Trabzon’da turizm denilince akla gelen ilk yapılardan biridir. Atatürk Köşkü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında 3. kez geldiği Trabzon’da kaldığı ve kendisine armağan edilen bu önemli yapı, günümüzde ise son yıllar da gelişen turizm için önemli destinasyonlardan biri olarak ön plana çıkıyor. (daha önceki yıllarda da ziyaretçi akınına uğruyordu)

Atatürk Köşkü, milli ve dini bayramlar da yerli ve yabancı turistlerin adeta akınına uğruyor. Örnek olarak birkaç gün önce geride bıraktığımız Kurban Bayramı dolayısı ile 9 günlük tatili verebiliriz. Bu süre zarfında tarihi mekanı 25 bin’in üzerinde ziyaretçi gezme ve görme imkanına kavuştu. Özellikle Arap yarım adasın dan şehrimize gelen turistlerin en çok tercih ettiği mekanların başında geliyor Atatürk Köşkü. Tabi köşke girişin de bir ücreti var. Yerli yabancı ayrımı yapılmaksızın siviller den 60 TL, öğrencilerden ise 20 TL giriş ücreti alınıyor. 9 günlük Kurban Bayramı tatilin de ise Atatürk Köşkü’nün hasılatı yaklaşık 500 bin Türk lirasını buldu. Bu rakam önemli bir gelir olarak haneye yazıldı. 

Atatürk Köşk’ün de yılların beraberinde getirdiği yapısal yıpranmalar ve içerisinde bulunan eşyaların deformasyona uğraması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Eylül 2022 tarihinde restorasyon çalışmalarına başlanıldı. 13 ay süren restorasyon çalışmaları sonrasında Köşk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıl dönümünde 23 Ekim 2023 tarihinde yeniden ziyarette açıldı. Restorasyon çalışmaları kapsamında hem köşk içinde hem de bahçesinde önemli düzenleneler yapıldı. Değişen ses sistemi sayesinde, Köşkü ziyarete gelen turistler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları dinleye biliyor, bodrumu ile birlikte 4 katlı olan Köşk’ de geçmişe giderek tarihi adeta yeniden yaşama fırsatı buluyorlar. Bunun yanı sıra Köşk, özellikle evlenecek olan çiftlerin, düğün fotoğraflarının çekimlerini yaptırdıkları önemli bir yer olarak da ilk tercih edilen yerlerden.

Atatürk köşkünün en önemli özelliklerinden biri de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında kaldığı sırada tüm mal varlığını Türk Milletine bıraktığı vasiyetini yazmış olması. Günümüzde Vasiyet, yazıldığı odada ziyaretçilerin görmesi de sağlanıyor.

Atatürk Köşkü Trabzon ve bölge turizminin gözbebeği mekanlarından biri ve bundan dolayı ise el üstünde tutulması gerekiyor. Kurban bayramı tatilinde birkaç kez il dışından gelen misafirlerim ile köşke gitme ve bazı şeyleri gözlemleme fırsatım oldu. Bir kere Köşk’ de çalışan yetersizliği en dikkat çeken eksikliklerden biri olarak göze batıyor. Orada görevli olan arkadaşlar canla başla çalıştıklarına ve görevlerini eksiksiz yapma gayrettin olduklarını söylemeliyim. Ama yine de çalışan eksikliği dikkat çekiyor. Önemli bir eksiklik de temizlik konusunda yaşanıyor. Tabii bunun nedeninin en çok Köşkü ziyarete gelen  turistlerden kaynaklandığını belirtmek isterim. Ne yazık ki yapılan tüm uyarılara rağmen  özellikle turistler bu konu da duyarsız davranıyorlar. Gözüme çarpan iki önemli eksikliği dile getirmek istedim. 

Atatürk Köşkü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi uhdesin de, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in eksikliklerin giderilmesi konusunda gerekli talimatları vereceğinden şüphem yok.