TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Tiryaki, Trabzon'un deprem riskiyle alakalı açıklama yaptı.

Tiryaki, "2 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Küçükçekmece’de, 4 katlı binanın maalesef aniden çökmesiyle birlikte 1 can kaybı ve 8 vatandaşımızın yaralanmasıyla sonuçlanan olay yine bizlere gösterdi ki; özellikle büyük şehirlerimizdeki mevcut yapı stoku risk altındadır ve olası bir deprem afetinde azımsanamayacak kısmının yapı güvenliği açısından ne durumda olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Bu ve geçmişte yaşanan buna benzer ani çökmeler yapı stoku sağlığının tespit edilmesinin ve iyileştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatmıştır.

Bu tip olayların tarihi geçmişe sahip olan ilimizin Ortahisar ilçe merkezindeki risk altındaki mevcut eski yapı stokunun da başına gelmemesi en büyük temennimizdir.

Kentimiz özelinde, Şubat 2023 depremlerinden sonra İMO Trabzon ve KTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı akademisyenleri öncülüğünde yürütülen “Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Protokolü” Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışılmaya devam edilmekte ve tarafımızdan takip edilmektedir.

Şubat depremlerinden sonra merkez ilçe Ortahisar Belediye Başkanlığı yetkilileri mevcut yapılarda tadilat izni verilmesi ve yapı fonksiyonunun değiştirilmesi talepleri için ilke kararlar alarak, Deprem Yönetmeliğine uygun şekilde hazırlanan Mevcut Bina performans analizi ve değerlendirme raporunu istemektedir. Ancak bu denetim bile binalarda yapılan izinsiz kaçak ilaveler ve taşıyıcı sisteme zarar veren tadilatların önüne geçememektedir.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak uzun yıllardır bu konuda yetkilileri uyarmaya, halkımızı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalışmaktayız. Bu üzücü olay vesilesiyle görüşlerimizi paylaşmak, uyarılarımızı tekrar hatırlatmakla birlikte çok önemsediğimiz, Büyükşehir Belediyemizle birlikte uygulamaya koymak için gayret ettiğimiz  “Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Protokolü” nün hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için yetkilileri bilgilendirmeyi görev ve sorumluluk olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.