2024-2030 yıllarını kapsayan yol haritası, Türkiye'nin üretim, sanayi, teknoloji, yapay zekâ ve diğer kritik alanlardaki hedeflerini belirleyecek.
Hazırlanan strateji, Türkiye'nin ihracatını artırma, katma değerli üretimi güçlendirme ve kritik teknolojilerde bağımsızlığını sağlama gibi önemli konulara odaklanacak.
Milli Teknoloji Hamlesi ve Yerli Markaların Yükselişi
Stratejinin temelinde yer alan 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile Türkiye, sanayi ve teknoloji alanlarında güçlü adımlar atmaya hazırlanıyor. Gelecek 6 yıl boyunca, Togg ve Bayraktar gibi yeni yerli markaların oluşturulmasına yönelik destekler sağlanacak.
Bu markalar, Türkiye'nin kritik alanlarda dışa bağımlılığını azaltacak ve yerli üretim kapasitesini artıracak. Strateji, yalnızca otomobil ve havacılık gibi alanlarla sınırlı kalmayacak, Türkiye'nin ithal ettiği tüm ürünlerin yerli olarak üretilmesi için planlamalar yapılacak.
Rekabet Gücünü Artırmak İçin Stratejik Birleşmeler
Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, küresel rekabetin yoğun olduğu sektörlerde firmaların güçlerini birleştirmesine olanak tanıyacak. Çip, hava araçları ve uzay teknolojileri gibi alanlarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) stratejik birleşmelerini destekleyecek mekanizmalar geliştirilecek. Bu birleşmeler, firmaların en iyi yaptığı işleri bir araya getirerek rekabet gücünü artırmalarını sağlayacak. Ayrıca, farklı kalkınma ajansları ile saha araştırmaları yapılarak, rekabetçi sektörler belirlenecek ve KOBİ’lere yönetim danışmanlığı hizmeti sunulacak.
Kalitesiz Ürünlere Karşı Sıkı Denetim
Strateji kapsamında, Türk firmalarının yerli üretimi artırmalarına yönelik çalışmalar hız kazanırken, ithal edilen kalitesiz ve güvensiz ürünlerin yerli üreticiye zarar vermesini önlemek için denetimler sıkılaştırılacak.
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri artırılarak, dayanıksız ve güvensiz ürünlerin ithalatı engellenecek. Bu sayede, Türk ürünlerinin kalitesiz ithal ürünlerle rekabet etmek zorunda kalmasının önüne geçilecek.
Tarımda Yöresel Ürünlerle Dünyaya Açılım
Strateji, tarım ve hayvancılık sektörlerine de büyük yenilikler getirecek. Üreticilerin kooperatif, birlik veya farklı kümelenme modelleriyle bir araya gelerek, sanayi alanlarında güçlenmesi hedefleniyor. Çiftçilere konserve, et ve süt ürünleri imalatı gibi alanlarda girişim yapma imkânı sağlanacak ve pazara erişimlerini kolaylaştıracak mekanizmalar kurulacak.