Trabzon

Trabzon'da turizm sektörü! "Trabzon Turizm AŞ kurulmalıdır"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Barış Çuvalcı, turizm sektörünün sorunları ve talepleriyle ilgili görüşlerini açıkladı, yetkili makamlardan beklentileri dile getirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Barış Çuvalcı, turizm sektörünün sorunları ve talepleriyle ilgili görüşlerini açıkladı, yetkili makamlardan beklentileri dile getirdi.

TTSO’nun yolcu taşıma ve seyahat acentelerinin bulunduğu 24. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Barış Çuvalcı, Trabzon’da bu yıl gecikmeli de olsa Kurban Bayramı ile turizm hareketliliğinin başlayacağını vurgulayarak, “Bu da yaklaşık olarak 40-50 gün şehirde bir yoğunluk olacağını gösteriyor. Dönem dönem yaptığım konuşmalarda, yurt dışı ve yurt içi organizasyonlara katılım ve Trabzon’un isminin görünmesi konusunda acil aksiyon alınması gerektiğini vurguladım. Belli noktalarda yol kat edildi ama fuar konusunda sadece Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle EMITT fuarına katılım sağlanabildi. Sonuçta bu fuarlara katılım belli bir bütçeyle oluyor. Şehirdeki her kesimin bu tür organizasyonlara destek vermesi gerekiyor. Çevre illerde yapılan organizasyonlar ve fuar katılımlarına baktığımızda Trabzon şehrinin bu yıl sınıfta kaldığını görüyoruz” dedi. Çuvalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turizme bakış açısıyla ilgili bir önerim olacak; Trabzon Turizm AŞ kurulmalıdır.

Bu yapının ortakları Valilik, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, tüm ilçe belediyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DOKA, TÜRSAB, TESOB ve bu tür aklınıza gelebilecek sektör paydaşları olmalıdır.

Turizm kaynakları bu organizasyona aktırılarak tanıtım, fuar katılımı gibi planlamalar tek elden yönetilmelidir.”

“HER İLÇENİN KENDİ TANITIMINI YAPMASI GEREK”

Çuvalcı, turizmin şehirde bir bütün olarak gelişebilmesi için tüm ilçelerin çalışma yapması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm ilçe belediyelerinden ricamız kendi ilçelerindeki tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri öne çıkarmaları adına çalışmalar yapmalarıdır. Trabzon 3 – 4 ilçeden oluşmuyor” ifadesini kullandı.

“TURİZM TAŞIMACILIĞI YAPAN ARAÇLAR DİĞERLERİNDEN AYRILMALIDIR”

TTSO Meclis Üyesi Barış Çuvalcı, turizm sektöründe hizmet veren araçlarla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi:

“Trabzon'da turizmcinin bir adı olmalı, turizm taşımacılığı yapanları diğerlerinden ayırt eden bir sistem oluşturulmalı. 1 araç ile öğrenci servisi, personel servisi, ihaleli işler ve turizm gibi 4 iş yapılmamalı. Turizm sektöründe çalışan araçlar için yeni bir harf grubu belirlenerek plaka sistemi oluşturulmalıdır. Bu uygulamayla turistlere profesyonel kişilerin hizmet vermesi ve turist memnuniyetinin artırılması sağlanabilir. Trabzon’da 2020 yılında 134 olan acente sayısı bugün 330’a ulaştı. Yani gelen turistin hizmet alamama gibi bir durumu kesinlikle söz konusu olamaz. Bu uygulama haksız rekabet ortamının da bir nebze iyileştirilmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bu uygulamayı yapan örnek iller bulunuyor ve bu konunun Büyükşehir Belediyemiz tarafından çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Ayrıca TÜRSAB Plakalı araçların indirme – bindirme noktalarında da sorun yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl UKOME ile durak noktaları belirlendi, yeni noktalar da istedik ama onaylanmadı. Geçen yıl şehir merkezinde temmuz ayında yüzlerce TÜRSAB plakalı araca ceza yazıldı. Otellere yakın yeni durak noktalarıyla ilgili taleplerimizi ilettik ve yanıt bekliyoruz. Ayrıca turizm jandarması ve turizm polisinin de Meydan, Havalimanı, Uzungöl gibi yoğun ve önemli destinasyonlarda daha fazla ve görünür olmasını bekliyoruz.”

“PAZARIMIZI GENİŞLETMELİYİZ”

Çuvalcı, “Şehrimize farklı coğrafyalardan, farklı pazarlardan turist gelmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Arjantin, Uruguay, Meksika, Vietnam, Yunanistan, Çin, Güney Kore ve Japonya gibi Türkiye’ye turist gönderen pazarlardan bölgemize misafir çekmek için çalışmalar yapmalıyız. Bunun için bizlere, şehrimize, şehrin yöneticilerine çok iş düşüyor. Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Bunu ne Ticaret ve Sanayi Odası ne valilik ne Büyükşehir Belediyesi tek başına yapar. Bir bütün halinde ilerlememiz gerekiyor. Ama bazı şeyler yapılırken şehirde gerçekten turizm adına yatırım yapmış, kaygısı olan ve şehir için bir şeyler yapmaya çalışan insanlarla fikir alışverişi yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }