Dün Trabzon’da da büyük şiddetle hissedilen Rize’de meydana gelen 4.7 şiddetindeki deprem D. Karadeniz’de deprem olmaz’ algısını bir anda tersine çevirdi. AFAD’ın merkez üssünü Rize Hemşin olarak tespit ettiği depremin ardından kısa süreli bir korku yaşandı.
Deprem sonrasında yapılan tespitlerde her hangi bir olumsuzluk gözlenmezken, bu noktada başka bir tartışma da başladı.
DHA'nın haberine göre;
Bu tartışmanın odak noktası ise ‘Heyelanlar’…
Depremin bölgede sıklıkla meydana gelen heyelanları tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna uzmanlar, “Kuzey Anadolu Fayı arasında oluşan mikro depremlerin heyelanlan sahalarını tetikleyebileceğini’ söyledi.
Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Heyelan Araştırma Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ayberk Kaya, ‘Doğu Karadeniz’de deprem olmaz’ algının yanlı olduğunu ifade etti.
AKTİF FAY ZONU MEVCUT DEĞİL
Kaya, 'Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde deprem olmaz, burada aktif fay zonu yoktur' şeklinde bir algı olduğuna dikkat çekerek, “Bu burada aktif bir fay zonu mevcut değil, beklenenlerin dışında oluşan bir fay. Bu fay büyük bir ihtimalle kuzeydoğu ve güneybatı hattı boyunca uzanan fay zonlarında meydana gelen yüksek gerilme birikim sonucu oluşmuş bir deprem olarak nitelendiriyoruz" dedi.
D. Karadeniz’de genelde deprem olma ihtimalinin düşük olarak düşünüldüğünü kaydeden Kaya, ancak son depremin bu noktada soru işaretleri oluşturduğunu da belirtti.
HEYELANLARI VE KAYA DÜŞMELERİNİ TETİKLEMEKTEDİR
Kaya, “Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar ve kar erimeleri olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir. Dolayısıyla afete maruz bölge kapsamı içerisindeki vatandaşlarımızın da bu bölgelerin içerisinde ikamet etmelerini sonlandırmaları gerekmekte ve güvenli olarak öngördüğümüz alanların içerisinde ikametlerini sürdürmeleri gerekmektedir” diye konuştu.