“Ku’üd” sözcüğünden türemiş olan "tekaüt" kelimesi dilimize Arapça’dan geçmiştir.
Ku'üd, oturup soluklanmayı yahut dinlenmeyi ifade ederken "tekaüt" ise lügatimizde "emekliye ayrılmak" karşılığıyla yerini alıyor.
Ben, bu sözcükle henüz delikanlılık çağlarımda tanışmıştım.
Belediyede 35 yıl muhasiplik yapan babam emekliye ayrıldığında kendisi için ‘tekaüt oldu’ demişlerdi.
Aldığı ilk emekli aylığı o yıllarda ödenen asgari ücretin yaklaşık üç katıydı.
Bu fark çeyrek asırlık zamanla ortadan kalktı.
Hatta o dönemin memur emeklileri bugün 17.002 TL olan asgari ücretin bile altında maaş almakta.
Şuraya geleceğim;
Yaklaşık bir yıl öncesine ait TÜED (Türkiye Emekliler Derneği) verilerine göre Trabzon’da 179 bin emekli yaşıyorken, bahse konu bu sayının 82 binine hâlihazırın asgari ücreti dahi ödenmiyor.
Türkiye’nin en pahalı şehirlerinden birinin Trabzon olduğunu söylemeye zaten gerek yok.
Bunu kira giderlerine paralel çarşı pazar bangır bangır herkese bağırıyor.
Durum böyle olunca da, alınan her zam kararından en fazla etkilenen…
Ve neredeyse sıfıra inen alım güçleri sebebiyle en ağır yaşam koşullarında hayatlarını idame ettirmeye çalışan emeklilere yerel yönetimlere ait politikalarda ayrı başlık açılması gerektiği kaçınılmaz gerçeğimiz olmuş.
Genelde emeklilerimizin ön sıralardan istifade ettiği belediyelere ait sosyal politikalar tabi ki yok değil.
Lakin bahse konu kesimin mutluluğu yalnızca ucuz yemek veya ucuz temel gıda maddelerine kolay erişimle sınırlı kalmamalı.
Onların hayata karışmalarını sağlayacak ve herkes için kıymetli olduklarını daha fazla hissedecekleri tesislerde bu tür hizmetlerin sunulması gösterilen çabaları çok daha samimi hale getirecektir.
Sözün özü, bu kentin tekaütleri artık kuyruklarda emeklememeli.
İktidarı muhalefeti hiç olmazsa Trabzon’da el ele verip, emeklileri daha çok desteklemeli.
‘KİTAP GÜNLERİ’ İLE UMUTLAR YEŞERDİ
Hazır, sosyal politikalara başlık açmışken…
Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Yenimahalle Fuar Alanı’nda düzenlenen ‘Trabzon Kitap Günleri’ okuyucularla buluşmaya devam ediyor.
Bizatihi yerinde tanıklık ettiğimiz yoğun ilgiyle alakalı olarak, bu organizasyonun kendi alanında Trabzon’un en büyük ve kapsamlısı olduğunu söyleyebiliriz.
Hem şehrimiz hem de çevre illerde bulunan farklı yaş gruplarından sayısız kitapseverler, alana adeta akın etmiş durumda.
Bilhassa il dışından davet edilen tanınmış yazarların kitap ve söyleşileriyle fuarda yer alması, şehrimizde bu işe gönül vermiş çiçeği burnunda yazarlara okuyucu kitlelerini artırmaları anlamında ayrıca imkân tanıyor.
Okuma alışkanlığının şehrimizde ulaştığı bu seviye, Trabzon’un yarınlarına dair kurulan hayallerin boşa çıkmayacağının aleni göstergesi…
Hülasa.
1 Aralık’ta sona erecek ‘Trabzon Kitap Günleri’, amacına ulaşmak marifetiyle hakikaten tüm kesimleri mutlu etti.
Sosyal belediyeciliğin gereklerini bu tür organizasyonlarla birlikte Trabzonluya şölen havasında sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç ve emeğin tüm paydaşlarına tebrikler.