'Boat International' kaynaklı 2025 yılı Küresel Mega Yat Sipariş Defteri verilerine göre, Türkiye bu alandaki başarısını perçinledi.
Denizcilikte Güçlü Altyapı ve Küresel Rekabet
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin denizcilik sektöründeki güçlü altyapısı ve gelişmiş tersaneleriyle küresel arenada önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Mega yat imalatında İtalya, Hollanda ve İngiltere gibi öncü ülkelerle yarıştıklarını belirten Uraloğlu, “Akdeniz havzası, yat turizminin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Türkiye, güçlü tersane altyapısı ve deneyimiyle bu alanda da dünya çapında söz sahibi. Son yıllarda tersanelerimiz ileri teknoloji ve tasarım alanında büyük ilerlemeler kaydederek rekabet gücünü artırmıştır” dedi.
Tersanelerde Büyük Gelişim
Türk tersanelerinin ileri mühendislik çözümleri ve özgün tasarımlarıyla dünya çapında sipariş aldığını ifade eden Uraloğlu, "2025 Küresel Mega Yat Sipariş Defteri verilerine göre, ülkemizin inşa edeceği yatların toplam boy uzunlukları dikkate alındığında, geçen yıla göre yüzde 8,9’luk bir artış sağlandı. Böylece Türkiye, lider İtalya’nın ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi" açıklamasında bulundu.
Dünyada Yüzde 14’lük Pay
Mega yat sektöründe Türkiye’nin yalnızca üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda kalite, tasarım ve inovasyon alanındaki başarılarıyla da öne çıktığını belirten Uraloğlu, "Bu yıl dünyada üretim veya sipariş aşamasında olan toplam mega yat sayısı 1138’e ulaştı. Bu yatların toplam uzunluğu 45 bin 487 metre. Türkiye ise toplam uzunluğu 6 bin 410 metre olan 146 sipariş aldı. Küresel mega yat inşası sektöründe, sipariş adedi bakımından yüzde 12,9’luk, siparişlerin toplam uzunluklarına göre de yüzde 14’lük paya sahibiz" ifadelerini kullandı.