Motorinin litre fiyatına 1 lira 43 kuruşluk indirim uygulanırken, benzin ve LPG fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmadı.
Motorin Fiyatları 50 TL’yi Aşmıştı
Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son yapılan zamlarla birlikte Türkiye genelinde 14 ilde motorinin litre fiyatı 50 TL’yi aşmıştı. Ancak, gelen yeni düzenleme ile motorin fiyatlarına 1 lira 43 kuruşluk bir indirim yapıldı.
Güncel Akaryakıt Fiyatları
İndirim sonrası büyükşehirlerde güncellenen fiyatlar şu şekilde:
-
İstanbul: Benzin 46,28-46,43 TL, motorin 47,89-48 TL
-
Ankara: Benzin 46,97 TL, motorin 48,71 TL
-
İzmir: Benzin 47,35 TL, motorin 49,08 TL
Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Türkiye'de 1 Ocak 2005'ten bu yana Serbest Fiyatlandırma Sistemi uygulanıyor. Bu sistem doğrultusunda akaryakıt dağıtım şirketleri, kendi fiyat politikalarına göre depo satış fiyatlarını belirleyebiliyor. Bayiler ise dağıtım şirketlerinin tavsiye ettiği tavan fiyatları uygulayabildiği gibi, bölgesel rekabet koşullarına göre farklı fiyatlandırmalar da yapabiliyor.
Brent Petrol Fiyatları Geriledi
Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 72,65 dolardan işlem görüyor. Dün 74,75 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 72,63 dolar seviyesinde kapattı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 69,01 dolardan alıcı buldu.
Petrol fiyatlarının gerilemesinde, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stokların beklenenin aksine düşmesi etkili oldu. Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 640 bin varil azaldığını açıkladı. Piyasa beklentisi ise stokların 2,3 milyon varil artacağı yönündeydi. Beklenenin aksine yaşanan azalma, ABD'de talebin güçlendiğine işaret etti ve petrol fiyatlarını destekledi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak resmi stok verilerinin de piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.
ABD’de Ekonomik Belirsizlikler Devam Ediyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada ve Meksika’ya yönelik gümrük tarifeleri konusundaki açıklamaları, petrol fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu. Trump, ithalata yönelik tarifelerin planlandığı gibi devam ettiğini belirterek küresel petrol arzında sıkıntı yaşanabileceği yönündeki endişeleri artırdı.
Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed)’nın gelecekteki faiz politikaları da petrol fiyatlarını etkiliyor. Uzmanlar, ABD’de tüketici güveninin beklentilerin altında kalması ve enflasyonun hızlanması nedeniyle Fed’in haziran ayında faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor. Faiz indirimi, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açarak petrol talebini artırabilir ve fiyatları yukarı yönlü etkileyebilir.