Yapılan değişikliklerle, yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen bekleme süresi 12 aydan 18 aya çıkarıldı. Ayrıca, yüksek lisans eğitimini 6 aydan fazla süreyle uzatan öğrencilere, resmi burslu veya kısmi burslu statüde doktora yapma imkânı tanındı.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, "hesabına öğrenim görülen kurum, öğrenim planı ve mezuniyet tarihi" gibi tanımlar eklendi.

Öğrencilerin eğitim süreçlerinin etkili bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla, süre uzatımı, bilimsel hazırlık, tez-alan çalışması, bilimsel etkinlik talepleri ve doktora sonrası araştırma izni gibi konularda yurt içi akademik danışman görüşü alınması gerekecek.

Doğum Yapan Öğrencilere Tanınan Haklar

Yönetmelikte, yurt içinde dil öğrenimi gören veya henüz yurt dışına çıkmamış hamile kadın öğrencilere yönelik düzenlemeler de yer aldı. Buna göre, doğum yapan kadın öğrencilere doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta burslu izin verilebilecek. Ayrıca, yurt dışında eğitim gördüğü sırada doğum yapan kadın öğrencilere tanınan 12 aya kadar burssuz izin hakkı, yurt içinde öğrenim görürken doğum yapan kadın öğrencilere de tanındı.

Doktora Sonrası Araştırma İzni Düzenlemeleri

Yeni yönetmelik kapsamında, doktora sonrası araştırma iznine ilişkin usul ve esaslar da Bakanlık tarafından belirlenecek. Bu iznin alınabilmesi için mezuniyet tarihinden itibaren başvuru süresi 2 aydan 1 aya indirildi.

Yurt Dışında Öğrenim Görecek Öğrenciler İçin Vize Düzenlemesi

Yurt dışında lisansüstü eğitim görecek öğrenciler için oryantasyon ve bilgilendirme eğitimleri düzenlenmesi de öngörülüyor. Öğrencilerin yurt dışına çıktıklarında Bakanlıkça belirlenen vize türünü kullanmaları zorunlu hale getirildi. 

Kaynak: DHA