Nezaket, sosyal ilişkilerde saygıyı ve hoşgörüyü ön planda tutarak başkalarına değer verdiğimizi gösterdiğimiz önemli bir davranış şeklidir. Gündelik hayatımızda nezaket kurallarına uymak, daha sağlıklı ve uyumlu bir iletişim sağlar. İnsanlarla konuşurken teşekkür etmek, hata yapıldığında özür dilemek, “lütfen” ya da “rica ederim” kelimelerini kullanabilmek, karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi gösterir.

Hatırlayalım ki, nezaket aynı zamanda hal ve hareketle de gösterilir. İnsanın bedeni ve kelimeleri farklı şekilde konuşuyorsa, karşınızdaki kişi sizin hakkınızda kafa karışıklığı yaşayacaktır. Bu nedenle, yapmış olduğunuz davranışla konuşmalarınızı birleştirmeniz gerekir. İnsanları dinlemek, onların fikrine saygı duymak, anlayışlı olmak, düşünceli olmak ilişkilerdeki samimiyeti ve bağları artırır.

Sosyal ortamlarda sessiz olmak, sıraya girmek, sakız çiğnememek, sesli video izlememek, temiz kokmak, karşınızdakinin beden sınırına saygı duymak çok önemlidir. Karşı taraftaki kişilere ve kendinize verebileceğiniz en büyük nezaketsaygıdır. Aynı zamanda hayatta sadece sizin olmadığınızı, diğer insanların da sizin kadar değerli olduğunu aralıklarla kendimize hatırlatmamız gerekir. Çok basit görünen nezaket kuralları aslında toplum için düzenleyici niteliktedir. Toplumun yapısını önemseyerek, iletişimi güçlü, sorun çözebilen, öfke kontrolü yerinde çocuklar yetiştirebilmek için öncelikle rol model olmalıyız.

Bireylerin ağzından çıkan lafların alışkanlık hâline gelerek ve otomatik bir şekilde, ne olduğu belli olmayan küfür içerikli kelimelere dönüşmesi, kişinin aslında bilinç seviyesinin düşük olduğunu, olaya karşı vermiş olduğu tepkiyi ayarlayamadığını ve sinirsel yapısında “şartelin hep havada” durduğunu gösterir. Herhangi bir şey olduğunda, basit ya da zor fark etmez, bu tür kelimeler ağzından dökülür. Kadın, çocuk, ortam bireyin umurunda değildir. Hayatta sadece kendisi varmış gibi yaşayan insanlar, yaşamın zenginliklerini ve derinliğini; insanın nezaket ve saygıya ne kadar ihtiyacı olduğunu fark edemediği bir ortamda büyümüştür. Bunu değiştirmek çok zor olsa da, bu gibi kişileri toplum içerisinde normalize edecek davranışlarda bizlerin bulunmaması gerekir. Edep ve ahlak, toplum için olmazsa olmazdır. Hepimizin üzerinde sorumluluk olan bu maddeler, aralıklarla hatırlatılmalı, okullarda işlenmeli ve güncel kalmalıdır.

Sevgilerle, Betül Sözen..

Soru, öneri ve şikayetlerinizi aşağıdaki iletişim kanallarından bana ulaştırabilirsiniz:

[email protected]

betulsozenakademi (Instagram)

WhatsApp: 0533 512 68 89 numaralı soru hattından da bana ulaşabilirsiniz.