Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

EREN: EN BÜYÜK GAYEMİZ YARININ BUGÜNDEN İYİ OLMASIDIR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, bayramınızı kutluyorum” dedi. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu ve Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un şehrimize teşrifleri ile Havalimanımızın yeni hizmet binaları ve bağlantı yollarının açılışı yapıldı. Şehre yeni turizm destinasyonları kazandırılması noktasında görüşmeler yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Dağ sporları, kaya tırmanışı gibi turizmde çeşitliliği arttıracak Şahinkaya Projesini değerli buluyoruz. Şehrimizin uzun süredir gündeminde olan Çakırgöl Kayak Merkezi, Şahinkaya Tırmanma alanı gibi projeler Trabzon'da turizmin farklı aylara yayılmasını sağlayacak, çeşitlilik yaratacaktır. Odamızın öncülük ettiği, sürekli gündemde tuttuğu ve önemli mesafeler kat ettiği sağlık turizmi ile ilgili başta Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç'in desteği ve kurum, hastane ve firmalarımızın katkısı ile yaşanmakta olan gelişmeler Trabzon'un çok destinasyonlu sağlık turizmi vizyonu için ışık vermektedir. Oda meclisinin şehrimiz iş dünyasının sektörel sorunlarına çözüm üretilmesi adına çalışmalarını gayretle sürdürmesi ve meslek komitesi üyelerinin sesi olması çok önemlidir. Mesleklerde yaşanan ortak sorunların çözümü daha iyi bir iş ortamının olmazsa olmazıdır. En büyük gayemiz yarının bugünden iyi olmasıdır.”

ÇELEBİ: SEKTÖRLERİN TALEPLERİNİ TOPLUYOR, İLGİLİ MERCİLERE İLETİYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yönetim kurulu olarak her ay iki veya üç meslek komitesiyle bir araya gelme kararı aldıklarını vurgulayarak, “Sektörlerin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili fikir alışverişinde bulunuyoruz. Şu ana kadar beş komiteyle toplantı yaptık. Bundan sonra devam edecek. Bunu neden yapıyoruz? 12 bin tane üyemiz var. Elimizden geldiği kadar da üyelerimizi ziyaret etmeye çalışıyoruz. Ama onların bize ulaştıkları ve sorunlarını dile getirdikleri alan olarak da odayı görüyoruz. Buradaki toplantılarda, aynı sektörden diğer arkadaşların da olduğu ortamda sorunlarını anlattıklarında, herkes fikrini söylediğinde çözüme daha kolay ulaşılabiliyor. Bu yöntemin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Çok da etkili olmaya başladı. Acil çözülmesi gereken sorunları olan sektörlerimizin toplantılarını öne çekeceğiz. Böyle bir talep gelmezse kendi yaptığımız sıralamayla devam edeceğiz” dedi.

“İŞ DÜNYASININ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE TOBB BAŞKANIMIZ HİSARCIKLIOĞLU’NUN KATKISI ÇOK BÜYÜK”

Başkan Çelebi, bu toplantılarda çıkan talep ve çözüm önerilerinin ilgili makamlara iletildiğini de vurgulayarak, şunları söyledi:

“Buradan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Gönderdiğimiz birkaç konunun çözümü noktasında çok büyük katkısı oldu. Enflasyon muhasebesi konusu bizim için önemliydi. Birçok üyemizden bize gelen telefonlar vardı. Bugün bakanımızın açıklamasıyla 50 milyonun altında bilançosu olan firmalarda bunu bir yıl daha ertelemiş oldular. Diğer firmalara da 6 Eylül’e kadar süre tanıdılar. Tabi biz buna da itiraz ediyoruz. Birkaç itirazımız da vardı, yine söylüyorum. Biz özellikle stoklardaki ürünlere veya orada değer kazananlara tekrardan bir ücret verilmesine tamamen karşıyız. Çünkü satılmayan üründen vergi alınması birçok sektörü zor durumda bırakmakta. Bu noktaların tekrar gözden geçirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve bizler yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sürekli bakanlarla temasa geçip onlara bu yönde adım attırmaya çalışıyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu konuda yaptığı çalışmalar için bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

YATIRIM ADASI

Başkan Çelebi, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projesinin son durumu hakkında da meclis üyelerine bilgi verirken, “Şu anda yatırım adasının son yeni proje tadilatı bitti. Yer tahsisleri yapıldı. 49 yıllığına burasının kiralanması da yapıldı. 1 yıllık kiranın da ödemesini yaptık. 1 milyon liranın üzerinde bir bedeli oda olarak karşıladık. Tabi şu anda yatırım adası dolgu aşamasına geldi. Sözümüz var onu yapacağız. Dolgu aşamasına geldi ama tabi büyük bir proje. Şu andaki rakamlarda 20 milyar lira civarında gözüküyor. Devletin desteği olmadan bizim bunun altından çıkmamız çok kolay değil. 6 -  7 yıl sonra bitecek olan bir yere de bugünden bir yatırımcı bulmak çok kolay değil. Gündemde tutuyoruz. Önümüzdeki günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla konuştuktan sonra belli açıklamalar da yapacağız. Taş ocağının istimlak konusu var. Bu konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ARAKLI TEKSTİL OSB

Çelebi, Araklı Tekstil OSB ile ilgili bilgi verirken de “Önceki Araklı Belediye Başkanımız Recep Başkanımıza, şu andaki başkanımız Hüseyin Avni Çebi'ye teşekkür ediyorum. Çok yoğun çalışma sonucunda o alan mera vasfından çıkartıldı. Şimdi istimlak da yapılacak. Burada yaklaşık 200 dönüme yakın bir arazi Tekstilkent olacak. Buradaki sorun da doğal olarak tekstilciler teşvikte daha çok 6'ncı bölgeye gidiyorlar. Araklı 4'üncü bölge konumunda. Orasını 5. bölge yapıp, organizeden dolayı 6'ncı bölge vasfına da sokabilirsek buraya tekstilci getirebiliriz. Talep de var şu anda. Ama şu anda son 6-7 aydır tekstil dünyasında sıkıntılar var. Türk tekstili başka noktalara doğru kayıyor. Ama buna rağmen o bölgeyi kısa zamanda dolduracağımızı düşünüyorum. Tekrardan burada emeği geçen Araklı Belediye Başkanına, Büyükşehir Belediye Başkanına, vekillerimize, bakanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

TRABZON’A SU ÜRÜNLERİ İHTİSAS OSB GEREKLİ

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, 30 Ağustos akşamı Master Chef Türkiye’de Trabzon bölümünün yayınlanacağını ifade ederek, “O programda da daha çok son yıllarda bölgemizde yetişen Türk somonunu tanıtmaya çalıştık. Bu tür organizasyonlarda yerel firmalardan biraz daha fazla destek istiyoruz. Çünkü somon bizim için gelecekte önemli bir hem ihracat kalemi hem de gelir kaynağı olacak. Aynı zamanda da çok büyük istihdam yaratabilecek alana sahipler. Bu konuya biraz daha destek vereceğiz. Acilen bir Su Ürünleri OSB oluşturmamız gerekiyor. Çünkü bütün OSB'lerde su ürünleri yaygınlaşıyor ve her haliyle de ne kadar modern olursa olsun koku yapıyor. Bunun önüne geçme şansı yok. O vesileyle de bir Su Ürünleri İhtisas OSB’sine yer bulup bir an önce başlamak istiyoruz. Bölgeyi araştırıyoruz. Uygun bir yer olsun istiyoruz. Çevresinde yerleşim alanları olmasın, su kaynağı bol olsun ve aynı zamanda oradan çıkan suyu tekrardan geri dönüşümle tarımda kullanabileceğimiz bir alan olsun diye çalışma yapıyoruz. En uygun yeri bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ŞEHİR OLARAK ÖNCELİĞİMİZ KESİNLİKLE GÜNEY ÇEVRE YOLU OLMALIDIR

Başkan Çelebi, Güney Çevre Yolu’nun Trabzon için elzem olan konulardan biri olduğunu vurgulayarak, “Yatırım Adası'ndan ve hava limanından daha öncelikli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaz aylarında trafiğin yoğunluğunu görüyorsunuz, kilitleniyor tamamen. Ekonomik olarak da arabaların yakıtlarını da düşünürsek çok büyük bir ülke kaybı oluyor. Bir an önce Güney Çevre Yolunun başlanıp bitirilmesi lazım. Trabzon'un bence birinci gündem maddesi olması lazım. Her gittiğim yerde bunu söylüyorum. Havalimanımız var. İki ay üç ay yoğunluk yaşıyoruz. Bir şekilde biraz daha idare edebiliriz. Tabii ki hepsi olsun ama önceliğin Güney Çevre Yolunda olduğuna inanıyorum” dedi.

Kaynak: TTSO