Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini açıkladı. Bu düzenleme, vatandaşların mağduriyetini önlemek ve piyasa manipülasyonlarını engellemek amacıyla hayata geçiriliyor.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 15 Eylül’de Devrede

Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül itibarıyla kullanıma sunulacak. İlk olarak emlak sektöründe uygulanacak olan sistem, kısa bir süre sonra otomotiv ilanlarında da devreye girecek. Bakan Bolat, bu sistem sayesinde, ilan vermek isteyen kişilerin veya galericilerin, taşıtın gerçek sahibi olup olmadığının doğrulanacağını belirtti.

Galericilere Yetki Belgesi Şartı

Yeni düzenlemeye göre, eğer bir taşıt galerici aracılığıyla ilana verilecekse, galericinin yetki belgesine sahip olması zorunlu olacak. Bu belge doğrulanmadan ilan yayımlanamayacak. Yetki belgesi olmayan galericilerin ise ilan vermesi mümkün olmayacak. Bakan Bolat, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, sadece yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini vurguladı.

Yetkisiz Faaliyete 23 Milyon Lira Ceza

Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmadan faaliyette bulunan işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uyguladı. Yeni düzenlemeyle, gerçek dışı ve yanıltıcı ilanların önüne geçilerek, spekülatif fiyat artışlarının da engellenmesi hedefleniyor.

Piyasadaki Fiyat Manipülasyonlarına Karşı Sıkı Denetim

Bakan Bolat, otomotiv sektöründe bugüne kadar uygulanan düzenlemeler ve yapılan denetimlerle ilgili bilgi vererek, özellikle "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlaması kapsamında yaklaşık 52 milyon lira para cezası kesildiğini belirtti. İkinci el araçların tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde ilan edilmesi durumunda ise bugüne kadar 90 milyon lira ceza uygulandığını hatırlattı.

Stokçuluk ve Fiyat Manipülasyonlarına Karşı Mücadele

Bakan Bolat, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına erişimini zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunan yetkili bayilere yönelik denetimlerin de hız kesmeden devam ettiğini ifade etti. Stokçuluk yapan yetkili bayilere bugüne kadar 294 milyon lira idari para cezası kesildiğini ve bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edilerek 1 yıl süreyle bu ticareti yapmalarının engellendiğini belirtti.

Normalleşme Süreci ve Gelecek Adımlar

Otomotiv piyasasında yapılan bu düzenlemeler ve denetimlerin, araç fiyatlarındaki spekülatif artışları önlediğini ve vatandaşların daha kolay bir şekilde sıfır ve ikinci el araçlara ulaşmasını sağladığını belirten Bolat, önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasında normalleşmenin artarak devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. Bakanlık olarak piyasanın adil ve rekabetçi şekilde işlemesini sağlamak amacıyla denetimlerin sürdürüleceğini, gerekirse ilave tedbirlerin de hızla uygulamaya alınacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA