23 Ocak 2025 tarihli Politik Güğüm köşesinde yer alan haberde şu ifadelere yer verildi:
Ciğerimizi yakan Kartalkaya faciasında 79 canımız gitti.
Bolu’da sorumlu olduğu iddia edilen gözaltına alınan kişiler arasında İtfaiye Şube Müdürü de bulunuyor.
Tabi böylesine büyük bir facia sonrasında akıllara bölgemizin turizm merkezi Uzungöl geldi.
Uzungöl’de de çok sayıda ahşap otel birleşik şekilde hizmet veriyor.
Uzungöl’de gerekli tedbirler var mı diye araştırdık.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye birimlerinin yetkililerinden edindiğimiz bilgileri bu şekilde aktaralım:
“Uzungöl başta olmak üzere ilimizin turizm tesislerine yönelik 2020 yılından itibaren yoğun, titiz ve tavizsiz bir çalışma yürütülüyor. Uzungöl'deki turizm tesislerinde de yangın güvenliğinin aldırılması için ne kadar titiz davrandığımızı Uzungöl'deki işletmeciler ve Trabzon kamuoyu gayet iyi bilmektedir...
Yangın güvenliği çok teknik bir konu ve yangın merdiveni kanuni tabiri ile ‘kaçış merdiveni’ hususu da bunlardan sadece bir tanesidir.
Yangın güvenliği tedbirleri ne yangın merdiveni ile başlamakta ne de bitmektedir. Eski ve yeni yapı ayrımı burada sınırı çizdiği gibi bina veya yapı yüksekliği ve oda yatak sayısı da belirleyici oluyor ki her bina kendi şartlarına göre değerlendirilmektedir.
Konaklama Tesislerinde yasal olarak; 15,5m altındaki binalarda acil çıkış levhaları, ışıklandırması, yangın kapıları var ise korunumlu hale getirilmesi şartıyla bina içindeki servis merdiveni kaçış merdiveni yani yangın merdiveni olarak kabul edilmektedir. Uzungöl'de ahşap ve ahsap kaplı binaların çok ve bitişik olması nedeniyle yanmaya karşı dayanıklı ve geç alevlendirici boya uygulaması yaptırmaktayız. Yangın anında olaya müdahale için gerekli suyun tedarikinde ise yangın hidrant sistemi kuruldu ve muntazaman kontrolü yapılmaktadır.
Binaların yan yana olması, ısıtmanın baca sistemine bağlı olması, coğrafi şartlar ve yanlış araç parkı nedenleriyle binalara yaklaşma mesafeleri çok kısıtlı olsa da Uzungöl'de bulunan İtfaiye müfrezemiz marifetiyle reaksiyon süremizin kısalığı sayesinde bu zamana kadar çıkan yangınlara büyümeden müdahale ettik. Yangınların büyümemesinde binalarda aldırdığımız tedbirler ve gösterdiğimiz tavizsiz tutumun etkili olduğunu kıymetlendiriyoruz.
Halbuki bu tedbirlerin binaların projeleri onaylanırken ve yapı ruhsatı aşamasında kontrol edilmiş ayrıca ilgili diğer kurumlarca yaptırılmış olması esastır. Ancak, süreçler sağlıklı yürütülmediği için konu işyeri ruhsat aşamasına geldiği zaman ruhsat mercilerince yasal ve hayati bir zorunluluk olarak itfaiye raporu talebi neticesinde yangın güvenliği tedbirleri sanki bina yeni yapılmış gibi değerlendirme süreci başlatılmaktadır. Aslında bu tedbirler sadece itfaiye ve yangın olayını ilgilendiren bir konu değildir. Aynı zamanda sektörü ve sektörle ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarını da ilgilendirmektedir.
Bu minvalde, yasal yetkimiz dahilinde Uzungöl'deki tesislere ait tuttuğumuz yangın güvenliği olumlu veya olumsuz raporları ruhsat mercilerine gönderiyoruz ve gerekli yasal uyarıyı yapıyoruz. Böyle bir acının bölgemizde yaşanmaması için yangın çıkış nedenlerinin baca, yağlı kanal ve elektrik kaynaklı olduğunu dikkate aldığımızda baca ve yağlı kanal temizliklerinin en geç 3 ayda bir yapılması ve elektrik tesisatının kullanan kişi sayısına göre yeterli yük hesabı yapılarak yenilenmiş olması gerekmektedir.
Yaşanan bu elim faciadan dersler çıkararak buna benzer olayların ve kayıpların yaşanmaması için bütün kurumların kapsamlı bir değerlendirme yapması, kararlar alması ve alınan kararların istisnasız uygulanması gerekmektedir…”