61SAAT HABER SERVİSİ - Gazeteciler Ahmet Çağlar Yıldırım ve Selahattin Özcan’ın sunduğu programa telefonla bağlanan Ergan, fındıkta verimin bu sene, geçen seneye göre daha iyi olduğunu söyledi. 

Ergan, “Bu sene geçen seneye nazaran son derece verimli ürün görünüyor. Rekolteden umutluyuz. İnşallah güzel olacak. Fındık ne kadar fazla olursa, bizde o kadar fazla satarız. Ülkemize döviz kazandırırız. Biz 2024 yılının, 2023 yılından daha verimli rekolte olacağına inanıyoruz. 
800 bin ton civarlarında açıklanan rakamlar var. İnşallah bu zararlılar da çok fazla zarar vermeden, daldaki ürün, üreticinin çuvallarına girer” dedi. 

2024 YILI FINDIK FİYATI NE KADAR OLACAK?

Fiyat konusundaki soruyu da yanıtlayan Ergan, “Biz kesin bir fiyat vermekten imtina ederiz ama TMO’nun satış fiyatı oldu 130 liradan. Piyasadaki büyük firmalar 130 liradan alıcı oldular. Bu fiyat dolar bazında bakıldığında, dünya pazarlarına göre güzel bir fiyat. 4 dolara yakın bir fiyat. Bu fiyatın zannediyorum önümüzdeki sezon 2024 yılı için güncelleneceğine inanıyorum Tarım Bakanlığı ve TMO tarafından. 4 dolara yakın olan fiyatlar üretici ve bizim için iyi fiyatlar. 3 doların altına düşmemesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu. 

FINDIK İHRACATI 4 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK İSTİYORUZ

İhracatla ilgili de konuşan Ergan, şu şekilde devam etti: 
“2023 - 24 sezonu tahminlerimiz 300 bin tonu geçecek diye umut ediyoruz. İnşallah o rakamları geçer, elimizdeki fındıkları satmış oluruz. Gelecek seneye de çok fazla stok olmamış olur. 

2 milyar doları yine geçecek büyük ihtimalle 2 - 2,5 miyar dolar arasında geliri yapıyor bizim ihracatçımız. Ancak bunu 750 bin ton kabuklu olarak söylüyorum. Bunu 1,5 milyon kiloya çıkarırsak bu fiyatı da 2’ye katlamak lazım. 2 - 2,5 milyar dolar değil 4 milyar doların üzerinde ihracat yapalım. Bu da olmayacak bir rakam değil” 

FINDIKTA KOKARCA TEHDİDİ NE DURUMDA?

Fındığa büyük zarar veren “Kokarca” böceği ile ilgili de yapılan çalışmalara dikkat çeken Ergan, “Geçen sene çok büyük zarar vermedi. Biz bu sene Bafra - Ordu bölgesinde çok görünüyor. Bizim bölgemizde çok görülmüyor ama 300’e yakın üründe zarar veriyor. Zararı çok büyük. Vatandaşlar ile yaptığımız toplantılarda, üreticilerimize bunun zararlarını anlattık. Tarım Müdürlüğü destek çıktı, bu konuda uzmanlarını gönderdi. Biz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. İnşallah biz bu zararlıdan kurtarmış oluruz” dedi. 

ÇAYI İHRAÇ ETMİYORUZ, BİZ TÜKETİYORUZ, BU FİYAT FENA DEĞİL

Çaya verilen fiyatla ilgili olarak ise Ergan, “Bu fiyatlara bakıldığında fena görünmüyor ama kim itiraz ediyor. Bunun sonu yok. Fındıkta hatırlıyorum 50 lira fiyat verilse deniyordu 52 lira fiyat vermişti, sayın Cumhurbaşkanı. 50 lira iyi kabul ediliyordu, 52 lira beğenilmedi. 

Bu çok düşük fiyatta değil. Yükseği verilseydi, üretici biraz daha kazansaydı, buna diyecek bir şey yok. Ancak bunu tüketecek olan bizim vatandaşımız. Çayı çok ihracat etmiyoruz. Kendimiz tüketiyoruz. Bu fiyatlar fena değil, çok yüksek mi değil, çok alçak mı o da değil” diye konuştu.