Özel Haber

TTSO Müşterek Meslek Komiteleri toplantısında sektörlerin talepleri dile getirildi

ÇELEBİ: FUARLARA KATILIM İÇİN DESTEK ŞART

25. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Aksu, turizm sezonu öncesi yapılması planlanan çalışmalarla ilgili görüşlerini açıkladı, değişik coğrafyalardan da turist gelmesi için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. 1.Meslek Komitesi Üyesi Suat Şen ise Trabzon’un yatak kapasitesinin büyük oranda arttığını ancak buna paralel olarak bu turist yoğunluğunu ağırlayacak sosyal imkanlar yaratılamadığını, nitelikli personel yetiştirilemediğini ifade etti. 26. Meslek Komitesi Başkanı Kenan Bilgin de turizmde doğru bir yol haritasının belirlenmesi için turist memnuniyet anketlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, oda olarak turizme yönelik çalışmaları sürdürdüklerini ve bu konuda büyük mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm sektör paydaşları elini taşın altına koymalıdır. Başka coğrafyalarda tanıtım yapılması gerek. Ancak bu sezon rezervasyonların şu anda geçen sezonlara göre düşük olmasını göz önünde bulundurarak Körfez ülkelerinde de aralıksız tanıtımlara devam etmemiz gerekiyor. Elimizden geldiğince gücümüz ölçüsünde fuarlara katılım sağlamaya çalışıyoruz. Ancak daha önce defalarca vurguladığımız gibi TGA da buradaki işletmelerden topladığı paralarla fuarlarda stant alınması için bize destek olmalıdır. TGA, topladığı paranın en azından yarısını belediye veya Turizm Müdürlüğü kanalıyla bu amaçla şehre aktarırsa işimiz daha kolay olur. Destek olmadan fuarlara etkili katılım sağlayamayız. Çünkü fuar katılım masrafları da gerçekten çok artmış durumda” ifadesini kullandı.

“BEYEZ EŞYA VE MOBİLYADA TAKSİT SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

16.  Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Cep Çapkınoğlu, beyaz eşya ve mobilya sektöründe taksit sayılarının 2’ye kadar düşürüldüğünü ve bunun sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu kısıtlama politikasının 2025’te de devam edeceği söyleniyor. Bu durum ticareti kötü etkileyecek, kapanmalara kadar gidecek. Taksit sayılarındaki bu sert azaltılma doğru değil” dedi. Çapkınoğlu ayrıca Trabzon’da tema park, eğlence parkları gibi aktivitelerin olmaması nedeniyle çocuklu turistlerin şehre gelmek istemediğini vurgulayarak, “Özellikle 13 yaş altı çocuklar gelmek istemiyor ve bu da aileleri etkiliyor, Tatil planlarını başka yerlere yapıyorlar. Devlet desteğiyle bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, taksit sayılarındaki sorunun geçtiğimiz ay içinde yapılan Ticaret ve Sanayi Odaları konsey toplantısında bakanlara iletildiğini de vurgulayarak, “Bu sorunun çözümü için çalışma yapılacağı tarafımıza bildirildi ve bekliyoruz” dedi. Çelebi, turistlerin başka bölgelere kaymaması için şehir olarak ellerini çabuk tutmaları gerektiğinin de altını çizerek, “Bahsettiğiniz tema park veya benzeri tesisler yerel yönetime aday olan siyasetçilerin vaatleri arasında bulunuyor ve biz de bunların takipçisi olacağız. Ayrıca açmak için büyük uğraşlar verdiğimiz Soçi- Trabzon feribot hattının da yeni bir destinasyon kazanma açısından önemli faydası olacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

“YATIRIM ADASI VE OSB’LER İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

25. Meslek Komitesi Başkanı İntizam Seyda Durgun, Trabzon’da sanayi yatırımlarının durumu, Yatırım Adası ve Organize Sanayi bölgelerinde yapılan çalışmalarla ilgili Başkan Erkut Çelebi’nin bilgilendirme yapmasını istedi. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Yatırım Adasının koruma bandında kanun gereği artırıma gidildiğini ve proje değişikliği yapıldığını, bu değişikliğin de bakanlık tarafından onaylandığını vurguladı. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan sonraki aşamada belki 1- 2 ay içinde artık dolgu yapılması serbest hale gelecek. Tabii alanın doldurulması için 3 milyon kamyon nitelikli dolguya ihtiyaç var. Biz daha önce söylediğimiz gibi 61 kamyonla başlayacağız. Uzun sürecek bir proje belki ama bir yerden başlamak lazım. Yatırım Adası için elimizden geleni yapıyoruz, işin peşini bırakmadık ve takip ediyoruz. Beşikdüzü OSB için 3. Etap onayı çıktı ve 200 dönümlük bir alan kazandırılacak. Burada su ürünleri firmalarını toplamayı amaçlıyoruz. Belki ileride Su Ürünleri İhtisas OSB’ye çevrilebilir. Şinik OSB’nin ise yüzde 90 oranında doluluğu var. Ek yatırım arazi olarak 200 – 300 dönümlük bir alan da oraya kazandırılacak. Çalışmaları sürüyor. Vakfıkebir OSB’de ise tahsisler sürüyor. Bu arada doğu tarafında bir OSB talebi var ve Araklı veya Sürmene civarında bir OSB kurulmasını hedefliyoruz. Araklı’da 200 dönümlük alanda Tekstil OSB kurulması için çalışmalar sürüyor. Çamburnu Tersanesi alanında da Yet – Gemi OSB planımız var. Bunlar hayata geçerse şehrin 30 yıllık geleceğini sanayi bakımından sağlama almış oluruz.”

20. Meslek Komitesinden Ömer Bayoğlu, Trabzon’daki firmaların ortak bir tedarik zinciri oluşturarak maliyetleri azaltmaları konusunda bir çalışma yapılmasını önerdi. Bayoğlu ayrıca firmaların ne ürettiğinin diğer firmalarca bilinebilmesi, dolayısıyla şehirden mal alımının yaygınlaştırılması konusunda da bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

2. Meslek Komitesi Başkanı Zeliha Olgun ise maden komitesi olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Olgun ayrıca Beşikdüzü OSB’nin yolunun neredeyse kullanılamaz durumda olduğunu, bir an önce karayolları ağına alınması gerektiğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }