Trabzon

Trabzon’da turizm alarm veriyor:! Son yılların en düşük eylül ve ekim ayı...

Trabzon, turizm anlamında son yılların en düşük Eylül ve Ekim ayını geçirdi.

Turizmin ekonomiye katkısının geçen yıla oranla azaldığını ifade eden TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, turist sayısında da azalma olduğunu belirtti.

61saat'ten Gökhan Dihkan'ın haberine göre Kantarcı, turizm açısından son yılların en düşük Eylül ve Ekim ayını yaşadıklarını ifade ederek, "Ortadoğu pazarına baktığımız zaman yüzde 40-50 oranında Suudi Arabistan'dan gelen turistler vardı. Geçtiğimiz yıllara bakacak olursak yüzde 50 daha düşük Eylül ve Ekim ayı geçirdik" dedi.

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA TURİST SAYISI YÜKSEKTİ!

Geçen sene Trabzon'u yerli ve yabancı 1 milyon 300 bin kadar turistin ziyaret ettiğini kaydeden Kantarcı, "Geçtiğimiz yıllarda sürekli rakamsal anlamda yükselen bir turist sayısı vardı. 2018-2019 üzerine ilave etti. Daha sonra 2020-2021'de pandemide ara verdik. 2022-2023 yılı en yüksek rakama ulaştı. Geçen yıl yabancı 700 bin, yerli 600 binin üzerinde toplam bir milyon 300 bin Trabzon'da turist bulunuyordu. Bu sene maalesef o rakamlara ulaşamadık. Gelen turist sayısından ziyade önemli olan kişi başı bırakacakları gelirdir" dedi.

Turist sayısı artsa bile bölge ve ülke ekonomisine katkıları daha az ise sayının artmasının pek önemli bir hali kalmayacağının altını çizen Kantarcı, "Bu sene sahaya baktığımız zaman turizm paydaşlarının ve esnafın çoğunun memnuniyetsizliği var, turizmin ekonomiye katkısının geçen yıla göre daha az olduğu ifade ediliyor. Sadece Trabzon'da, Doğu Karadeniz bölgemizde değil, ülke genelinde benzer durumlara rastlıyoruz. Tabi bu durumun, ülkemizin ekonomik durumuyla da ilgisi var. Rakamlar aynı sayıda turist gelmiş olsa bile bölge ve ülke ekonomisine katkıları az ise kalabalık turist sayısının pek bir önemi kalmıyor. Bu sene neden azalma var? Buna baktığımız zaman sadece Doğu Karadeniz, Trabzon'da değil ülke genelinde bir düşüş var.

Bunun en önemli sebebi ekonomidir. Son üç yılda enflasyona bağlı olarak bütün gider kalemlerinin 7-8 kat artması ama dolar Euro'nun aynı oranda artmaması, sadece üç kat kadar artmış olması ve dolar Euro bazında ülkemizin pahalı bir destinasyon haline gelmesine neden oldu. Ciddi sayıda azalmalar var. Özellikle uçak ve otobüsle bölgemize gelen turist sayısında düşüş var. Hal böyle olunca bir taraftan söz turizmden ekonomiye geçiyor. Sezon ve yılsonu değerlendirmelerinde mutlaka Kültür ve Turizm Bakanımız, Maliye Bakanımızla da bir değerlendirme yapacaktır. Çünkü bir taraftan kuru baskılama, sabitleme tutabilme uğraşı varken bir taraftan hem turizm anlamında en büyük gelir kaleminde azalma söz konusu oluyor. Diğer taraftan da ihracat yapan ve üreten fabrikaların gelirlerinde azalma oluyor" diye konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }