performans gösterecek düzeyde olduğu halde ,yılların ihmalkarlığı bu kanalıda çalıştırıp Beşikdüzünün farklı kültürlerle buluşacağı sosyal ve ekonomik bir alan yaratılamamış olmanın yanında kıyı bandının(Eynesil-Vakfıkebir) kısa olması ve şehrin kaya tahkimatla denizden koparılmış olması daha açık bir ifadeyle Beşikdüzü zoraki olarak sırtını denize dönmüştür.Bu husus plaj oluşmasını engelleyen turizmin önünde önemli bir risk oluşturan düşünceden ve gelecek projeksiyonundan uzak siyasi bir tasarruftur.Onun içindirki bu anlamda Beşikdüzü turizminin önünde bu tahkimat en önemli bir engeldir.

Aslında Beşikdüzü merkezli birkaç safari varyantı belirleme olasılığı olmasına karşın turizm altyapısı olmadığından bu kaynağın harakete geçirilmeside çok zayıf görünmektedir.Ayrıca ilçede;turizm  anlamında gezilip görülecek tarihi yerler,sit alanları,şelale doğal mağaralar,havzalar,doğal göller,müze ,mağaralar ve benzeri varlıklarda bulunmamaktadır.

Halbuki misyonuyla özdeşleşen KÖY ENSTİTÜSÜ müzesi bile bulunmamaktadır.Yani çok sınırlı bir imkan olsa dahi turizmi çeşitlendirmedikçe aktivide oluşturmak zor görünmektedir.

İlçenin tarım,turizm yeraltı(akifer) ve yerüstü su kaynakları bakımından fakir olmasının yanında yeraltı(Maden rezervleri)bulunmamaktadır.Sadece bu hususlarla kalmayıp,ilçede taşocağı rezervleride olmadığı için günümüzde yoğun ihraç ürünü olan bu tarz minerallerdende yok denecek düzeyde mahrumdur.

Bu açıdan analiz edildiğinde Beşikdüzü'nün 922 ilçe içerisinde gelişmişlik düzeyi bakımından 283.sırada yer alması anlaşılabilir gibi değildir.Yine ilçe suç oranı bakımından son sıralarda yer almasına karşın köy enstitüsü ile anılırken şimdilerde hapishane ile anılması sosyal bir travmadır.

Ayrıca yeni olan organize sanayi bölgesi için kurulacak çok atıl alan(656 hektar tarım dışı alan) olduğu halde en verimli tarım toprakları üzerinde kurulmasıda incitici bir yaklaşımdır.

Değişik açılardan bakıldığında kıt kaynakların ekonomiye evrilme olanağının bulunmadığı ilçede,ülke ekonomiside dikkate alındığıında hiç bir kaynağın sonsuz olmadığdan haraketle,eldeki kıt imkanları iyi kullanarak neyin önce neyin daha sonra olması bir ölçude dengeyi sağlayacaktır.

Onun için refah seviyesi düşen kırsal kesimde girişimci yaratıp kentteki ticari sirkülasyona katkı sağlayarak kır-kent ilişkisini kurmak yerel dinamizmde etki yaratabilir.

Beşikdüzü hemen,hemen tüm seçimlerde tarihten gelen bağlılığını sandıkta göstermesine karşın bu güclü durumu kullanıp siyasette dominant bir aşamaya gelememiştir.

Bundan dolayıdırki ilçe kendi kıt kaynaklarıyla yetinmek için çırpınırken geleceğe yönelik ortaya bir hedef konulamaması durumun daha ağırlaşacağını göstermektedir.

Özetin özeti ilçenin idari bileşenleri biraraya gelip,dışardan alınacak destekle güç kazanıp kısa yoldan kırsala ve kente maddi girdi sağlayacak projeler hayata geçirilmelidir.Bunun için; kentsel yerleşme projeksiyonu açısından sınırlı olmayan ilçenin en az 10-15 yıllık planlama çerçevesinde,sanayi ile endüstriyel değeri yüksek olan fındık ve kısmen çayın iktisadi girdisini artırmak için heriki ürünün yerelde işlenerek pazarlanması teşvik edilmelidir.

Yani üretilen hammadelerin katma değerini artırmak için özellikle kent kırsalında 5 veya 6 mahallenin kesişme noktasında atölye karakterinde üniteler(Kooperatif,Birlik gibi oluşumlar çatısı altında) kurup ürünleri ışleyerek pazarlamak kırsalda refah sevisini artıracağı gibi kenttede ticaret ivme kazanacaktır.

Karadenizi doğu ve batı aksıyla bağlayan birinci derecede yolun üzerinde bulunması rezerv bir potansiyel olup,bu durum ilçenin GSMH girişini artıracağı ciddi bir fırsat olarak değerlendirmeye alınırsa Beşikdüzü bir Anadolu kenti olma hüviyetini kazanır.Ayrıca üretilen ve işlenen ürünlerin kırsal merkezlerde depolanması için gerekli donatılar devreye sokulmalıdır.Bu noktalar bir ürün üssü olmakla birlikte buralarda daha değişik yetenekleride devreye sokmanın yolu açılmış olacaktır.

NETİCE OLARAK; gelişmeye yönelik plan çalışmalarının yapılabilmesi için iyi bir analiz ve sentezden ilçeyi geçirmek yani kapsamlı bir SWOT çalışması ile ilçenin sorunları uzun vadeyi kapsayacak şekilde saptanmalıdır.Çalışmanın kriteri,mevcut durum,fırsatlar,tehditler,riskler ve risklerin fırsata dönüştürülmesi stratejisiyle zayıf ve güçlü yönler ortaya konulmalıdır.

Temel planlama çatısı bu şekilde oluşturulursa.eyleme geçmenin önünde hiç bir engel kalmayacak ve Beşikdüzü kıt kaynaklar açısından kabuğunu kırmış olacaktır.