Gündem

Türkiye’den İngiliz medyasına tepki: Sokak hayvanları düzenlemesine yönelik eleştiriler yanıtsız kalmadı

Türkiye'deki sokak hayvanları düzenlemesini eleştiren ve kamuoyuna "katliam" yapıldığı yönünde mesajlar veren İngiliz medyasına Türkiye’den sert tepki geldi. İngiliz gazeteleri, vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a tatil yapın." çağrısında bulundu.

Başta Mirror, Daily Mail, The Sun ve Express gibi gazeteler olmak üzere birçok İngiliz medya organı, Türkiye'de sokak hayvanlarına yönelik yürürlüğe giren yeni düzenlemeyi eleştirerek, iki hafta önce yürürlüğe giren kanunu sert bir dille eleştirdi. Bu yayınlar, sosyal medya kullanıcılarının Türkiye'yi boykot etmeye çağıran mesajlarına da geniş yer verdi. The Telegraph'ın turizm yazarı Annabel Fenwick Elliott, "Paranızı Türkiye'ye değil, başka yerlere harcayın." ifadesini kullanırken, hayvan hakları savunucusu Dominic Dyer da diğer Avrupa ülkelerindeki insanları Türkiye’yi boykot etmeye davet etti.

Mirror yazarı Nada Farhoud ise köşesinde Türkiye'deki düzenlemeyi "modern tarihteki en büyük sokak köpeği katliamı" olarak nitelendirdi. Aynı gazete, "Türkiye'yi boykot eder misiniz?" başlıklı bir anket düzenledi ve katılımcıların %53'ünün Türkiye'yi boykot etme yönünde oy verdiğini bildirdi. The Sun ise Ankara'da meydana gelen bir olayı "köpek toplu mezarı" olarak sunarak, bu durumu tüm Türkiye geneline yaymaya çalıştı.

Ancak, İngiliz medyasının aksine Türkiye'de sokak hayvanlarına yönelik getirilen barınak yapma zorunluluğu, belediye başkanlarının görevlerini yerine getirmemesi halinde hapis cezası ile karşı karşıya kalacakları ve hayvanlarını sokağa bırakanlara 60 bin lira para cezası verileceği gibi düzenlemelere değinilmedi.

Türkiye gazetesine konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, İngiliz medyasındaki haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, turistlerin Türkiye'ye gelmemesi için dezenformasyon yapıldığını ve bunun içeriden bir algı operasyonu olduğunu belirtti. Kirişci, Türkiye'nin uyguladığı hayvan hakları yasalarının dünya standartlarının üzerinde olduğunu ve Türkiye'de hayvanların kısa bir süre barındırılıp ardından uyutulması gibi bir uygulamanın olmadığını vurguladı. Kirişci, "Hayvan barınaklarıyla insan, çevre ve hayvanların sağlığı korunacak. Boykot gibi çağrılara şaşırıyorum." dedi.

Türkiye’deki sokak hayvanları düzenlemesini hazırlarken, İngiltere örneğinin de incelendiği biliniyor. İngiltere'de sokağa terk edilen hayvanlar çipleri aracılığıyla sahiplerine ulaştırılıyor, ancak bir hafta içerisinde sahibi bulunmazsa bu hayvanlar uyutuluyor. Geçen yıl İngiltere'de "American bully XL" cinsi köpeklerin yasaklanmasına yol açan ve bir çocuğun köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi olayında İngiliz medyası, köpek saldırılarının bir yılda %21 arttığını ve bu duruma karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }