Bölgesel

Trabzonlu Mimar Emre Karadeniz'in kumaş tutkusu

Trabzonlu mimar Emre Karadeniz, Türkiye'de üretilen kumaş türlerini kayıt altına almak amacıyla 7 yıldır süren titiz çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Karadeniz, topladığı çok sayıda kumaş örneği ve belgelerle dolu zengin bir koleksiyon oluşturdu.

Ortahisar ilçesindeki İskenderpaşa Mahallesi'nde ailesine ait dairenin iki odasını adeta bir manifaturacıya dönüştüren Emre Karadeniz, rengarenk kumaşlar, düğmeler, makaslar, ütüler, fotoğraflar ve afişlerle dolu bir dünya yarattı. Karadeniz, küçük yaşlarda Ankara’da tedavi amaçlı gittiği zamanlarda gördüğü kumaş mağazalarından etkilendiğini ve bu ilginin yıllar içinde büyük bir tutkuya dönüştüğünü belirtiyor.

Ankara'dan İlham Alan Bir Koleksiyon

Emre Karadeniz, çocukken Ankara’da gördüğü renkli kumaşlardan çok etkilendiğini anlatıyor: “Bir kumaş mağazasının önünden geçerken vitrindeki renkli kumaşlara bakakaldım. Gerçek mi hayal mi hatırlamıyorum ama zihnimde dolaşan hikaye bu. 2005'te bu mağazanın var olup olmadığını öğrenmek için Ankara'da gezmeye başladım ve bir kumaş mağazası buldum. Hala her yıl gider, müze gibi ziyaret ederim orayı.”

İlk olarak 1995 yılında eski basım para toplamaya başlayan Karadeniz, daha sonra kendine özgü yeni bir alan olarak kumaşları seçti. 41 yaşındaki Karadeniz, yaklaşık 7 yıldır Türkiye'de üretilen kumaş örneklerini topladığını ve bu tutkusunun zamanla kumaşlarla ilgili bilgi içeren belge, dergi, kitap ve terzi malzemeleri biriktirmeye dönüştüğünü dile getiriyor.

26 Şehir Gezerek Oluşturulan Zengin Koleksiyon

Kumaş koleksiyonu yapmaya karar verdiğinde ilk ziyaretini Artvin'e gerçekleştiren Karadeniz, “O günden bugüne kadar 26 il, onlarca ilçe gezdim. Ankara, İstanbul ve Bursa gibi şehirlere birden fazla gittim. Pandemi süreci de bir dönüşüm noktası oldu. Online müzayedeler ve internet ortamında satış yapan firmaların artmasıyla sosyal medyadan ürünler aldım. Pandemi olmasaydı bu kadar ürünü bir araya getirebileceğime inanmıyorum. Yurt dışına her çıktığımda da Türk kumaşı arıyorum birçok ülkede ama pek bir şey bulamadım,” diye konuşuyor.

Kumaş Koleksiyonunda Eşsiz Parçalar

Karadeniz, 1800'lerin ortalarından 2000'lerin başına kadar bilgi ve belge açısından kumaşa dair birçok ürüne sahip olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Benim için en değerli olan şey hikayedir. Çünkü ürünler bir hikayenin aracılarıdır, önemli olan hikayenin devam etmesidir. Amacım Türkiye'nin son kumaş kültürünü kayıt altına alarak, gelecekte insanların beğenisine sunmak.”

Koleksiyonunda Türk tekstil sanayisinin ürettiği binlerce metre yünlü kumaş, Ankara keçisinden dokunmuş angora, ipekli, döşemelik-perdelik kumaşlar gibi çeşitli ürünler bulunuyor. Sümerbank, Mensucat Santral, Bossa, Çukurova gibi ünlü fabrikaların pamuklu kumaşları da bu koleksiyonun önemli parçaları arasında yer alıyor.

Büyük Önder Atatürk'ün Hatırası

Karadeniz, koleksiyonunun en değerli parçalarından birinin, 1981 yılında Atatürk'ün doğumunun 100. yılı için Sümerbank Merinos Fabrikası tarafından üretilen kumaşlar olduğunu ifade ediyor. “Bunlar, Atatürk'ün giydiği kumaşlardan birebir olarak yapılmış. Cumhuriyetin 60. yılı, Sümerbank'ın 60. yılı için dokunmuş kumaşlar da var,” diyor.

Karadeniz, hedefinin Türkiye'nin tüm illerini gezerek kumaş kültürünü kayıt altına almak ve İstanbul’da Sultanhamam'da bir "kumaş müzesi" açmak olduğunu belirtiyor.

KAYNAK: İHA

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }