61SAAT HABER MERKEZİ - Trabzon’da satılan hediyeli eşyaların yüzde 70’inin Çin’den geldiği ortaya çıktı. Bu durumun değişmesi için TESOB’un başlattığı projeden 35 kursiyer mezun oldu. 

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından uyulanan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Gençler CNC Tezgahı ile İş Hayatına Atılıyor’ adlı projenin Kapanış Toplantısı bugün yapıldı. 

Mobilyacı İşadamları’nın ortağı olduğu projenin Novotel’de yapılan kapanış toplantısına, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay, İşkur Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TESOB Başkanı Metin Kara, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Timashov Valerii Petrovich, KKTC Trabzon Başkonlosu Erek Çağatay ile çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi ve projede eğitim gören gençler ile aileleri katıldı. 

YÜZDE 70’İ ÇİN’DE ÜRETİLİYOR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kapanış töreni ardından konuşmalar ile devam etti. 
Açılış konuşmasını TESOB Başkanı Metin Kara yaptı. Kara, özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Projemiz kapsamında KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Fakültesinde imalathane oluşturduk. Makine ve ekipman olarak uygulamalı eğitimlerimizi bu alanda gerçekleştirdik. Kursiyerlerimiz bu makineler uygulamalı eğitimler gerçekleştirdi”

Kara, Trabzon’da satılan hediyelik eşyaların yüzde 70’inin Çin’den, yüzde 20’sinin Konya İstanbul gibi büyük illerden geldiğini ifade ederek, “Hediyelik eşyalardan yalnızca yüzde 10’u Trabzon’da üretilmekte. Projemiz ile dışa bağlımı olan bu sektörde ilimizin katkı oranının yükselteceğiz” dedi. 

35 KURSİYERE EĞİTİM VERİLDİ

Proje Koordinatörü Erhan Eroğlu ise, “9 kişilik mülakat grubu oluşturuldu. Kursiyer olmak için 248 adayımız başvuruda bulundu. Ön bilgilendirmede yaptık. Bazı açık öğretimde okuyan arkadaşımız vardı. Onlar elendi. 114 aday mülakatlara çağrıldı. 

Yapılan mülakatlar sonrasında 35 arkadaşımız belirlendi. Sonrasında danışma kurulu oluşturduk. 

6 Kasım 2023 tarihinde eğitimlerimize başladık. 432 saat teorik eğitim, staj programı ve iş kur eğitimleri yapıldı. 
Arkadaşlarımız makinenin A’dan Z’ye kullanımı konusunda bilgi sahibi oldular. Bütün eğitimlerimizi KTÜ’de gerçekleştirdik. 

Makine kullanım ve tamirat eğitimi de aldılar. Bu ürünlerin montajını yapabilmesi için, montaj eğitimleri de verildi. Sonrasında Ahşap atölyesi ve bir çok eğitim verildi. 

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından MYK Onaylı sınav gerçekleştirildi. Tüm arkadaşlarımız bu sınava katılarak başarılı oldu. Bu belgeyi almak zor bir durum. Kursiyerlerimizin nitelikli eğitim aldığını görebilirsiniz” dedi. 

HER ZAMAN SİZLERİN YANINDAYIZ

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur, “Hediyelik eşya konusunda dışa bağımlılığı kaldırma kapsamında proje ilerlemeye devam edecek. İşkur olarak biz her zaman yanındayız. Hem iş arayanları, hem de iş verenleri. Çok sayıda programımız var. İşkur’a her zaman sizleri bekliyoruz” dedi. 

AYRI AYRI BAŞARI HİKAYELERİNİ TEMSİL ETMEKTEDİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay ise, Türkiye çapında yürütülen projelerle ilgili bilgiler verdi. 

Günay, "Hayatın her alanında eğitimde istihdamda sosyal politikalarda vatandaşın yanında olmaya yenilikçi projelerle sorunlara çözüm bulamaz devam ediyoruz. Tüm bu çabalar neticesinde elde edilen verilerin, her biri bizim için çok kıymetlidir. Her bir NEET Gencimiz sayısal veri olmanın ötesinde ayrı ayrı başarı hikayelerini temsil etmektedir” dedi. 

Trabzon Mobilyacı İş Adamları Derneği Başkanı Vedat Muhcu, “Biz yardımcı durumdaydık, ancak çok güzel şeyler ortaya çıktı. Dolu dolu bir eğitim oldu. MOBİAD olarak bizlerde kursu bitiren arkadaşlarımıza istihdam sağlamak için çalışmalarımız var. Yönetimdeki 4 - 5 arkadaşımız kurulum içindeler. Mezun olan arkadaşlarımızı alıp istihdam edeceğiz. Beraberce firma kurma düşüncemiz var” dedi. 

KTÜ BÖLGEYE VE ÜLKEYE HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEK

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Mekan desteği verdik. Başlangıçta belki sadece buradaki çıkan kişiler, iş veren olacak kendisi işini kuracak ama, orada bizim Orman Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri de eğitim görüyor. 

Yapay zeka çok güçlü geliyor. O tasarımlara yapay zekayı ekleyelim. Aklınızın almadığı kadar tasarım veriyor. Trabzonspor amblemini 100 tane farklı veriyor. Siz hangisini seçerseniz onu yapıyor. Yapay zekayı bu projeye ekleyelim. 

Bu ürünler çok önemli. Satış yeri.. Bunu şehirle buluşturmak lazım. 
KTÜ bölgeye ve ülkeye hizmet vermeye devam edecek” dedi. 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık da kısa bir selamlama konuşması yaptı. 

EVLERİNE EKMEK GETİRECEKLER

Programda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya da 4 aylık belediye başkanlığı geçmişi olduğunu ifade ederek, kendin en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu kaydetti. Kendilerine çok sayıda iş müracaatı olduğunu da belirten Kaya, bu durumun bütün yöneticilere geldiğini kaydetti. Kaya, “Ama sağ olsun bu kentte meslek odamız öncülüğünde işsizliği çözmeye yönelik, insanların evini ekmeği götürmesine yönelik inisiyatif almışlar. Huzurunuzda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Programı izlerken kafamda hesap yapıyorum. Çok şükür 35 gecimiz iş sahibi oldu. Evlerine ekmek getirecekler. Bu gençler üretimin bir parçası olarak şehirlerine hizmet edecekler. Bu çok değerli bir şey. 

Biz üretmek zorundayız. Üreten toplumlar güçlenir ayağa kalkarlar. Biz üretmek zorundayız. Bunu başarmak için adım atan, gençlerimize bu eğitimi veren, onları yetiştirip evlerine ekmek getirmelerini ve üretimin parçası haline gelmelerini sağlayan bütün herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü ise Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in il dışında programı olduğundan dolayı kapanış törenine katılamadığını belirtti. Üçüncü, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman destekçisi olacağız. Her zaman arkadaşlarımızın yanında olacağız” diye konuştu. 

CNC TEZGAHLARI BOŞ KALMAMALI

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Kapanış deniyor hep ama bu aslında başlangıçtır. Aslına bakarsanı ter temiz yeni sayfalar açıyoruz. Gençlerimiz burada gördükleri eğitimle, çok daha güzel imkanlarla, inşallah iş bulma konusunda istihdama katılma konusunda ilerleme kaydedecekler. Eskilerin sözü var. “Alet işler, el övünür” derler. CNC tezgahları bugünün en önemli minelerinden. Bu proje bütçesi ile alınan CNC tezgahı var. Bu CNC tezgahına ev sahipliğini rektör hocam yapıyorlar. Bu CNC Tezgahları boş kalmamalı. 

Bu CNC Tezgahlarını yapay zeka ile şekillendirilmiş yeni malzeme ürünler, insanları cezbecek bir takım objeler yapmak gerekiyor. Kursiyerlerimizin zihinlerinde geliştirecekleri, kendilerinde bulunan yetenek ve maharetle alakalı durum. Bunların en güzelini yapacaklar. Piyasaya hakim olacaklar. 
Kasımdan bu tarafa bazı şeyler değişti. Ahmet Kaya başkanımız geldiler. Yomra Belediye Başkanımız aynı, Konsoloslarımız aynı, Kaymakam bey değişti” dedi.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ