Gündem

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A için geri sayım başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın test sürecinde önemli bir aşamayı başarıyla tamamladığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın test sürecinde önemli bir aşamayı başarıyla tamamladığını duyurdu. Türksat 6A’nın yıl sonuna kadar daimi yörüngesine yerleştirileceğini belirten Bakan Uraloğlu, uydunun 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınacağını açıkladı.

50 Derece Doğu Yörüngesinde Başarıyla Test Edildi

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın 20 Temmuz’da 50 derece Doğu test yörüngesine yerleştirildiğini hatırlatarak, uydunun bugüne kadar 8 farklı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğunu ifade etti. Güç, yörünge yönelim, kimyasal ve elektrikli itki, ısıl kontrol, telemetri ve faydalı yük alt sistem testlerinin başarıyla tamamlandığını belirten Uraloğlu, bu testlerin uydunun tüm sistemlerinin sorunsuz çalıştığını kanıtladığını söyledi.

Milli Teknolojiyle Geliştirilen Deneysel Sistemler İlk Kez Denendi

Türksat 6A’da yer alan Deneysel Tepki Tekeri ve Deneysel Güneş Algılayıcı gibi milli ekipmanların yörüngede ilk kez başarıyla test edildiğini açıklayan Bakan Uraloğlu, ayrıca Ctech tarafından üretilen Telekomut ve Telemetri sistemlerinin de tam performansla çalıştığını belirtti. Uydunun 42 derece Doğu yörüngesine gönderilmesi için hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Uraloğlu, bu süreçte tüm sistemlerin titizlikle test edilmeye devam edeceğini vurguladı.

Savunma Sanayine Destek Verecek, İhracat Kapısı Açılacak

Türksat 6A’nın, savunma sanayinde kullanılan yerli ve milli ürünlere önemli bir katkı sağlayacağını belirten Uraloğlu, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretilen uydunun parçalarının uzayda başarıyla görev yapmasının, Türkiye’nin uluslararası pazardaki konumunu güçlendireceğini söyledi. “Türksat 6A sayesinde sadece haberleşme uyduları değil, bu uyduların bileşenleri de dünyaya ihraç edilecek” diyen Uraloğlu, bir uydunun ülkemize yaklaşık 250 milyon dolar ihracat geliri sağlayabileceğini ifade etti.

Uydu Teknolojisinde Türkiye'nin Geleceği

Türksat 6A projesinin, uydu ve bileşenlerinin tasarımı ve üretimi konularında Türkiye’yi dünya pazarında güçlü bir oyuncu haline getireceğini belirten Bakan Uraloğlu, yetişmiş insan kaynağı oluşturma ve teknoloji kazanımının bu projeyle sağlanacak en önemli kazanımlardan biri olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Türksat 6A ile ülkemizi uzay yarışında bir adım daha ileri taşıyacağız” diyerek projenin stratejik önemine dikkat çekti.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }