Trabzon’da düzenlenen turizm çalıştayında konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, bu yıl turist artışının otel ve işletmelere yansımadığını ifade ederek, Bosna Hersek’te geçmişte yaşanan durumdan örnek verdi. Çelebi, “Turist sayısının artışı, maalesef otel ve işletmelere yansımadı. Kayıt dışından kaynaklanan durum da söz konusu olabilir. Böyle giderse bir çok firmamız gelecek yıl sıkıntılar yaşayabilir” dedi.

Trabzon Valiliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Üniversitesi ve Ortahisar Belediyesinin iş birliğinde Trabzon Turizm Çalıştayı düzenlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayda ilk olarak KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı konuştu.

Trabzon’da turizm rakamlarına değinerek konuşmasına başlayan Çuvalcı, “Bir araya geldik konuşacağız, nerede eksiğimiz, nerede hatalarımız var. Daha iyi nasıl yapabilirizdeyiz. Onun için bu konuya vakit ayırmamız, kafa yormamız lazım.

UZUNGÖL’E YAZIN 2 SAATTE ÇIKAMIYORSUN

Hafta sonu Uzungöl’deydik. 5 dakika çıktık. Ama yazın 2 saatte Uzungöl’e çıkamıyorsunuz. Uzungöl’e gidemeyen turist ne düşünür. Acaba bir ring yapılsa nasıl gider? Turistlerin yüzde 70 – 80’i Uzungöl diyor.

TURİZM YATIRIMLARI, SAHADA İSTEKLERE GÖRE YÖNLENMELİ

Bizim için geleneksel anlayış var. Arz yapıyoruz ama, sahada neler isteniyor. Acaba gelen turistin beklentileri ne? Neyi arzuluyorlar. Adetleri, gelenek, görenekleri çok önemli. Çok farklı istekleri var. Biz de TESOB ile 2300 kişilik anket yaptık. Turizm yatırımcılarının da sahada isteklere göre yönlenmesinde fayda var.

Biz üniversite olarak ne yapabiliriz? Üniversite ayağında bize düşen ne görevler var. Yabancı dil kursları çok önemli. En azından turistle iletişim kurabilmemiz lazım. İngilizce bilen çok fazla elemanımız da yok. En azından konuşabilecek bir durumu olması lazım.

TURİST İLE KASİYER ARASINDA GEÇEN DİYALOG

Turist ile kasiyer arasında geçen bir olay. Rakamı görüyor turist, itiraz ediyor. Turist diyor ki, bu fazla söyledi her halde diyor.. İndiriyor.. Sonrasında Arapça bilen bir kişi geliyor Turist, “Bu düşük söyledi” diyor. “Geçen gün benzer yemeği 3 – 4 katına yedik” diyor.

Burada da biraz denetim yapmamız lazım. Kontrol çok önemli. Bu konuda neler yapılabilirsin konuşulması lazım. Biz Üniversite olarak sağlık turizmine başladık. Özellikle Gürcistan’dan büyük miktarda kişi geliyor. Bunu daha iyi nasıl yönetiriz konuşmamız lazım.. Bize geçen yıl 6 bin civarında hasta geldi. Sadece körfez ülkelerinden değil. 20 Milyon TL ciromuz var. Bu komik bir rakam aslında. Gürcistan’ın yurt dışına 600 milyon civarında. Trabzon’da 3 tane üniversite var. 50 bin kişi.. Ayda 300 milyon TL’lik bir bütçe giriyor. Diş Hekimliği Fakültemiz de ‘Bizde yapalım’ diyor. Malum batıda diş tedavisi pahalı.. Bizde yabancı turistler 3 ay geliyor. Biz bunu nasıl daha fazla yıla yapabilirizi konuşmamız lazım” dedi.

TURİZMİN, DİLİ, DİNİ IRKI OLMAZ Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ise, Trabzon Üniversitesi olarak Turizm Fakültesi açmak için YÖK’e başvurduklarını kaydederek, “Dünyanın en büyük olimpiyat ve organizasyonlarında bile turist sayısı sportif başarılar kadar değer görüyor. Unutmayalım ki turizmin, dili, dini ve sınıfı olmaz. Hele hele ırkçılık gibi büyük bir insanlar suçunun turizm sektörü ile bir arada anılmasına hiç birimizin müsamahası olamaz.4 YILLIK TURİZM FAKÜLTESİ AÇMAK İÇİN YÖK’E BAŞVURDUK

Trabzon Üniversitesi olarak özellikle valiliğimiz,, belediyemiz, Gençlik Spor Müdürlüğümüz ve Turizm Müdürlüğümüz ile güncel projelerde paydaş durumundayız. Sektörün akademik, lokomotif konumundaki üniversitemizde Turizm Otelcilik ve Meslek Yüksek Okulu bulunmakta. Bir de 4 yıllık turizm fakültesi açılması için YÖK’e müracaatımızı yaptık. Konunun takipçisi olacağız. KTÜ de bugün burada olduğu gibi çok önemli ortak çalışmalar üstleniyoruz. Turistik kalkınmada üniversitenin paranın yadsınamayacak ölçülerde olduğunu biliyoruz. Ciddi mütekabiliyet etkisinden söz edebiliriz” dedi.

BİRÇOK FİRMA GELECEK YIL SIKINTI YAŞAYABİLİR

TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise, turist sayısında yüzde 40’lık bir artış yaşandığını ancak rakamların otel ve işletmelere yansımadığını kaydederek, “Turist sayısının artışı, maalesef otel ve işletmelere yansımadı. Kayıt dışından kaynaklanan durum da söz konusu olabilir. Böyle giderse bir çok firmamız gelecek yıl sıkıntılar yaşayabilir.

Bosna Hersek’te zirve yapan körfez bölgesinden gelen turist sayısı, zirve sonrasında turistlerin bölgeyi terketmesi sonrası orada yaşanan dramatik durumu ben kendim şahsen biliyorum. Geçen yıl turizm 4 aya yayılmıştı. Bu yıl 2 aya düştü. Turisti burada tutamıyoruz. Burada yerel yönetimler ve bizlerin yapması gereken bir çok görev var.

Bu yıl hazırlıklı olmak zorundayız. Destinasyon bölgelerinde inceleme yaptık. Hakikaten turizm alanında gözden geçirilmesi gerekiyor. Oradaki insanların bu çalışmalarına destek vermesi ve bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Çok yönlü ses var” dedi.

Uzungöl’de 19 bin yatak kapasitesi olduğunun söylendiğini kaydeden Çelebi, “19 bin yatak kapasitesi olduğu söyleniyor. 19 yatak kapasitesi Trabzon haricinde bütün Karadeniz illerindeki yatak sayısı kadar. Çok büyük oran. Trabzon’da Resmî 25 bin civarında gayri resmi 80 – 100 bin civarında yatak kapasitesi var. Ben daha fazla olduğunu düşünüyorum. Yaylaya çıktığında bütün evleri, pansiyon gibi..

KONGRE VE FUAR MERKEZİ

Trabzon’da fuar ve kongre mutlaka yapılması gerekiyor. Kış turizmi.. Kayak turizmi için uygun alanlarımız var. Bunların değerlendirilmesi lazım. Ukrayna ve Rusya krizinden kaynaklanan bölgemize talep olan Rusya ve Ukrayna halkı var. Bunları buraya getirmemiz için yol bulmamız lazım. Ulaşım araçlarını sağlamamız lazım. Bunları buraya getirirsek, Trabzon’da esnaf ve otelleri tekrar canlandıracağız. Direkt uçuş olabilir, vapur veya gemi de olabilir. Gemi için çalıştık, tam noktaya geldik sigortadan kaynaklanan durum söz konusu oldu” dedi.

Çelebi’nin ardından Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan, Turizm İl Müdürü Tamer Erdoğan kısa bir konuşma yaptı.

Daha sonrasında ise Çalıştaya geçildi.

Çalıştayım Moderatörlüğünü Doç. Dr. Coşkun Erüz yaparken, konuşmacılar ise Ebru Naz, Rabia Karabacak ve Nuh Tercan oldu.