Pehlevan, fındık alımlarının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yerine üreticilerin örgütü olan Fiskobirlik üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı.
Pehlevan, Türkiye'nin dünya fındık ve mamulleri ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini karşıladığını belirtti. "Fındık, Karadeniz bölge halkının önemli bir geçim kaynağıdır. Üretim alanı Düzce'den Artvin'e, Trabzon'dan Gümüşhane ve Tokat'a kadar 16 ilde, 123 ilçede ve 3 bin 200 köyde, 720 bin hektar alanda 500 bin çiftçi tarafından üretiliyor. Fındık sektörü, direkt ve dolaylı olarak 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor," dedi.
"Üreticinin Fazla Talebi Yok"
Pehlevan, üreticilerin taleplerinin fazla olmadığını belirterek, "Üreticilerimizin tek isteği, üretim maliyetinin üzerine yaşam payı eklenerek taban fiyatın belirlenmesi ve aracıların bu fiyatın altında fındık almasının engellenmesidir. Aksi takdirde üretici zarar edecek, üretimden kopacak ve bu durum ülkemize zarar verecektir," şeklinde konuştu.
"Fiskobirlik Üzerinden Alım Yapılmalı"
Fiskobirlik'in fındık alımlarında öncelikli kurum olması gerektiğini vurgulayan Pehlevan, "90 yıllık tecrübesiyle Fiskobirlik, fındığı işleyip dış pazara sunma kabiliyetine sahip bir kurumdur. Fındık fiyatına ayar verecek olan, güçlü devlet destekli alım politikası ile Fiskobirlik'tir. TMO'nun satış dönemlerinde fındık fiyatlarındaki düşüşler, çiftçilere büyük zararlar vermektedir," dedi.
"Fındık Taban Fiyatı 170 TL Olmalı"
Fındık taban fiyatının 170 TL olması gerektiğini ifade eden Pehlevan, "Bu yıl verimin yüksek olması bekleniyor, ancak fındık üreticisi umutsuz ve belirsizlik içinde. En kısa zamanda 120 TL maliyetin üzerine yüzde 30'luk yaşam payı eklenerek 170 TL taban fiyat belirlenmelidir. Dünya fındık piyasasının yüzde 75'ine hükmettiğimiz ve 5 milyon insanın geçimini sağladığı bu ürünü yabancı tekellere bırakmamalıyız. Fındık, milli ve stratejik ürün olarak kabul edilmeli ve bu kapsamda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır," dedi.