Gündem

Trenlere milli check-up: yerli ve milli tren muayene sistemi geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında büyük bir yeniliğin habercisi olan Otomatik Tren Muayene İstasyonları'nı (OTMİ) yıl sonunda devreye alacaklarını duyurdu.

 Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu sistem, trenlerin hareket halindeyken bile otonom olarak muayene edilmesine olanak tanıyacak.

Trenler Hareket Halindeyken Otonom Muayene

Bakan Uraloğlu, demiryolu ağında kurulacak bu istasyonlar sayesinde trenlerin yürüyen aksam, yük dengesi ve fren sistemleri gibi kritik unsurlarının hareket halindeyken bile kontrol edilebileceğini vurguladı. Böylece, trenlerdeki olası arızaların önceden tespit edilip büyük kayıpların önüne geçileceği açıklandı.

Hedef Daha Güvenli Yolculuk

Bakan Uraloğlu, dijitalleşme ve akıllı sistemler kapsamında demiryollarında attıkları en önemli adımlardan biri olan OTMİ'nin, uluslararası standartlara uygun güvenli, hızlı ve konforlu taşımacılık sağlamak amacıyla geliştirildiğini belirtti. OTMİ’ler, trenlerin tekerleklerindeki çatlaklar, kırıklar, fren sistemi hataları ve aşırı ısınma gibi kusurları tespit ederek yolculuk güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Akıllı Sistemlerle Arızalar Önceden Tespit Edilecek

OTMİ sisteminin, tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar sayesinde insan eli değmeden trenlerin yürüyen aksamlarını kontrol edeceğini açıklayan Uraloğlu, bu sistemle bakım ve onarımda dışa bağımlılığın da azalacağını ifade etti. Sistemin Ankara'daki izleme merkezinden takip edileceği ve olası arızaların anlık olarak tespit edileceği kaydedildi.

2024 Yılında Devrede

Uraloğlu, ilk OTMİ istasyonlarının 2021 yılında geliştirilmeye başlandığını ve yıl sonuna kadar tamamen devreye alınmasının planlandığını söyledi. Tren Tanıma, Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemleri’nin 2023 yılında devreye alındığını hatırlatan Bakan, bu yıl sonuna kadar Fren Sabo, Fren Balata ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerinin de faaliyete geçeceğini belirtti.

Sistem Avrupa Birliği Projelerinde Öncelikli

Geliştirilen yerli ve milli OTMİ sisteminin, Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri arasında öncelikli bir proje olduğunun altını çizen Uraloğlu, makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri ile sistemin analizler yapacağını ve trenlerin daha güvenli hale getirileceğini vurguladı.

Bu yeni teknolojiyle Türkiye'nin demiryolu ulaşımında daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir döneme girmesi hedefleniyor.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }