Trabzon

Trabzon'da sokak köpeği sayısı açıklandı! Büyükşehirden anlamlı proje...

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çağlayan'daki Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yeni oluşturulan Mama Üretim Tesisi’nin tanıtımını yaparak açılışını gerçekleştirdi.

Başkan Genç, Mama Üretim Tesisinin tanıtım toplantısında, Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca sokak hayvanlarına yönelik yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Başkan Genç, “Trabzon, derneklerimizle bu konuda Türkiye’de örnek bir il olacak. Hem insanlarımız zarar görmeyecek hem de bize emanet canlıların hukukunu koruyacağız” dedi.

Başkan Genç, Trabzon’daki hayvanseverler ve derneklerle birlikte yaptığı tanıtım toplantısında günlük 200 kilogram üretim yapıldığını belirtti. Kapasite ve ihtiyaç olması durumunda üretimin artırılabileceğini söyledi. Genç, tesiste üretilen mamanın organik atıklardan oluştuğunu ifade ederek, “Bu tesis tam entegre bir tesis. Faydalı ve verimli bir tesis. Atık yönetimi açısından da önemli. Trabzon Büyükşehir Belediyemizin tesisleri başta olmak üzere, sağlık merkezleri ve konaklama merkezlerindeki organik gıda artıklarını alıyoruz. Burada mama haline dönüştürülüyor. Biraz önce gördünüz, oldukça beğenildi. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.

Başkan Genç, “Bu konu ülke genelinde insanlarımız ve vatandaşlarımız açısından can güvenliğini tehdit eder hale gelince meclisimiz ve hükümetimiz yeni bir yasal düzenleme yapma gereği duydu. Yeni bir düzenlemeye gidildi. Ancak yerel yönetimler olarak bu yasanın uygulayıcılarıyız ve yeni dönemde daha hassasiyetle uygulamakla yükümlüyüz. Kurum ve yerel idareler olarak bizler, bize emanet canların hukukunu korumak adına sahipsiz hayvanlarımız için yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Bir yandan bu canlar bize emanet diyoruz, öte yandan onları sahipsiz hayvan olarak tanımlıyoruz. Oysaki bize emanetse, biz sahiplenmeliyiz.

Aslında yeni bir yasa çıkmadı, mevcut yasada değişiklik yapıldı. Sokaktan aldığımız hayvanları rehabilitasyon merkezlerimize getiriyoruz, aşılarını, tedavilerini ve bakımlarını yapıyoruz, ardından yeniden sokağa bırakıyorduk. Yeni düzenleme ile birlikte, sokaktan aldığımız hayvanları öncelikle bakım merkezlerimize, barınaklarımıza alıyoruz. Önce bakımlarını, aşılarını yapıyoruz, küpelerini takıyoruz, kısırlaştırıyoruz. Bundan sonra ise yeni dönemde ciddi bir şekilde sahiplendirme yapıyoruz, sahipsiz hayvan kategorisinden çıkartıp, sahipli hayvan kategorisine sokuyoruz.

Bu vesileyle bugün buradan tüm hemşerilerime bu çağrıyı yeni yasayla beraber yapıyorum: Sokak hayvanı tabirini kaldırıyoruz. Sokakta hayvanlarımız olmayacak. Sokakta hiç hayvanımız olmayacak mı? Bunu da söylemiyoruz. Yine sokaklarımızda köpeklerimizi göreceksiniz ancak onlara nezaret eden sahipleri olacak. Can güvenliği konusunda hükümetimizin ve meclisimizin attığı adımı uygulamış olacağız.

YOMRA VE ÇARŞIBAŞI'NA YENİ BARINAKLAR

Trabzon’da esasında ben buradan teşekkür etmek istiyorum. Derneklerimiz ve millî eğitimimiz var. Trabzon’umuzda şu anda bu işe vaziyet ettiğimiz 80 dönümlük alanda, 14 bin metrekare kapalı alana sahip, 450 kapasiteli, aslında 650-700 kapasiteye ulaşacak barınağımız var. 250 civarında köpeğimiz var. Yomra ve Çarşıbaşı ilçelerinde tespit ettiğimiz alanlarda, daha büyük yaşam alanı şeklinde, onların hukukunu korumak ve doğal ortam tesis etmek adına iki büyük projeyi hayata geçireceğiz.

Barınma işi önemli bir iş. Ben duyarlı hayvansever vatandaşlarımıza hakikaten çok teşekkür ediyorum. Derneklerimize ve münferiden hayvanseverlerimize teşekkür ediyorum.

SAHİPLENENLERE MAMA DESTEĞİ

Bu bir külfet mi? Evet. Bu canlılarımız için özellikle bu bakım merkezimizde yeni bir ünite hayata geçirdik. Bugün hizmete aldığımız köpek bakım ve beslenmesini içeren ünite, kedilerimiz için de geçerli. Mama üretim tesisini hizmete aldık. Burada üreteceğimiz mamalarla önce barınağımızdaki canlılara hizmet edeceğiz. Ancak Trabzon’daki hayvanseverlerimiz, gelip barınağımızdan sahiplendirme yaptıklarında, aşısını, küpesini, tasmasını ve mamasını temin edeceğiz. Maliyet açısından da bu husus hemşerilerimizi ilgilendiriyor.

Trabzon’umuzda, ülke genelinde özellikle büyükşehirlerde bu konu daha çok öne çıkarken, daha çok sokakta tehdit oluştururken Trabzon’da bu sorun neden alenileşmedi? Ben burada derneklerimize teşekkür ediyorum. Onlarla çok güzel çalışmalar yaptık.

SON 5 YILDA 12 BİN KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI

Son 5 yılda 3 bin 5 köpeğimizi sahiplendirdik. 11 bin 880 köpeğimizi kısırlaştırdık. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bu alanda aktif, mobil olarak tüm ilçeleri gezip kısırlaştırma yapan bir aracı var. 11 bin 880 köpeği 5 yılda kısırlaştırmak, belki Trabzon’da popülasyonu kontrol altına alma noktasında en önemli adımdır.

TRABZON'DA 25 BİN SOKAK KÖPEĞİ VAR

Trabzon’umuzda 20-25 bin civarında sokak köpeği olduğunu öngörüyoruz. Bu da çok önemli bir çalışma. 11 bin 171 köpeğimize parazit tedavisi uyguladık. Derneklerimiz duyarlı, bizi bu konuda motive ediyorlar. Güzel bir çalışma ile can güvenliğini tehlikeye atan huyları olmayacak ama bize emanet canlıların hukukunu da hep birlikte koruyacağız. Kamuoyunda spekülatif olarak ortaya çıkan bu görüşleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Yasamızda da böyle bir uygulama yok, olmayacak. Bu canlılarımız bizlere emanet, hayatlarını idame ettirecekler.”

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }