Sıcak yaz günlerini çok yoğun olarak yaşadığımız bu günlerde ,bu sıcak havaların insan vücuduna olan olumsuz etkisi ve bu etkilere yönelik tedbirler ve yapılacaklar konusunda Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Şaban UYSAL bazı açıklamalarda bulundu.

Dr.UYSAL şöyle dedi:

‘’ Bu yaz mevsiminde Trabzon İlimiz ve Ülkemiz olarak sıcak havaları her zamanki yaz döneminden daha fazla yaşamaktayız. Hava sıcaklığının artması ile birlikte insanlarda kas krampları ,bitkinlik ve sıcak çarpmasına varan hafiften ağıra doğru klinik tablolar oluşabilmektedir.

Aşırı sıcak havalardan en çok etkilenenler ise ,

- Hamileler

- Çocuklar ( Özellikle 4 yaş altı )

- Aşırı kilolu olanlar

- Açık alanda çalışanlar

- Kronik Hastalığı olanlar ( Diabet, Kalp Damar hastalıkları ,KOAH, Kronik Karaçiğer ve böbrek hastaları )’’ dır.

Özellikle hava sıcaklığının 32 °C ve nem oranının %60 ‘ın üzerinde olduğu günlerde sıcaklığın olumsuz etkileri ortaya çıkmaktadır.

Sıcak havalarda dış ortam sıcaklığına karşı insan organizmasında derideki damarlarda genişleme ve terleme yolu ile sıvı kaybedilmesi cevabı oluşmaktadır. Terleme devam ettiği sürece yeterli su ve tuz almak şartıyla vücut sıcak ortama tahammül edebilmektedir. Ancak nem oranı yükseldikçe terleme ile olan sıvı kaybı azalır ve vücut ısı dengesini kuramamaya ve sıcak çarpması dediğimiz klinik tablo oluşmaya başlayabilir. Sıcak çarpması tablosu nadir görülse de acil tedavi gereken ,yaşamı tehdit edebilen bir tablodur.

Bu tablo oluşmadan insanlar bazı tedbirleri almalı ve yapılan uyarıları da uygulamalıdır.Sıcak çarpmasında klinik olarak ani ortaya çıkan baş ağrısı,baş dönmesi,konuşma bozukluğu ,baygınlık ,havale ve komaya kadar gidebilen merkezi sinir sistemi belirtileri oluşabilmektedir.

Bu durumlarda yapılacak olan tedavi; öncelikle bu durumun bir sıcak çarpması olduğunun tanınmasıdır.

İlk yapılması gereken bu hastaların bir gölgeye alınması ve hemen soğutulmaya başlanmasıdır.Bilnci kapalı olan böyle bir hastaya su içirmeye çalışılması çok yanlış bir uygulamadır. Hastanın elbiseleri çıkarılmalı ve tüm vücut yüzeyi ıslatılmalıdır. ( hortumla,su kapları ile )

Ayrıca bir vantilatör ile serinlik sağlanması vücudundaki suyun buharlaşmasını sağlayacaktır. Genelde hastalar kendine gelebilse de mutlaka en kısa zamanda hastaneye ulaşmaları sağlanmalıdır ‘’ dedi.

Dr.UYSAL Sıcak havalardan korunma konusunda da şöyle devam etti :

‘’ Yazın açık renkli ve bol pamuklu giyecekler giyilmeli ,

- Geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü takılmalı,

- Aşırı efordan ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılmalı ,sebze ağırlıklı yemekler yenmeli

- Günde 12-14 bardak su içilmelidir.

- Zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkılmamalı ve denize girilmemelidir.

- Su ve tuz kaybını ( terleme ) önlemeye yönelik tuzlu sıvılar ( tuzlu ayran,maden suyu ,soda ) içilmelidir. Eğer bunlar yok ise 1lt su içine 2,5 gr tuz ( yarım çay kaşığı ) konulup karıştırılıp içilmesi su ve tuz eksikliğini giderebilir.

- Gün içinde en az bir kez ılık duş alınmalı alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır’’ dedi.

Dr.UYSAL son olarak yukarıda belirtilen uyarı ve önerilere uyulduğu takdirde yaz tadında bir mevsim geçirmemizi dilerim ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

HABER/-ADNAN RAMOĞLU