Trabzon'un kent içi ulaşım sorunlarına çözüm getirmek amacıyla hazırlanan Trabzon Ulaşım Ana Planı (TUAP), TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi tarafından detaylı bir şekilde değerlendirildi. Şube, kent içi ulaşımın çevre, enerji, sürdürülebilirlik ve sosyal denge gibi konular dikkate alınarak, bilimsel yöntemlerle çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

TUAP'ın Bilimsel Yetersizliği

Şehir Plancıları Odası, TUAP'ın onaylanarak yürürlüğe girmesine rağmen, kapsamlı ve detaylı araştırma ve analizlere dayanmayan, bilimsel nitelikten uzak bir belge olduğunu belirtti. TUAP’ın mevcut projeler üzerinden şekillendiği ve bu projelerin sonuçlarının planın bir parçası olarak sunulduğu ifade edildi. Özellikle Raylı Sistem projesinin aceleye getirildiği ve kapsamlı analizlerin yapılmadan önerildiği vurgulandı.

Raylı Sistem İhtiyacı ve Gerekliliği

Raylı sistemin, kentin ulaşım sorunlarına uzun vadede çözüm getirecek önemli bir ulaşım türü olduğu kabul edilirken, TUAP’ta sunulan verilerin gerçekçi olmadığı belirtildi. Şube, TUAP’ın nüfus projeksiyonlarının hatalı olduğunu ve raylı sistem önerisinin, otobüs veya metrobüs gibi diğer ulaşım modları ile çözülüp çözülemeyeceğinin tartışılmadığını ifade etti.

Güzergahın Uygunluğu

TUAP'ta önerilen raylı sistem güzergahının, kentin gelişme dinamiklerine ve makroformuna etkisinin hesaplanmadığı belirtildi. Ayrıca, Meydan bölgesine ulaşacak güzergahın merkezi iş alanındaki trafik hacmini artıracağı ve bu durumun ulaşım planlaması açısından tezatlık oluşturacağı dile getirildi. Raylı sistem güzergahının Akçaabat – Arsin ilçeleri arasında sahilde planlanması gerektiği, ilçe belediyeleri, meslek odaları, üniversiteler ve STK’ların görüşlerinin tekrar alınması gerektiği vurgulandı.

Sürdürülebilir Ulaşım Vurgusu

TMMOB Şehir Plancıları Odası, Trabzon Raylı Sistem Projesi’nin kalıcı etkilerinin kenti pozitif yönde etkilemesi için güzergah analizlerinin yeniden ele alınmasını talep etti. Kentte sürdürülebilir bir ulaşım sisteminin kurulması gerektiğini belirten Şube, ekonomik açıdan düşük maliyetli, ekolojik açıdan çevreye zarar vermeyen, toplumsal açıdan sosyal eşitlik ilkesine bağlı, kentin tarihi ve kültürel kimliği ile uyumlu bir ulaşım sistemi kurulması gerektiğini vurguladı.

Trabzon Raylı Sistem Projesi’nin hazırlık aşamasının aceleye getirilmemesi gerektiğini belirten Şube, kapsamlı analizlerin gerçekçi bir şekilde ele alınması ve güzergahın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Yanlış olduğunu düşündükleri güzergaha yönelik etaplamaya dair değerlendirme yapmanın güzergahı kabul etmek anlamına geleceğini belirterek, bu konuda bir değerlendirme yapmaktan kaçındıklarını belirttiler.

Kaynak: TMMOB