‘Biz paydaş değil miyiz?” ifadelerini kullanan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Pehlevan, “Aynı şekilde Kahverengi Kokarca paydaş toplantısına meslek odamız davet edilmedi. Odamızın paydaş olarak kabul görülmemesi bizim eksikliğimiz değil, meslek odamızın görev tanımı içerisindeki çalışma alanlarımızdaki görevlerimizi tam manasıyla yaptığımızın tescilidir” diye konuştu. 

3 BİN DEKAR FINDIK BAHÇESİ… 
Pehlivan, açıklamasını şu şekilde devam etti: 

Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Cumhuriyeti ANAYASASININ 135. Maddesi göre  “ kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları,…” şeklinde tarif etmektedir.
Son zamanlarda bölgemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlayan ve nüfusu ve nüfuzu hızlı bir şekilde artan;Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora chinensis), Kahverengi Kokarca (Halymorpha Hallys) ve Yalancı kelebek (Orosanga japonica) böcekler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, mücadele yöntem ve stratejileri hakkında meslek odamız hep öncü olmuş ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Hatta Turunçgil Uzun Antenli Böceğini Maçka Esiroğlunda 2017 yılında ilk tespitini yapan fakat uyarılarımızın dikkate alınmadığından dolayı yaklaşık 3 bin dekar fındık bahçesinin sökümü için Devlet 24 milyondan fazla destekleme ödemesi yapmıştır.

ODAMIZIN PAYDAŞ OLARAK KABUL GÖRÜLMEMESİ… 
Aynı şekilde Kahverengi Kokarca paydaş toplantısına meslek odamız davet edilmedi. Odamızın paydaş olarak kabul görülmemesi bizim eksikliğimiz değil, meslek odamızın görev tanımı içerisindeki çalışma alanlarımızdaki görevlerimizi tam manasıyla yaptığımızın tescilidir.
Oysa kahverengi kokarca Gürcistan sınırındaki Kemalpaşa’dan daha yeni giriş yapmaya başladığında bir çok insan böceğin ismini dahi bilmezken Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalında görevli aynı zamanda Gürcistan’da kokarca ile mücadele projesinin danışmalığını yapan  Prof. Dr. Temel GÖKTÜRK hocamızı davet ederek 2019 yılında Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda böcekle ilgi mevcut durum, olası riskler ve vakit geçirmeden öncelikle alınması gereken önlemler konusunda meslektaşlarımıza konferans verdi. Devamında odamız yazılı ve görsel basında kahverengi kokarca ile ilgili defalarca bilgilendirme yapmamıza rağmen 2022 yılında evlerimize girip, bizimle yaşam anlarımızı paylaşmaya bağlaşıncaya kadar sadece fındık üreticinin sorunu olarak algılandığından önemsenmedi. Bedeli ise şimdilik bütün Karadeniz böceğin etkisi altında ve sonrasında böcek polifag zararlı olduğundan dolayı Ülkemizin bütün bölgelerine yayılım gösterecek ve tarımsal üretimini etkileyecektir.

TÜRK TARIMININ HER ALANINDA AKTİF OLARAK ÇALIŞMAKTA
Odamız görev tanımı içerisindeki konularda, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonrada öncelikle Kamunun, meslek ve meslektaşlarımızın haklarını korumaya devam edecektir. Ziraat Mühendisleri TÜRK tarımının her alanında aktif olarak çalışmakta, insanımızın beslenmesine ve çiftçimizin refah seviyesinin artması için mesleğini icra ermektedir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası TÜRK tarımının kalkınması için her zaman görevdedir.
Bütün bunları yaparken etik ilkelerimizden taviz vermeden, profesyonel yönetim anlayışı ile kamu menfaatinin olduğu her platformda çalışmaya ve sorumluluk almaya hazırız.
Kamuoyunda tanınma ve kabul görme anlamında rüştünü ispat etmiş, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon şubesi, kahverengi kokarca paydaş toplantısına neden çağrılmaz! Biz paydaş deği lmiyiz yada daha olamadık mı!”

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ