Gündem

YÖK'ten Açıköğretim üniversitelerine sınırlama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), açıköğretim üniversitelerindeki kontenjan bolluğu ve artan mezun sayısına yönelik önlemler alıyor. Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen yeni yönergeyle, açıköğretim programlarına kayıt koşulları sıkılaştırıldı.

Yeni düzenleme kapsamında, çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı bölümleri gibi belirli açıköğretim programlarına artık sadece 35 yaş ve üzeri lisans mezunları "ikinci üniversite" kapsamında kayıt yaptırabilecek. Bu değişiklik, özellikle sınavsız ikinci üniversite imkanı sağlayan bu programlarda kayıtların daha kontrollü yapılmasını sağlayacak.

Eğitim uzmanlarından Salim Ünsal, düzenlemenin geç alınmış olmasına rağmen doğru bir adım olduğunu belirterek, "Açıköğretimin bütün lisans programları için benzer bir düzenleme yapılmalıdır. Örgün eğitimde de bahsi geçen programlar sadece nitelikli ve köklü birkaç üniversitede ve çok daha az kontenjanla verilmelidir," dedi. Ünsal, mevcut durumun örgün eğitim için de sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, her yıl binlerce yeni mezunun iş bulma konusunda zorluk yaşadığını ifade etti.

Düzenlemenin ardından, açıköğretimde belirtilen beş bölüm için daha önce 14.970 olan kontenjanların önemli ölçüde azaltılması ve 1000 ila 1.500 seviyelerine düşürülmesi bekleniyor. Bu değişiklikle birlikte, açıköğretimde eğitim gören öğrenci sayısının azalması ve mezun enflasyonunun önüne geçilmesi hedefleniyor. YÖK, bu adımlarla hem eğitim kalitesini artırmayı hem de mezunların iş bulma oranlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }