Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Yazlık Mahallesi, gizemli bir tarihi barındırıyor. Bölgedeki “Güneşe Tapanların Tapınağı”, tarih meraklılarının ilgisini çekerken, gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen önemli bir miras olarak dikkat çekiyor. Mahalle sakinlerinden Salih Kantarcı’nın paylaştığı bilgiler, tapınağın sırlarla dolu geçmişine ışık tutuyor.
7000 Yıllık Tarih ve 37 Kilise
Yazlık Mahallesi’nin eski adıyla Livera, Pontus Rum Devleti döneminde bir inanç merkezi olarak biliniyor. Bölgenin tarihi 7000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Mahalle içerisinde 37 adet kilisenin bulunduğu, ancak bir kısmının yeri bilinmediği, bir kısmının ise yıkılmaya yüz tuttuğu belirtiliyor. Bu kiliseler, bölgenin dini ve kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.
Perslere Ait Gizemli Bir Tapınak
Mahallede yer alan ve Perslere ait olduğu düşünülen tapınak, halk arasında “Güneşe Tapanların Tapınağı” olarak anılıyor. Yolu olmayan ve ormanın içerisinde gizlenmiş bu yapı, az bilinen bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Salih Kantarcı, tapınağın kaya dibindeki mağaralarla bağlantılı olduğunu ve zamanla bu mağaraların kapandığını iddia ediyor.
SIR PERDESİ ARALANIYOR
Kuzekspres’in haberine göre;
Tapınakta günümüze kadar gelen kapının işareti ve güneşin resmi olduğunu söyleyen Kantarcı, “Büyüklerimiz, ‘tapınağa yaklaşmayın orası cinlidir, ecinliler sizi çarpar’ derdi. Yani buranın halk arasında eskiden beri inanç merkezi olduğu biliniyordu. Eskiler buraya ‘Ziya’nın taşı’ derdi. Ziya, ışık-ateş demek. Yani tapınağın ismi de ateşten gelmektedir ” dedi.