Özel Haber

Trabzon’da Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi için açılış tarihi belli oldu!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun bir ilk olarak hayata geçirdiği projeler arasında yer alan Bilim Merkezi ve Planetaryum, 21 Kasım Salı günü hizmete açılıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Pazarkapı Mahallesi'nde 2 bin 200 metrekare alanda kurulan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin 2’nci uzay temalı bilim merkezi olan Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum; Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı, DOKA ve TÜBİTAK iş birliğiyle 21 Kasım'da görkemli bir törenle hizmete açılıyor. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da babası Özdemir Bayraktar’ın adını taşıyan bilim merkezinin açılışında hemşehrileri ve gençlerle bir araya gelecek.

BÖLGEDE ÖRNEĞİ YOK

Trabzon’da bir ilk olarak hayata geçirdikleri ve bölgede örneği olmayan Bilim Merkezi ve Planetaryum projesinin açılışına sayılı günler kaldığını ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Bilim Merkezi ve Planetaryum bilhassa öğrencilerimiz için çok kıymetli bir proje. Şu anda son dokunuşları yapıyoruz. Proje ile Trabzon’un sadece bilim ve teknolojiyi takip eden değil, bilim ve teknolojiyi üreten bir şehir haline gelmesini hedeflelemekteyiz. Trabzon insanı esasında mucittir. Biz de bu çerçevede çocuklarımızın icat çıkarmasını istiyoruz” dedi.

GENÇLERİN İDOLÜ SELÇUK BAYRAKTAR AÇACAK

Bilim Merkezi ve Planetaryum Projesine, Milli Teknoloji Hamlesi idealinin mimarlarından, Türkiye’nin insansız hava araçları serüveninin öncü ismi Özdemir Bayraktar’ın ismini verdiklerini de belirten Başkan Zorluoğlu, “Bilim Merkezinin işletme modelini ve koordinasyonunu da Sayın Selçuk Bayraktar’ın başkanı olduğu T3 Vakfı yapacak. Bir koordinatör atayacaklar ve tüm müfredatı onların belirlediği sistem içerisinde yürüteceğiz. Trabzon için çok önemli bir kazanım olan projenin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı aynı zamanda gençlerimizin idol olarak gördüğü Sayın Selçuk Bayraktar’ın teşrifiyle yapılacaktır. Açılıştan itibaren kurulmuş olan 32 adet standı 2 gün boyunca ziyaretçilerimiz gezebilecekler. Trabzonlu hemşehrilerimizi açılışa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

BİLİM MERKEZİNİN İÇERİSİNDE NELER VAR?

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi projesi içerisinde;

• Atölyeler,

• Planetaryum (Gezegen Evi)

• Sergi Alanları bulunmaktadır.

Atölyeler;

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde; Astronomi, Havacılık ve Uzay Atölyesi, Teknoloji Atölyesi, Matematik Atölyesi, Bilimleri Atölyesi (Fizik, Kimya, Biyoloji), Tasarım Atölyesi olmak üzere toplam 5 farklı alanda öğrencilere hizmet verecek atölyeler bulunmaktadır. Ayrıca bünyesinde Dene-Yap Atölyesi de bulunacak olan Bilim Merkezinde; Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama gibi eğitimler de sağlanacaktır.

Planetaryum;

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde; 80 kişilik oturma kapasiteli, 12 metrelik kubbe çapına sahip planetaryum bulunmaktadır.

Güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüleri, özel bir projeksiyon sistemi yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı planetaryumda çeşitli yaş gruplarındaki çocuklara uzay havacılık konusunda filmler gösterilecek olup ayrıca eğitimler de düzenlenecektir.

Sergi Alanları;

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde;

Teknoloji, Temel Bilimler, Enerji, Uzay ve Havacılık temalarına sahip, etkileşimli dört temadan oluşan sergi alanında toplam 42 adet sergi bulunmaktadır. Bilim merkezinde bulunan etkileşimli sergiler ile ziyaretçilerin bilimsel olguları deneyerek tecrübe etmeleri sağlanacaktır. Bilgiyi klasik yöntemlerle aktarmak yerine görsel,

işitsel ve duyulara hitap eden etkileşimli sergiler; bilgisayar programları, mekanik ve elektronik düzenekler ile bilimsel gerçekler ziyaretçilerle buluşturulacaktır.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }