Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, küp uydular ve yakın yörünge takım uyduları ile kendi yerli gözlem ve haberleşme uydularını üretmeye başladığını belirtti. Türkiye'nin bu başarısının, 1990'lı yıllarda başlayan uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Uraloğlu, "Bakanlık olarak uzayda söz sahibi olmak adına çalışmalarımızı hızlandırdık. Şimdi ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında ülkemiz adına bir devrim gerçekleştiriyoruz," dedi.

Türksat 6A'nın, Türkiye'nin 30 yıl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini zirveye taşıyacağı belirtiliyor. Ayrıca, Türksat 5A ve 5B uydularıyla küresel hizmet veren Türkiye, Türksat 6A ile ilk yerli haberleşme uydu platformunu geliştirdi. Bu projenin, özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranıyla uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlılığı azaltacağına dikkat çekildi.

Uraloğlu, "Bir haberleşme uydusunun 200-250 milyon dolar değeri olduğunu düşünürsek, bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir," dedi ve ekledi: "Çünkü bu uyduyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasında yer alacak ve buradan edindiğimiz tecrübelerle uzay yarışında Türkiye için yeni bir dönem başlayacak."

X'in tasarımı değişiyor! X'in tasarımı değişiyor!

Türksat 6A'nın sistem tasarımı ve yazılım bileşenleri, Ankara'daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildi. Uraloğlu, uydu geliştirme faaliyetlerinin süreceğini ve Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği bölgeleri de kapsama alanına alacaklarını belirtti. Böylece, uyduların ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağını ifade etti.

Uraloğlu'nun sözlerine göre, Türkiye, sadece teknolojik bir dönüşüm yaşamakla kalmayacak, aynı zamanda uzaydaki haklarını da sonuna kadar savunacak ve Türksat, dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasındaki yerini sağlamlaştıracak

Kaynak: AA