Liderplus Rehberlik Zümre Başkanı Özlem Aydın üniversite öğrencisi olmak isteyen ve akademik hayatlarının en önemli aşaması olan bilim ve mesleki eğitimi almayı hedefleyen pek çok kişi üniversite sınavlarına hazırlandığını belirterek tercihler ile ilgili uyarılarda bulundu.

Liderplus Rehberlik Zümre Başkanı Özlem Aydın açıklamasında, "Bu sınavlara hazırlık döneminden sonrada pek çok kişi için bir hayli zor olan tercih dönemi başlıyor. Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken  şeyler şu şekildedir" ifadelerini kullanarak maddeleri sıraladı.

  • Tercih aralığı
  • Tercih listesi hazırlama
  • Üniversite puan aralığınız
  • Üniversite sınav sıralamanız
  • İstediğiniz bölümün özellikleri
  • İstediğiniz üniversitenin özellikleri
  • Tercih kılavuzunda bulunan şartlar
  • Akademisyenlerin sayısı
  • Akademisyenlerin niteliği
  • Üniversitenin bulunduğu kampüs
  • Burs imkanları
  • Staj imkanları
  • Erasmus ve yurtdışı imkanları
  • Tercih listesinde sıralamanın önemli olduğu
  • Üniversitenin yan dal ve ÇAP imkanları

Başkan Özlem Aydın açıklamasının devamında, "Tercih yapmanın oldukça zor olduğu ve istenilen üniversitelerin bir sıralamaya sokulup listelenmesinin oldukça zor olduğu biliniyor. Bu maddelerde yer alan her bir detayın iyice araştırılması ve ona göre tercih listesine eklenmesi gerekiyor. Doğru bir tercih listesi yapmak için bu maddeler çerçevesinde araştırmalar yapılıp bir karar alınması gerekiyor. Üniversite hayatınızın en verimli şekilde geçmesi için doğru bir tercih listesinin yapılması gerekiyor" dedi.

TERCİHLERDE SIRALAMANIN ÖNEMİ

Üniversite sınavları öncesi tercihlerde sıralamanın önemine vurgu yapan Başkanı Özlem Aydın açıklamasında, "Üniversite sınavı bir sıralama sınavı olduğu için burada tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli olan şeyin sınav sıralamanız olduğunu bilmeniz gerekiyor. Üniversite sınavında alanınızda yaptığınız sıralama doğrultusunda hangi üniversiteye yerleşeceğinizi anlayabiliyorsunuz. Üniversite tercihlerinde bölümlerin sıralaması her yıl talebe göre değişkenlik gösterdiği için tercih yaparken sıralamanızın üstünde ve altında olan bölümleri yazmaya özen göstermeniz gerekiyor. Bu şekilde yapılan bir tercih listesinde bir yere yerleşme ihtimali daha fazla olduğundan açıkta kalmanız daha zor oluyor" ifadelerini kullandı.

BÖLÜM SEÇİMİ

Bölüm seçiminde, çalışmak istenmeyen hiçbir bölüme yer verilmemesi gerektiğini belirten Liderplus Rehberlik Zümre Başkanı Özlem Aydın, "Üniversiteye hazırlanırken aklınızda bir bölüm olsa da tercih döneminde kafanız karışacağından bölümlerin size maddi ve manevi olarak katacağı her şeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu nedenle üniversite tercihinde bölüm seçimi çok önemli bir yere sahip oluyor. Hangi bölümü tercih listenize alırsanız o mesleği yapma ihtimaliniz olduğunu da göz önünde bulundurmanızda fayda bulunuyor. Bu nedenle okumak ve ileride çalışmak istemeyeceğiniz hiçbir bölümü tercih listenizde bulundurmamanız gerekiyor" dedi.

ÜNİVERSİTENİN KONUMU 

Başkan Özlem Aydın üniversitelerin sayısının her geçen gün arttığını fakat konumlarının önemli bir detay olduğunu belirterek, "Üniversitelerin sayısının her geçen gün daha da arttığı biliniyor. Bu nedenle üniversite seçimi yaparken her bölümün aynı kampüs sınırları içinde olmayacağını da bilmeniz gerekiyor. Eğitim döneminiz boyunca aynı veya farklı kampüslerde eğitim alabileceğinizi bilerek net bir konum öğrenmeniz ve tercihlerinizde buna özen göstermeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

YENİ AÇILAN BÖLÜMLER

Yeni açılan bölümlerin öğrenciler için önemine dikkat çeken Liderplus Rehberlik Zümre Başkanı Özlem Aydın, "Üniversite tercihi yaparken yeni açılan üniversiteleri ve bölümleri yazmaya birçok öğrenci ön yargılı yaklaşıyor. Ancak bu durumu doğru değerlendirmeniz halinde avantajlı olabiliyorsunuz. Yeni açılan bölüm ve üniversitelerin bir puanı ve sıralaması olmadığı için yakın çevresinde bulunan üniversitelerin bir ortalamasını alarak tercih listenizde bu bölümlere yer verebiliyorsunuz" dedi.

TERCİH LİSTESİNİ KİM HAZIRLAMALI?

Tercih listesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Zümre Başkanı Özlem Aydın, "Tercih listesini hazırlamak biraz zor gibi görünse de belli başlı şeyler hakkında fikir sahibi olunduktan sonra birkaç dakikalık bir işlem oluyor. Tercih listesini kişi kendisi de rahatlıkla hazırlayabilir. Ancak bu konuda doğru bir liste oluşturmak istiyorsa ve bilgili kişilerden yardım almak istenirse rehber öğretmenler bu alanda hizmet verip yardımcı olmaya çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

'Tercih listesi değiştirilir mi?' sorusunu yanıtlayan Liderplus Rehberlik Zümre Başkanı Özlem Aydın açıklamasında, "Tercih listesini hazırlayıp yollamak için belli bir süre tanındığı biliniyor. Ancak bu süre içerisinde tercih listesinin değiştirileceğinin de bilinmesi gerekiyor. Tercih yapma süresi boyunca tercih listenizi dilediğiniz kadar yenileyip değiştirme hakkına sahip olabiliyorsunuz. Ancak bu işlemi yaparken sıralamanızın değişmemesi için uygun bir tercih sırası oluşturmanız gerekiyor. Tercih listenizi değiştirmek ya da güncellemek isterseniz bu işlemi son dakikalara veya saatlere bırakmamanız gerekiyor. Tercih yapmak için size tanınan sürenin sonrasında yani tercih listeniz gönderildikten sonra herhangi bir değiştirme işlemi yapamıyorsunuz" ifadelerini kullandı.