Trabzon’da eğitim - öğretime yeni başlayacak bir öğrencinin kırtasiye masrafının minimum 1500 TL’den başladığını kaydeden Özcelep, valilere de kendilerine yılın 12 ayı hizmet veren kırtasiyelerden alışveriş yapmalarını istedi. 

Özcelep, “Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi döviz kurundaki hareketlilikten ötürü, kırtasiye malzemelerine zam geldi. Kalem ve defter başta olmak üzere, çoğu kırtasiye malzemesi yüzde 30 ile yüzde 100 zamlandı; Eğitim ve Öğretime yeni başlayacak bir öğrencinin kırtasiye masrafı minimum 1500TL’den başlamaktadır. 

Bu nedenle doğru alışveriş için öğretmen listelerinin beklenmesi ve çocukların sağlığı için menşei belli olmayan, kokulu ürünlerden uzak durulması, öğrenci velilerinin kalitesiz ve kilo işi satılan defter ve benzeri okul araç ve gereçlerini satın alırken çok dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. 

RİSKLERE KARŞI DA DİKKATLİ OLMALARI GEREKİYOR

Özcelep, “Veli ve öğrencilerin, yeni dönem öncesi kırtasiye ürünleri alırken dikkatli olmaları, özellikle hassas tüketiciler olarak adlandırılan bebekler, çocuklar ve öğrenciler tarafından kullanılan ürünlerin taşıması muhtemel risklere karşı da dikkatli olmaları gerekiyor. 

Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar, kullandıkları kırtasiye malzemelerini kontrolsüzce ağızlarına götürebiliyor, bu ürünlerde yer alan boya ve uçucu kimyasal maddeler, çocukların sağlığı için büyük bir risk oluşturuyor. 

Hangi maddeden üretildiği belli olmayan ve güvenlik sınırlarını aşan kimyasal madde katkılı bazı ürünlerin uzun vadede sonuçlarının daha net ortaya çıkacak olması ve bünyesi hassas olan çocuklarda deride döküntüler tarzında alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve solunum sıkıntısı da oluşabilir” diye konuştu. 

Özcelep, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Merdiven altı ve ne olduğu belli olmayan, ucuz ürünleri satın almayın. 

Çünkü bu ürünlerin büyük çoğunluğu sağlıksız ürünlerdir. Markasız ürün alarak çocuğunuzun hayatını riske atmayın. Kırtasiye alışveriş yaparken Türk Standarları Enstitüsü (TSE) ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilen ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3, ve EN 71-9' Normlarına uygun olması gerekiyor. 

Sadece ucuz diye markası, üreticisi belli olmayan kırtasiye ürünlerinden almak çocuğunuzun sağlığı için risk taşımaktadır. Aldığınız ürünün barkoduna, ambalajına bakın, ambalajı, ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli ve sağlıklı ürünleri satın alın. Buna karşılık tüketicimiz de artık üzerine düşeni yerine getirmeli ve bilinçli alışveriş yapmalıdır. Sadece güvenli ve kaliteli kırtasiye ürünleri almalı.

KIRTASİYE ÜRÜNÜ SİZLERE 12 AY HİZMET VEREN KIRTASİYECİDEN  ALINIR.

Kırtasiye ürünleri kesinlikle kırtasiyeden alınır. Sezon açılır açılmaz her yerde kırtasiye ürünleri satışı başlıyor, pazarcısından tutun züccaciyecisine varana kadar kırtasiye ürünü satıyor. 

Vatandaş 10 - 15 gün kırtasiye malzemesi satan zincir marketlerin reklamlarına aldanarak zincir marketlerden kaliteli ve uygun fiyatlı alışveriş yaptığını düşünüyor. 

PERAKENDE YASASI… 

Söz konusu okullar açıldığında veliler tekrar eksikleri için kırtasiyeci esnafın yolunu tutuyor. Biliyoruz ki bizlere bu anlamda 10 -15 gün hizmet veren zincir marketler değil 12 ay güvenilir ve sağlıklı ürünleriyle hizmet veren zor günler geçiren kırtasiyeci esnafından alışveriş yapmalıyız. Kırtasiyeci esnafımızın enbüyük taleplerinden biride PERAKENDE YASASININ biran önce çıkartılarak yürürlüğe konmasıdır.

Whatsapp Image 2024 08 29 At 11.12.00 (1)

Ticaret Bakanlığı ekipleri, 20254-2025 eğitim ve öğretim yılı öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimlerini ara vermeden sürdürüyor. Bizler kırtasiye ürünlerinin kırtasiyelerde satılmasını istiyoruz, Denetimlerinde bu yönde olmasını talep ediyoruz” 

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ