Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bu ülkeler, İsrail'in bu kararına sert tepki göstererek, Guterres’e tam destek verdiklerini belirttiler.

Ortak mektupta, "İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın, BM Genel Sekreteri Guterres’i 'istenmeyen kişi' ilan eden son açıklamasından duyduğumuz derin endişeyi ifade ediyor ve bu açıklamayı kınıyoruz" denildi. İsrail’in bu tutumunun, BM’nin çatışmalarda arabuluculuk yapma ve insani yardımlar sağlama görevlerini zayıflattığı vurgulandı.

"İki Devletli Çözüm Gecikebilir"

Mektupta ayrıca, Orta Doğu’daki mevcut durumun, Filistin ve İsrail devletlerinin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabileceği iki devletli çözümü daha da geciktirebileceği uyarısında bulunuldu. Gerilimin arttığı zamanlarda BM Genel Sekreterinin, çatışan taraflar arasında diyalog ve anlayışı teşvik etmedeki önemli rolü hatırlatıldı.

BM’ye Tam Destek ve Saygı Çağrısı

Mektubu imzalayan ülkeler, BM Genel Sekreteri Guterres’e ve onun çalışmalarına tam destek verdiklerini yinelerken, BM’nin Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanması konusundaki rolüne vurgu yaptı. Üye devletler, BM liderliğine saygı gösterilmesi ve Guterres’in çabalarının diplomasi yoluyla sürdürülebilir ve adil bir çözüm arayışına katkı sağladığını belirtti.

Mektupta, İsrail’in bu tür eylemlerden kaçınarak BM’nin kritik rolünü zayıflatmaması gerektiği vurgulandı ve tüm taraflar, Orta Doğu’daki krize barışçıl ve kalıcı bir çözüm bulunması için BM ile yapıcı bir ilişki kurmaya çağrıldı.

Kaynak: HABER7