Özel Haber

Trabzon'da TOKİ'nin Mağmat'a yapacağı Toplu Konut Projesi ile ilgili flaş gelişme!

KUZEYANADOLU.NET - Toplu Konut İdaresinin, Trabzon’un Ortahisar İlçesi Geçit Mahallesinde yapmayı planladığı Toplu Konut Projesi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

Toplu Konut İdaresinin Trabzon’un Ortahisar İlçesi’nde vatandaşlar arasında Mağmat olarak bilinen Geçit Mahallesinde yapmayı planladığı Toplu Konut Projesi ile ilgili bugün dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

PLANLAR DEĞİŞİYOR

Konut Projesi ile ilgili 1 / 100 binlik Çevre Düzeni Planının TOKİ tarafından bakanlığa yaptırılmasının ardından, bugün de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi 1 / 50 binlik İl Çevre Düzeni Plan Değişikliği ve buna istinaden de 1 / 25 bin ölçekli Nazım İmar Planını oyladı.

Büyükşehir Belediye Meclisi her iki planı da oy birliği ile kabul etti.

Plan Değişikliklerinin ardından TOKİ’nin Mağmat Bölgesinde yapacağı Konut Projesine ne zaman başlayacağı da merak konusu oldu.

Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, plan değişikliklerini, hazırlık yapılan çalışmanın altlığını oluşturmak adına, planlar arası uyumu sağlam adına yapıldığını söyledi.

Şen, “Üst ölçekli plan farklı olursa uygulamada konut yapamazsınız. Plana aykırı işlem tesis etmiş olursunuz” dedi.

MÜLKİYETTEN KAYNAKLI ALINAN BİR KARAR

TOKİ’nin Geçit Mahallesinde yapmayı planladığı konut projesini incelemediğini sözlerinin başında dile getiren Şen, “O konuyu incelemedim ama bölgesel şehir merkezine uzak bir nokta. Aslında kentten çok uzak değil ama yakın da değil. Bu tür planlar yapılırken biz genelde mülkiyete bakıyoruz. O bölgedeki mülkiyet hazineye ait. Hazine’den Ortahisar’a devredilmişti. Mülkiyet açısından en kolay yer, kamulaştırılmayacak arazi olduğu için konut yapmaya çalışıyorlar.

KANUNİ HASTANESİ DE BÖYLE YAPILMIŞTI

Zamanında Kanuni Hastanesi için de aynı olmuştu. Nerede büyük arazi var, Sağlık Tesisi yapıldı.

Muhtemelen mülkiyet kaynaklı, hap sahipliğinden kaynaklı Geçit Mahallesi’ndeki arazi seçildi.

Ancak kentten uzak.

Oraya yatırım gerçekleştirirken, alt yapı maliyeti, ulaşım maliyeti olacak.

Belki kenti güneye çekmek adına “Lokal bir bölgede Uydu Kent’ gibi bir şey yapılmak istenmiştir.

Ama biraz daha kentle ilişki olması gerekirdi.

Topografik olarak sorun yaratacak alan gibi de gözüküyor.

Altyapı gitmesi açısından da sorunlu olabilir.

Planlama açısından, zorunluluk ve gereklilikten alınan bir karar değil, mülkiyete dayalı olduğu için alınmış bir karar olarak düşünüyorum” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }