Siyaset

Trabzon'da Sanayi Sitelerinin taşınması ile ilgili Başkan Genç açıkladı..

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 61saat'e açıkladı.. Gülcemal'de ne yapılacak, Sanayi Siteleri Taşınacağı alanda 18 mi uygulanacak, kamulaştırma mı yapılacak ? İşte Genç'in flaş sözleri...

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 61saat’i ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtladı.

Trabzon’da Çömlekçi Kentsel dönüşümü, Arafil boyu Esentepe, Gülcemal Projesi ve Sanayi Sitelerinin taşınması ile ilgili konuşan Başkan Genç, bir çok kişinin aklındaki soruları da yanıtladı.
Özellikle şehirde bir dönem tartışılan Sanayi Sitelerinin taşınması konusunda, taşınacak alanla ilgili konuşan Başkan Genç, burada 18 uygulanmayacağını kamulaştırma yapılacağını ifade etti. 

ÇÖMLEKÇİ’NİN ARDINDAN SIRA ARAFİLBOYU - ESENTEPE’DE

Çömlekçi’nin ardından Arafilboyu ve Esentepe’nin eş zamanlı dönüşmesi gerektiğini ifa eden Başkan Genç,  “27 Eylül’de Çömlekçi’nin kalan kısmının ihalesi yapıldı. Orası etaplara ayrılmıştı. TOKİ’de bir toplantı yaptık. Orası bittikten sonra hemen Esentepe ve Arafilboyu Mahallemizin dönüşümü birbirini tetikleyecek, inşallah belki eş zamanlı da yapabiliriz” dedi. 

KANUNİ BULVARI ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİNE EŞ ZAMANLI KATKI

Ulaştırma v altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Trabzon’a yaptığı ziyarette Gülcemal Dolgu Alanındaki çalışmaları da yerinde incelediğine dikkat çeken Başkan Genç, “Biz özellikle bakanımızı uğurlamadan önce (Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun hafta sonu Trabzon’a yaptığı ziyaret) Çukurçayır-Değirmendere ile Deliklitaş’tan gelen tünelin bağlantısının kesiştiği noktada bir toplantı yaptık. O alan sahile bağlandığında, trafik sirkülasyonu çok daha güzel dengelenmiş olacak.
Kanuni Bulvarı, şehir içi trafiğine işlevsel anlamda katkı sağlayacak. Bu konuyu bakanımız özel olarak takip ediyor, kendisine çok teşekkür ediyoruz.

RAYLI SİSTEMDEN SONRA İKİNCİ HEDEF GÜLCEMAL

Raylı Sistemden sonra bizim ikinci hedef projemiz Gülcemal’dir. Gülcemal’de incelemelerde bulunduk. 250 dönümlük alanın tahkimatı tamamlandı. 500 dönümlük dolgunun tahkimatı ise bekliyordu. Bakanımız (Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu) gelir gelmez bu konuda bir toplantı yaptık ve kendisinden ısrarla destek istedik. Sadece o kısmın maliyeti 1 milyar TL. Bu işlem asgari 1,5 yıl sürüyor.

Şöyle bir planlama yapıldı: 500 dönümlük alanda tahkimatı başlatıldı ve 1,5 yıl devam edecek. Ancak hazır olan 250 dönümlük alanda projeyi başlatalım. 6 aylık süreçte 3 tane konsept proje hazırlattık. Bu projelerden birini Avusturya’dan DOKA ile, diğerlerini İstanbul ve Trabzon’dan iki firmaya hazırlattık. Konsept projelerde “Gülcemal’de ne olmalı, ne olmamalı?” sorularına yanıt aradık.

3 ADET KONSEPT PROJE HAZIRLANDI

Bu konsept projeleri aldık ve basın kuruluşları, STK’lar ile şehrin görüşlerine sunacağız. Şehirden alacağımız katkılarla konsept projeleri bir ana projeye dönüştüreceğiz. Ardından bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunacağız. Ayrıca, bu 250 dönümlük alanı yaparken proje bütünlüğüne zarar vermemek şartıyla 500 dönümlük alanı da çalışmaya devam edeceğiz.

Burası çok ciddi bir yaşam alanı olacak. Murat Başkanımız zamanında Ganita çok güzel bir hale geldi, şu anda şehrimize büyük katkı sağlıyor. Ganita’dan başlayıp Akyazı’ya kadar kesintisiz bir sahil koridoru oluşturmak istiyoruz. Kesintisiz yürüyüş ve bisiklet yolları planlıyoruz.

GÜLCEMAL’DE NELER YAPILACAK?

Peki, Gülcemal’de ne olmalı ya da ne olmamalı? Gülcemal’de yoğun yapılaşma kesinlikle olmamalı. Bunun yerine çocuklara hitap edecek eğlence üniteleri, gençlere yönelik spor ve aktivite alanları ile büyükler için dingin ve huzurlu alanlar bulunmalı. Çoğunluğu yeşil alan olacak şekilde bu bölgede bir yaşam merkezi inşa edeceğiz. Aynı zamanda, turizme de hizmet edecek bir alan yaratmayı hedefliyoruz.

Turistleri şehirde daha uzun süre tutmamız gerekiyor. Çünkü Trabzon’un gelişen trendi turizm. Bu işi sahiplenmeliyiz. Turizmden elde edilen gelir sadece otelciler, taksiciler ya da acenteler için değil; günün sonunda Trabzon ve Türkiye için kazanç demek.

TİFLİS UÇUŞLARI, SOÇİ FERİBOT SEFERLERİ

Tiflis’ten uçuşlar başladı, Soçi’den doğrudan feribot seferleri başlıyor. Ticaret odamızla proaktif şekilde bu işe yön veriyoruz. Ticaret Odası Başkanımız Erkut Bey’e de teşekkür ediyorum, aktif bir şekilde çalışıyor. Yakın zamanda Erbil’e, belki ocak ya da şubat ayında Körfez Turu ve Ziyad’a, hatta Umman’a gitmeyi planlıyoruz. En çok turist bu bölgelerden geliyor, bu işe dinamik bir şekilde odaklanmalıyız.

Çukurçayır’dan Kaymaklı üzerinden, yani Hayali Garajı’ndan sahile bağlantı yolunun tamamlanmasından önce, Esentepe’den inen yolu 2 aylık süreyle kapatacağız. Çünkü altyapının ciddi bir şekilde yenilenmesi gerekiyor. Elbette gerekli duyuruları yapacağız. Bitiminde ise çok güzel bir bağlantı yolu ortaya çıkacak. Esentepe bağlantısı yonca kavşağa, Deliklitaş’tan gelen yol ise Değirmendere’ye bağlanacak. Daha da önemlisi, Kanuni Bulvarı’ndan gelen yol doğrudan Değirmendere’ye bağlanarak şehrimizin trafiğine büyük bir katkı sağlayacak” dedi. 

ESKİ OTOGAR ALANI SATILMAYACAK

Değirmendere Sanayi Alanı ve Sanayi Sitelerinin taşınması ile ilgili de konuşan Başkan Genç, “Bölgeye bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bunun birinci ayağı terminal ve otogar yeriydi. Eski otogarın yeri daha önce satışa çıkmıştı. Ancak biz kendi içimizde başka bir çözüm ürettik ve eski otogarın yerini satmayacağız dedik. Bu taahhüdü seçimden önce de vermiştik

Otogar ile Çimento Alanı ve Büyük Sanayi Sitesi, bir taraftan da sanayi sitelerinin taşınması işi eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Bu konunun (Sanayi Sitelerinin Taşınması) şehirde polemik konusu olmasını istemiyorum. Planlama Ortahisar Belediyemizin ve Büyükşehir Belediyemizin onayından geçti. Onaylandıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) de ayrıca rapor istedim. Fizibilite çalışmaları sonucunda uygun alan burası olarak belirlendi. 600 dönümlük bu alanın 200 dönümü köyün kullanım alanı değil.

18. MADDE UYGULANMAYACAK, KAMULAŞTIRILACAK

Bu noktada iki konuyu daha açıklığa kavuşturalım. Oradaki hemşehrilerimle bu konuları paylaşacağım. 200 dönümlük alan, Çimento’nun eski ocağı. Kalan kısmında ise şu durum yaşandı: Daha önce, biliyorsunuz, Kanuni Bulvarı’nın 18. madde uygulamasından dolayı vatandaşlarımız, “Yerimiz istimlak edilmiyor, 18. maddeye göre düzenleme yapılmasın,” diye itiraz etmişti. O zaman ben de onlara, “Hakkınızı arayın,” diyerek mahkemeye yönlendirdim. Mahkeme de bu uygulamayı iptal etmişti.

Şimdi düşündüğümüz bu alanda 18. madde ile uygulama yapmayacağız. Vatandaşımızın yerini alırsak kamulaştırma yapacağız ve bedelini ödeyeceğiz. Burada kimseye ekstra bir rant üretmiyoruz. Ancak böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Muhalefet milletvekillerimizden Sibel Hanım da bu algıya kapıldı. Bu doğru değil.

Doğru olan şu: Sanayi sitelerinin buradan taşınması gerekiyor mu? Evet, net bir şekilde gerekiyor. Bu konuda Ahmet Bey (Ahmet Kaya) ile ve Ortahisar Belediyesi ile fikir birliği içindeyiz. Kendisiyle de konuştum, aynı düşüncedeyiz.

Vatandaşlarımız mağdur olacak mı? Kesinlikle mağdur olmasını istemiyoruz. Kaş yaparken göz çıkarmayalım. Kamulaştırma yaptığımızda, bedelini ödeyeceğiz. 18. madde ile yer kazanmaya çalışmıyoruz.

Bunun dışında rant oluşacak mı? Eğer buna rant gözüyle bakılıyorsa. “Rant var,” diyorsanız, gelin yerinizi tespit edelim ve burada oluşacak sanayi sitelerinden size de yer verelim.

Amacımız, kimseyi mağdur etmek değil. Amacımız, şu anda gayri sıhhi koşullarda çalışan, 1728 bağımsız bölümdeki esnafı daha uygun bir alana taşımak. Bu taşınma dışında oradaki vatandaşlarımız istiyorsa yerlerinin karşılığında yeni yerler yapalım. Taşınacakları yer daha fazla değer kazanacaktır.

Bu işe şehircilik açısından bütüncül bir gözle bakmamız gerekiyor. Trabzon’un en düz alanlarından biri burası. Bu şekilde kalmaya devam ederse daha fazla kaybedeceğiz. (Sanayi Sitesinin alanı)

Bir de büyük bir Kültür Merkezi projemiz var. Bu projeyi de burada düşünüyoruz. (Sanayi Sitesi Alanı) 

Sanayi Siteleri şimdi şehrin ortasında kaldı. 

Havalimanından şehre giriş yaptığınızda, üniversite, EYOF, AVM, yeşil donatıların ardından sizi sanayi sitesi karşılıyor. Bu, şehircilik açısından uygun değil.

Bütüncül bir yaklaşımla ve aynı katılımcı anlayışla projeleri değerlendiriyoruz. “Hemen binalarla dolduralım,” demiyoruz. Daha geniş bir bakış açısıyla, “Ne olmalı, ne olmamalı?” sorularını sormak istiyoruz” diye konuştu. 

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }