İl Müdürü İsa Kaplan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda; il müdür yardımcıları, şube ve ilçe müdürleri, tarımla ilgili sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve teknik personeller bir araya geldi.
Toplantıda, Türkiye’de hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak, yerli üretimi teşvik etmek ve üretim planlamasına katkı sunmak amacıyla geliştirilen yeni destekleme modeli tanıtıldı. Daire Başkanı Ersoy, 2024-2026 dönemini kapsayan hayvancılık destekleme programında, belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ek destekler sağlanacağını belirtti. Bu desteklerle üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması hedefleniyor.
Yeni dönemde uygulanacak destekleme modeli kapsamında küçük aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapılacak. Trabzon’daki işletmelerin %92’sinin bu tanıma uyduğu ve hayvancılık desteklemelerinde büyük bir avantaja sahip olduğu belirtildi.
Temel Destek Miktarı Artırıldı
Yeni destekleme modelinde buzağı ve malaklar için temel destek 1000 TL olarak belirlenirken, aile işletmelerinde doğan yavrulara bu miktarda ek destek sağlanacak. Ayrıca, hastalıktan ari işletmelerde doğan dişi buzağı ve malaklara temel desteğin dört katı, yani 4000 TL ilave destek verileceği açıklandı. Bu destekle, damızlık üretiminin ve dişi sperma kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy ve S.S. Tonya ve Tüm Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Üyesi Av. Cengizhan Cora, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya kadın ve genç üreticilere sağlanan desteklerden ötürü teşekkür etti.
İl Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz’de özellikle Trabzon’da küçük aile işletmelerinin %92’lik oranla hayvancılık desteklemelerinde büyük avantaj sağladığını ifade etti.