Trabzonspor'da önceki hafta Divan Kurulu seçimini yöneten Trabzonspor'un şike davasının en etkili Avukatlarından olan Hakan Orhan, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yaşanan olayları tasvip etmediğini ifade eden Av. Hakan Orhan, 'Öncelikle, dün pazar günü oynanan müsabaka malesef hatıralarda kötü izlenimler bıraktı. Trabzon şehri olarak yaygın medyada, kamuoyunda bizleri yaralayıcı olaylara sebep oluyor bunlar. Tasvip etmediğimiz olaylar... '

'BANA PLANLI GİBİ GELDİ'

Benim maçta en çok dikkatimi çeken durum şuydu: Ben maçta Doğu üst tribünde idim, yani taraftar gruplarının olduğu üst tribünde idim. Taraftar grupları altta yer alıyordu. Maç esnasında garip bir şekilde, hep aynı noktadan sürekli sahaya su şişesi fırlatıldı. Üstteki taraftarların, kale arkasındaki taraftarların uyarılarına, "Atmayın" demelerine rağmen, maç 1-0'ken de, 2-0'ken de, 2-1'ken de, 2-2'ken de sürekli sahaya yabancı madde atıldı.

Bu, son yıllarda görülmemiş bir şekilde bir eylemdi. Sahada, tribünde maskeli ve yüzlerini kapatan kişilerin olması, maçtan sonra bir fotoğraf gördüm; hepsi aynı renk siyah giyinmiş ve yüzleri, kimisinin kaşkol, kimisinin maskeyle kapalı kişilerin olduğu bir grup vardı. Zaten ilk sahaya bilenlerden de birisi, o maskeli arkadaş sanırım. Yani sanki planlı ama neyi amaçladıklarını, tabii ki kulübün ya da emniyet güçlerinin yapacağı soruşturma sonrası ortaya çıkacaktır. Bana biraz planlı gibi geldi.

KRİZ YÖNETİLEMEDİ

İnşallah sebepleri ortaya çıkartılır. Bu maçın hikayesine baktığımız zaman, son oynanan bir Pendik maçı vardı Fenerbahçe'nin ve ülke gündemine de oturmuştu. Ortada ve hatta Mert Hakan'ın kulübe karşı çok agresif derecede ve hakaret içeren sevinci vardı, ardından spor yorumcuları bir anda bunu, "Trabzon'da da yapabilir misin?" diye, olayı körükleme başladılar. Trabzonspor Kulübü burada ne yapabilir, çünkü bunlar bir algının sonucu oluştu, bu duruma gelindi. Şimdi, Trabzonspor Fenerbahçe maçları maalesef hep bir krize gebe oluyor. Bence burada kriz iyi yönetilemiyor.

Maçtan bir gün önce yaşanan pankart, açılacak pankart krizi, dediğimiz gibi hafta boyu medyanın yaptığı açıklamalar, işte spor yorumcularının yaptığı açıklamalar, böyle olayların olabileceğine dair bir ipucu veriyordu. Kriz daha iyi yönetilebilir açıkçası, yönetilemiyor bir şekilde tezahür etti. Hukukta bunların bir karşılığı var mı, şimdi bu tarz var sonuç baktığım zaman, o tür açıklamalar, "Hadi gidin bunları Trabzon'da yapın" tarzındaki açıklamalar, hukuki anlamda tahrik olmaz, tahrik olmayacağız. Biz kendimize sahip çıkacağız, kurallara uyacağız, maçları o şekilde seyredeceğiz.

İsteyerek bunları yaptıkları kanaatindeyim. Bizim taraftarı tahrik ettiler özellikle. İlk olarak Osterwolde tribüne doğru bir hareket çekiyor. Evet, benim izlediğim görüntülerde, sonradan maçtan sonra videolarda da izledim.

Koyu renk giyimli bir güvenlik görevlisi, sonradan öğrendiğime göre Fenerbahçe Kulübü'nün kendi güvenlik görevlisiymiş, saha ortasındaki Fenerbahçeli futbolcuların içeri girmesi için el hareketleri yapıyor, içeri sokmaya çalışıyor onları. Fenerbahçeli futbolcular buna rağmen içeri girmiyor. O arada tribünden bir kişi geliyor, o bahsettiğimiz güvenlik görevlisi tribünden gelen kişiye müdahale edip yere indiriyor.

DİSİPLİNE AYKIRI HAREKETLER VAR

Anda Fenerbahçeli futbolcular arkadan gelerek saldırıya geçiyorlar. Eğer o anda içeri girmiş olsalar idi veya güvenlik görevlisi yere indirdikten sonra müdahale etmemiş olsalar idi, bence daha başka sahaya giren olmayacaktı. Fenerbahçeli futbolcuların o yere indirilen taraftara saldırısından sonra başka kişiler de sahaya girmeye başladı. Yani burada Fenerbahçeli futbolcuların açıkça disiplin talimatlarına aykırı hareketler var, ölçüsüz davranışları var. Bunların da bir şekilde artık gözlemci raporlarına, temsilci raporlarına yansıyıp yansımadığı da tabii ki önemli. Görüntü var, görüntüler de kullan, ülkenin bütün adli makamları şu anda bu olaya dahil oldu."

45 VE 44. MADDELER ÇOK ÖNEMLİ

Öncelikle Futbol Federasyonu soruşturmayı şu şekilde başlatıyor: Hukuk kurulu, hakem ve gözlemci raporlarını inceliyor, değerlendiriyor. Ona göre hangi maddeden sevk edeceğine karar veriyor ve disipline gönderiyor dosyayı.. Burada hangi maddeden sevk edeceği de çok önemli. Şimdi futbol disiplini talimatında saldırı var, kavga var; bunların hepsinin cezaları farklı. Mesela kavga olaylarında futbolcu 3 ila 5 maç arası men edilebiliyor.

Saldırı fiillerinde 5 ila 10 maç arası men edilebiliyor. Yani burada Fenerbahçeli futbolcuları sevk edecekler mi, sevk ederlerse 45. maddedeki kavgadan mı yoksa 44. maddedeki saldırıdan mı sevk edecekler, bunlar önemli. Muhtemelen bu akşam sevk maddeleri belli olacak, açıklanacak."

BASİT YARALAMADAN SORUŞTURMA AÇILIR

Yerde yatan taraftara yapılan şiddetin darp olarak geçip geçmediğiyle ilgili gelen soruyu yanıtlayan Orhan, 'Ceza hukuku anlamında, eğer bir yaralanma varsa, bu kasten yaralama ya da basit yaralamadan dolayı da hakkında soruşturma açılabilir. Muhtemelen aldığımız bilgilere göre de o taraftarın da şikayetçi olduğunu duyduk. Futbolcular açısından da Ceza Kanunu, Türk Ceza Kanunu açısından da, yaralamadan dolayı, basit ya da nitelikli, kasten yaralamadan dolayı da soruşturma açılması mümkün."

BAŞTAN SONA TAHRİK VAR

"Tabii tekrar ediyorum, elbette kabul edilemez bu durum, yani futbol ruhuna yakışmayan, sportmenliğe yakışmayan bir durum. Ama dün, Trabzonspor Kulübü de paylaştı, siz de gördünüz, özellikle 3 oyuncuyu paylaştı Trabzonspor, isimlerini zikretmeye çok fazla gerek yok. Bu oyuncuların sürekli bir şekilde, organize, maçın başına sonuna kadar bir tahrik söz konusu. Bu tahrik, cezalarda bir indirimi sağlar mı?"

MADDE ATMAK TAHRİK SAYILMAZ

"Şimdi, futbol disiplin talimatında, haksız tahrik durumunda da 1/3 oranında indirim söz konusu. Ama, o futbolcuların yaptığı eylemlerin, bizim sahaya yabancı madde atmamızı, anlamında tahrik sebebi sayılacağını düşünmüyorum'

Trabzonspor yönetiminin tutumuyla alakalı konuşan Orhan, "Yani, önemli olan, bence, olayların bu raddeye gelmemesini sağlamaktır. Yani, olaylar olduktan sonra, yapılacak şeyler biraz daha azalıyor. Önemli olan Trabzonspor'un haklarını yedirmemek. Bakın, mesela, o maçta Fenerbahçe'nin sanırım ikinci golünde bir faul var, 3. golünde de çok açık ve hakemin gözünün önünde olan bir faul var. Olaylar, tüm bu pozisyonlardaki faullerin önüne geçti. Yani, Trabzonspor, o maçta belki de haksız bir şekilde puan kaybetti ve şu anda bunu önleyemiyor, konuşamayacak duruma geldik. Yani, maça atanan hakemler var, var hakemleri, bu aşamalarda aslında müdahaleci olmak ve kulübün haklarını yedirmemek lazım."

SEÇİMLER DÜŞÜNÜLEREK KONUŞULUYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarını değerlendiren Orhan, '"Biliyorsunuz, 31 Mart'ta bir yerel seçim süreci var. Trabzon'da Belediye Başkanlığı seçimleri olacak. Büyükşehir, Ortahisar ve ilçe belediyelerinin seçimleri olacak. Dolayısıyla, hassas bir nokta, siyasetçiler için de hassas bir nokta. Bence biraz da seçimler düşünülerek yapılmış bir açıklama gibi görüyorum."

TRABZON ŞEHRİNİN AĞIRLIĞI YOK!

Şehrin ileri gelenler hepsinin ortak irade göstermesi gerekiyor. Trabzon halkı maalesef bu olaylarda yalnız kalıyor. Benzer olaylar farklı yerlerde de yaşandı. Benzer olayların yaşandığı zamanlarda siyasetçiler olsun, tanınmış gazeteciler olsun. İleri gelen sanatçılar olsun hepsi suspus oluyor. Ama Trabzon şehri söz konusu olduğunda hepsi bülbül kesiliyor. Trabzon şehrinin bence ağırlığı yok. 2010-11’de bunu yaşadık. Bir ağırlığı olsaydı 2010-11 sezonunun sonucunda müzemizde olmayan kupayı alabilirdik. Şehir olarak birazda yalnızız.

TRABZONLULAR YAPSAYDI ZATEN BULUNURDU

Bizim elimizde Sürmene’deki olayla ilgili delil yok. O tür olayların kime yaradığına bakmak lazım. Bundan kim nemalandı. Ona bakmak lazım. Faillerinin biz de bulunmasını istiyoruz. Bulunsun ki Trabzon şehri üzerindeki gölge kalksın. Trabzon ve Trabzonspor ile bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar ileri gideceğini zannetmiyorum. Olsa zaten bulunurdu. Farklı sebepler olduğunu düşünüyorum ama ispatlayacak değilim.

FENERBAHÇE CEZA ALMAMAK İÇİN GÜNDEMİ OYALIYOR

İlk ligden çekilme açıklaması değil. Bence imkan ve cesaretleri yok. 3-4 futbolcuları PFDK sevk edilecek. Onların daha az ceza almasını sağlamaya yönelik girişimlerdir. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Ligden çekilmek kolay alınacak bir karar değil.

TARAFTARLARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Trabzonspor taraftarını ikiye ayırmak lazım. Bir normal bileti alıp giden bir de taraftar grupları. Birliktelik yok hepsi fakrlı telden çalıyııor. Kiminin siyasetle ilişkisi olduğu söyleniyor. Özkan Sümer’in tel örgülerinin kaldırma cesaretini şimdikilerinin göstermesi gerekiyor. Taraftar etkinliğinin de bence değişmesi lazım. Daha olumlu şekilde maçı izlemesi tezahürat yapması için çalışmaları lazım.