Ancak son değerlendirmesi KTÜ Farabi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde yapılan Karakaş'ın aort kapağında ileri derecede darlık ve yetmezlik tespit edildi. Kalp yetmezliği ve akciğerlerinde sıvı birikimi görülen hasta, KTÜ Farabi Hastanesi'nde ameliyatsız aort kapağı değişim (TAVI) işlemine tabi tutuldu.
KAPAK İÇİNE, KAPAK YERLEŞTİRİLDİGöğüs Cerrahisi Bölümü tarafından akciğerlerindeki sıvı boşaltıldıktan sonra Kardiyoloji Bölümü'ne yönlendirilen Karakaş, kardiyoloji ekibi tarafından aort kapağının içine kapak içi kapak (valve in valve) yerleştirilerek başarılı bir şekilde tedavi edildi. Ameliyatı Prof. Dr. Merih Kutlu ve Prof. Dr. Ömer Gedikli liderliğindeki ekip gerçekleştirdi.
Tedavi sonrası Karakaş, KTÜ Farabi Hastanesi'ndeki tedavi sürecinin çok konforlu olduğunu ve memnuniyetini dile getirdi.
AMELİYATSIZ SEÇENEK SUNULMASINDAN MUTLU OLDUKendisine ameliyatsız tedavi seçeneği sunulmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Karakaş, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Ayrıca, büyük şehirlere gitmeden tedavisini kendi bölgesinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Prof. Dr. Merih Kutlu ise TAVI işleminin yaşlı ve sağlık sorunları bulunan hastalarda tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu ve hastaların genellikle kısa sürede günlük yaşamlarına dönebildiğini vurguladı.
RİSKLİ HASTA GRUBUNDAYDI81 Yaşındaki hastanın Kalp Kapağı, KTÜ Farabi Hastanesi’nde ameliyatsız değiştirildi
Gümüşhane Kürtün İlçesi’nde ikamet eden ve dokuz yıl önce açık kalp ameliyatı ile aort kapağı değiştirilmiş olan 81 yaşındaki Hürrem Karakaş, isimli hastanın KTÜ Farabi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde yapılan değerlendirmesinde, aort kapağında ileri derecede darlık ve yetmezlik tespit edildi.
Yapılan tetkiklerde, “Hastada kalp yetmezliği gelişmiş, akciğerlerinde sıvı toplanmıştı. Buna bağlı olarak da ciddi nefes darlığı mevcuttu”
AMELİYATSIZ AORT KAPAĞI DEĞİŞİM…Akciğerlerindeki sıvı, Göğüs Cerrahisi Bölümü tarafından boşaltıldıktan sonra Kardiyoloji Bölümü'ne yönlendirilen 81 yaşındaki Karakaş, , dokuz yıl önce cerrahi olarak takılmış aort kapağının içine kardiyoloji ekibi tarafından kapak içi kapak (valve in valve) yerleştirilerek hastaya ameliyatsız aort kapağı değişim (TAVI) işlemi uygulandı.
Kapak değişimi işlemini, Prof. Dr. Merih Kutlu ve Prof. Dr. Ömer Gedikliİ, kardiyoloji hemşire, teknisyen ve anestezi doktorundan oluşan ekipleri ile gerçekleştirdi.
Hasta, hayati öneme haiz bu işlemin ardından 1 gece Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde, 1 gece de Kardiyoloji Servisi'nde takip edildikten sonra şifa ile taburcu edildi.
Prof. Dr. Merih Kutlu, yapılan işlem ile ilgili şu şekilde bilgi verdi:“Ameliyatsız aort kapak değişimi olan TAVI işlemi; özellikle yaşlı, ek sağlık sorunları bulunan, genel anestezi alması sakıncalı, sağlık durumu ameliyata uygun olmayan, aort kapağında kireçlenme ve bozulma meydana gelen hastalarımızda, hastalıklı aort kapağı içine yeni kapak yerleştirdiğimiz bir işlemdir. Yaklaşık bir saat süren TAVI işlemimiz, Koroner Anjiyografi Laboratuvarı'nda; göğüs kafesini açmadan, kalp durdurulmadan, kasık atardamarından girilerek gerçekleştirdiğimiz stent işlemine benzer bir işlemdir.
BİR GÜN SONRA TABURCU OLDUHastayı uyutmadan yaptığımız için anesteziye bağlı ameliyat risklerini de ortadan kaldırıyor. Solunum ve böbrek yetersizliği bulunan ya da daha önce kalp ameliyatı geçiren hastalarda gelişebilecek yeni bir ameliyatın risklerini de önlüyor. TAVI işlemi sonrası hastalarımızı kontrol amaçlı olarak bir gece Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde tutuyoruz ve çoğunlukla ertesi gün veya bir gün sonra hastanemizden taburcu ediyoruz. Hastalarımız, kısa sürede günlük yaşamlarına dönebiliyor. TAVI işlemlerimizin yapılıp yapılmayacağına Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyelerinden oluşan konsey karar veriyor.
Nitekim dokuz yıl önce açık kalp cerrahisi ile biyoprotez aort kapak takılmış, nefes darlığı şikâyeti ile polikliniğimize başvuran 81 yaşındaki hastamızın yaptığımız kardiyolojik değerlendirmesinde, aort kapağında ileri derecede darlık ve yetmezlik tespit ettik. Cerrahi olarak takılmış aort kapağının içine kapak içi kapak (valve in valve) yerleştirerek ameliyatsız aort kapak değişimi (TAVI) işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik."
Tedavi sonrası memnuniyetini dile getiren Hürrem Karakaş, “Yıllardır kalp rahatsızlığından mustaribim. Rahatsızlıklarım yeniden artınca KTÜ Farabi Hastanesi’ne başvurdum. Prof. Dr. Merih KUTLU ameliyatsız da çözüm yolları olduğunu söyledi. Bu, beni çok sevindirdi. Gerçekten de Merih Hocam’ın dediği gibi hem işlem öncesi hem sonrası, hastanede çok konforlu bir tedavi süreci geçirdim. Emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım. Allah hepsinden razı olsun. Bu sayede, büyük şehirlere gitmek zorunda kalmayıp tedavimizi kendi bölgemizde gerçekleştirmiş olduk.” dedi.