Bir işi yaparken ehillerine sormayı halk arasında istişare olarak biliriz. Türk Dil Kurumu ‘Danışma’ istişare etmek, bir iş için bilgi veya yol sormak, görüş almak, müracaat etmek, meşveret etmek olarak tanımlanmaktadır.
Türk devlet yönetiminin her devrinde karşımıza çıkan istişare; İslamiyet öncesi Türk devlet yapısında “ülüş” ve danışma mercii niteliğinde Oğuz Türkçesi karşılığı “kengeş” olan kurultay kelimesi ile karşımıza çıkmaktadır.
Türklerin İslamiyet’i kabulünden önce danışma meclisi olan toy veya kurultayın yerini İslamiyet’in kabulü ile birlikte “istişare”, “şura”, “meşveret” ve “divan” kavramları almıştır.
Kur’anı Kerim’de “Şura” suresinin 38.ayetinde “Onlar Rablerinin (her emrine) icabet ederler, namazı dosdoğru yerine getirirler, (devlet, millet ve hükümet) işlerinde meşveret ederler (danışma ve dayanışma sonucu ortak kararla yönetirler.) Kendilerine verdiğimiz rızıktan da (Allah yolunda) harcayıp infak ederler buyrulmuştur.
2018 yılı itibariyle oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kuruluda günümüzde istişarenin önemini bizlere anlatmaktadır.
Selçuklu devletinde önce 1063 yılında Sultan Alparslan’a 1072 yılından itibaren de Alparslan’ın oğlu Melikşah’a vezirlik yapan Nizam-ül Mülk neden istişare edilmesi gerektiğini şöyle açıklamıştır: ‘‘Meselelerde istişare yoluna gitmek kişinin güçlü muhakemesinden ileri gelir. Bir meseleye ilişkin herkesin malumatı olabilir; lakin birisi konuya daha fazla vakıf; bir başkasının konuyla ilgili bildikleri daha yüzeysel; bir diğeri sahip olduğu ilmi icra etmemişken bir başkası aynı ilmi tatbik ve tecrübe imkanı bulmuş olabilir. Farzı misal bütün ilaçların isimlerini ezbere bilip bir derdin devasını bir kitaptan okuyarak bulan biriyle, envai çeşit ilaçların adlarını bilmenin yanı sıra nice kez onları tecrübe ederek tedavilerde bulunan birisi hiç bir olur mu? Öte yandan dünyanın dört yanına yolculuklarda bulunarak cihanı görme fırsatına daha fazla nail olmuş, feleğin çemberinden geçerek nice işlere koyulmuş birisiyle şuradan şuraya adımını atmamış, özge iller temaşa etmemiş, işlere girişmemiş vasat biriyle kıyas kabul etmez”
Nizam-ül Mülk yöneticinin kimlerle istişare etmesi gerektiği konusuna ise şöyle açıklık getirmiştir; Devlet işlerinde takip edilecek siyaset, alimler ve cihan görmüşlerle istişare edilerek tespit edilmelidir: Zira birisi kıvrak zekalı ve basiretli iken bir diğerinin anlayışı kıt olabilir. Alimler, yalnız başına bir kişinin devlet işleri için izlediği siyaset bir insan kuvvetinde; iki kişininki ise iki insan kudretindedir, demişler.’’… ‘‘Padişah çetin bir mesele ile karşı karşıya kaldığında bahse konu olan şey ile ilgili akıllarından geçeni belirtmeleri, fikirlerini beyan etmeleri için şeyhler, alimler ve yarenleri ile istişare eylemeli; ileri sürülen görüşleri karşılaştırarak en doğru olanı benimsemelidir. Meselelere dair istişare eylememek kişinin muhakemeden yoksunluk ve başına buyruk olması alametidir.
Bu bilgiler ışığında son 4-5 yıldır Trabzon’da düzenlenen turizm toplantılarının istişareden uzak bir yapıda gerçekleştirilmesini anlamlandırmak mümkün değildir.
Aynı düşüncede olan kişilerin çoğunluğu sağladığı bir ortamda istişareden sonuç almanın imkânsız olduğunu düşünemeyen yöneticilerin bu tavrı kendilerinin yanlış kararlar almasına sebep olduğu gibi üst yöneticilerini de yanlış kararlara itmişlerdir.
Açıklanan turizm rakamlarının sorgulanmaması başta olmak üzere turizm ile ilgili alınan kararların ortak akla dayanmaması, kararlara muhalefet eden kişilerin o toplulukta az sayıda olması turizm ile ilgili birçok kararın şehre zarar verecek şekilde çıkmasına sebebiyet vermiştir.
Bu durumu iyi analiz eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Tamer Erdoğan turizmcilerin fikirlerini beyan edebileceği bir ortam hazırlamış hınca hınç dolu bir salonda turizmciler ile il bürokrasini bir araya getirmiştir.
Bu tür toplantıların farklı katılımcılarla genişleyerek devam edeceği vurgulanan toplantıda Trabzon Valisi Sayın Aziz Yıldırım ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nun sabırlı, çözüm odaklı, halden anlayan tavırları takdire şayandı.
7-8 yıl önce katıldığım toplantının notları ile son toplantıdaki notların benzer olması ise bu toplantının en üzücü yanıydı.
Bundan sonraki her toplantının bir önceki toplantıda belirlenen bir sorunun çözümlendiği toplantı olması dileği ile..
16 ekim tarinde Trabzon Valiliği himayesinde KTÜ ve Trabzon Üniversitesi koordinasyonunda “Trabzon Turizm Çalıştayı”düzenlenecektir.
09:00-17:00 saatleri arasında Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenecek çalıştay tüm turizmcilere açık olacaktır.
Trabzon’da turizmin geleceğini düşünün tüm meslektaşlarımın https://www.ktu.edu.tr/tr/etkinlik/turizm-calistayiadresinden başvurarak bu çalıştayda şehrine ve mesleğine sahip çıkması dileği ile...
Kalın sağlıcakla.