KUZEYANADOLU.NET - Trabzonspor’un yeni tüzüğü, Genel Kuruldan oy çokluğu ile onaylanarak geçti. Kongrede Divan Kurulu Üyesi olan Av. Hakan Orhan, soru işaretlerine yanıt verdi. Trabzonspor’un yeni tüzüğünün açıklandığı dönemde tartışmalara neden olan “Kulübün yabancılara satışı” ve “Kulübe yabancıların üye olması” gibi konulara açıklık getiren Orhan,  bu maddelerin tüzükten çıkarıldığını ancak medeni kanundaki ilgili maddelere dikkat çekti.

Orhan, “7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları yasası gereği, kulüplere tüzüklerini yasaya uyumlu hale getirme zorunluluğu getirilmişti. Bunun için de süre ön görüldü. Bu süre 26 Ekim tarihinde doluyordu. Trabzonspor Tüzük Komisyonu oluşturarak mevcut tüzüğü tadil çalışmalarına başladı.

Ayrıca yasanın zorunlu gördüğü unsurları tüzüğe ekledi. Bugün genel kurulun huzuruna geldi tüzük. Bizde Divan Kurulunda üye olarak yer aldık. Güzel bir kongre oldu. Üyeler fikirlerini söyledi ve kongre çoğunluk sağlanarak genel kurul gündeminden geçti” dedi.

OTURMA İZNİ OLAN YABANCILAR ÜYE OLABİLİR Medeni kanuna göre Türkiye’de oturma izni olan yabancı bir vatandaşın kulübe üyelik başvuru yapabileceğini ifade eden Orhan, “Tüzük taslak olarak yaklaşık 1 ay önce kulübün internet sitesinde yayınlandı. O yayınlandıktan sonra kamuoyundan gelen eleştiriler vardı. Kulüp komisyonu bu eleştirileri dikkate aldı. Özellikle kulübün devri ve yabancı insanların kulübe üyeliği konusunda tepkiler gelmişti.

O maddeler tüzükten çıkarıldı ve bugün gündeme o maddeler gelmedi.

Ancak şöyle bir durum var: Medeni kanuna göre Türkiye’de oturma izni olan bir yabancı vatandaş, bir Alman mesajla Türkiye’de oturma izni varsa Trabzonspor kulübüne üye olmak için başvurabilir. Medeni kanun buna cevaz veriyor. Fakat tabiki bu kulübün kabulüne bağlı. Her başvuranı üye kabul edecek diye bir şey yok” dedi.

YETKİLİ ORGANLAR SATIŞ KARARI ALABİLİR

Trabzonspor’un dernek statüsünden çıkarak tüzel kişilik kazandığını ve bu durumda da yetkili organlarıyla birleşme, devir veya satış kararları alabileceğini ifade eden Orhan, ancak bunlarla ilgili yeni tüzüğe sınırlayıcı maddeler koyulduğunu da hatırlattı.

Orhan, “Kulüpler dernek olmaktan çıktı, yeni bir Tüzel Kişi Statüsüne kavuştu. Bu Türk Hukukunda ilk defa oluyor. Kulüpler artık dernek gibi şirket gibi tüzel kişiliği ayrı bir yapıya kavuştu. Tüzel kişiler her zaman yetkili organları ile birleşme, devir, satış kararı alabilir. Bunda hiçbir yasal engel yok. Tüzükte madde olsun, olmasın hiçbir engel yok. Tüzükte bu durumu sınırlayan maddeler getirildi. SINIRLAYICI MADDELER KOYULDU

Birleşme ile ilgili şöyle bir hüküm var: Trabzon ilinde bir kulüple birleşebilir. Mesela tüzüğe o madde koyulmasaydı, Trabzonspor, Fenerbahçe ile bileşme kararı alabilirde Genel Kurul Kararı ile.. Tüzüğe o madde koyularak,  sadece Trabzon ilinde faaliyet gösteren spor kulüpleri ile birleşme sınırı getirildi. Birde bu birleşmenin şekline ilişkin sınırlama getirildi. Yani birleşerek uhdesine alma, yani örneğin Trabzonspor ile 1461 Trabzon ile birleşti. Trabzonspor adı altında birleşme olacak. Tüzüğe bu sınırlamalar getirildi. Bu konuda Trabzonspor üyelerinin müsterih olması gerekir” dedi.