Toplantıda Trabzon turizminde faaliyet gösteren yasa dışı işletmeler gündeme alındı. Bugün Trabzon’da 1000’e yakın işletmenin yasa dışı işlem yürüttüğüne dikkat çekilerek, bakanlığa bağlı 300’e yakın işletmenin zor durumda olduğuna vurgu yapıldı.

Aksu, Trabzon’da resmi otellerin birçoğunun satmayı düşündüğüne dikkat çekerek, “Hiçbir marka otel Trabzon’a gelmeyi asla istemiyor, şu anda çekilmek istiyor. Trabzon’da resmi otellerin birçoğu satılıktır” dedi.

Whatsapp Image 2024 12 28 At 15.05.54

SELANIZ OKUNUYOR

Aksu, yaptıkları ziyarette Bakan’ın kendilerine “Selanız okunuyor” dediğini de kaydetti.

Aksu, “Turizmin gelişmesi için yapılabilecekler sıralamasında önceliğimiz yasa dışı işletmelerin yok edilmesidir. Derneğimizin net görüşü, yasa dışı işletmeler temizlenmeden turizmde yapılabilecek pek bir şeyin olmadığıdır. Önceliğimiz yasadışılıktır. Bugün bile şehrimizde bine yakın yasa dışı işletmenin faal reklam faaliyeti yürüttüğünü düşündüğümüzde, bakanlığa bağlı 300 civarı işletmenin turizm ve ticaret yapması mümkün değildir” diye konuştu.

Aksu, Turizm İl Müdürlüğü’nün yaptığı Trabzon Turizmi ile ilgili açıklamasına da yanıt vererek, “Havaalanında çıkış yapan ziyaretçilerle yapılan anket çalışmasının istatistik gibi sunulması hatalıdır. Şehre gelen her ziyaretçi turist değildir,” dedi.

1 MİLYON 200 BİN TURİST GELMEMİŞTİR

Trabzon’a geldiği iddia edilen 1.200.000 turist gelmemiştir. İddia sahibi, kaynaklarını tutarlı bir şekilde açıklamalıdır.

Havaalanına gelen tüm yolcular bu şehrin yolcusu veya turisti değildir. Havaalanı, bölgenin büyük bir kısmına hitap etmektedir.

İl Müdürlüğü verileri, yüksek bütçeli ülkelerden gelen turist sayısının belirgin şekilde düştüğünü göstermektedir. Kamu yönetimi ve yerel yönetimler, yoksul turiste razı olmuştur.

Bir konutun 10-15 kişilik ailelere kiralanması ve yapılanın turizm diye isimlendirilmesi komik bile değildir. Bu işlem, az gelirli kısa dönem mülteci ağırlaması olarak isimlendirilebilir.

Bakanlığın çıkardığı son yasa bir kesim tarafından sabote edilmektedir. Trabzon’da günübirlik turizm konutu belgesi verilen konutların oda sayısının yaklaşık 5 olduğu belirtilmiştir. Sanırsınız Trabzon halkı saraylarda, köşklerde yaşıyor. Bu konuda kanuna karşı hile olduğu açıktır,” diye konuştu.

TURİZM KANUNU UYGULANSIN

Aksu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Biz, 1 Ocak 2024 tarihinde çıkan turizm kanununun açık, net ve asla tartışılmaz olduğunu söylüyoruz. Bu konuyla ilgili çok baskılar yaptık ve Bakan Bey bizi çağırdı. Bakanımızla yaptığımız toplantıda, bizi tebrik etti, teşekkür etti. Bu kanunun arkasında durduğumuz için…

2800 işletme tespit ettik. Yerel yönetimlere şubat ve mart ayında dilekçelerimizi verdik. Maalesef avukatımızla vermemize rağmen hiçbir dönüş sağlanmadı. Hiçbir şekilde gerekli denetimler yapılmadı. Sebepler sunuldu. Denetleyicimiz yok dendi.

En son Turizm İl Müdürümüze gittiğimizde, 20 milyonluk ceza kesildiğini söyledi. 92 işletmeye. Ben Turizm İl Müdürümüze, ‘2. defa gittiniz mi?’ diye sordum. ‘Gidemedik’ dedi. Ben de ‘Kimler sizi göndermedi ya da bu kanunu neden geçerli kılmıyorsunuz?’ dedim. Müdürümüz, “Gidemedik” dedi. Ben şimdi soruyorum: Kanunu uygulatmayan kim?

Biz sadece Turizm Kanunu uygulansın diyoruz. Ruhsat alabilenler alsın, alamayanlar kapalı olsun.
İl Müdürümüze söylememize rağmen maalesef yetkilerini kullanmadıkları, bu konuda suç işlediklerini görüyoruz. Bu yüzden, biz avukatımızla yarından itibaren suç duyurusunda bulunacağız.
Ben kamuoyunda İl Müdürüne soruyorum: “Sizi 2. denetime kim göndermedi?” Bunun cevabını versin. Biz tekrar soruyoruz: Sizleri kim durduruyor?" dedi. 

Bakanımıza yaptığımız ziyarette ise bize, çok enteresan, “Size engellemeler olacak, direnin” dedi.

Günübirlik konutların birçoğu hala kaçak işletilen apartlar ve diğer tesislere verilmiştir. Bu işletmeler, bir konuta belge alıp turizm işletmesi gibi çalışmayı sürdürmektedir. Bu konuda kanun açık olmasına rağmen, gerekli müdahaleler yapılmamıştır.”

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ DENETLEMELER YAPILMADI…

Sunumda, 200’ü aşkın işletmeye 20.000.000 (YİRMİ MİLYON) TL ceza kesildiği vurgulanmıştır. Bu tutar, ilettiğimiz işletme sayısının yanında devede kulak bile değildir. Ceza uygulanan işletmelere, kanun emri olmasına rağmen ikinci ve üçüncü denetlemeler yapılmamış ve ciddi kamu zararı oluşmuştur (ikinci denetim cezası tutanak başına 500.000 TL, üçüncü denetim cezası tutanak başına 1.500.000 TL’dir). Bu noktada kanunun caydırıcı maddeleri uygulanmamıştır.

Kanun, sanki yasa dışı olan tüm işletmeler belgelendirilsin demiş gibi algılanmış ve birçok işletme usulsüz şekilde belgelendirilmiştir.

Üst kullanım hakkı bir kiracılık ilişkisidir. Üst kullanım hakkıyla belgelendirme yapılamaz. Yapılan belgelendirmeler iptal edilmelidir. Derneğimiz bu yönde hukuki girişimlerde bulunacaktır.

Trabzon’da, bilgimiz dahilinde olan ve hazırlıkları hukuki olarak rezidans olarak yapılan bina yoktur. Bu noktada verilen rezidans belgeleri sorunludur. Derneğimiz, bu konuda da hukuki girişimlerde bulunacaktır.

OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 40, YÜZDE 58 GERÇEK DEĞİLDİR

Turizm Bakanlığı verilerine göre, Trabzon’un yatak sayısı 30.000’e yaklaşmıştır. Bu sayı Trabzon ölçeğinde yeterlidir, hatta bir miktar fazladır.

Trabzon’da, bakanlığa bağlı otellerin verileriyle ilgili değerlendirme yapılmamıştır. Derneğimiz üyelerinin doluluk oranı %40’lar civarındadır. Sunumda bahsedilen, gelen turistlerin %58’inin otellerde konakladığı bilgisi gerçek değildir. Gelen turist, neresi oteldir bilgisini ancak tabelasından bilmektedir. Trabzon’da tabela kirliliği had safhadadır. Yıllık doluluk oranı %20, hatta daha da düşmeye başlamıştır.

VALİ, BELEDİYELER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN DEDİ…

Yerelde gerçekleşen tüm faaliyetler, yerel yönetimlerle ilgilidir. Yasaları uygulamak ve toplumsal barışı sağlamak, kamu yönetimi kadar yerel yönetimlerin de asli görevidir.

Tüm çabalarımıza rağmen, yerel yönetimlere bilgisini verdiğimiz işletmeler tam anlamıyla denetlenmemiştir. Zaten orada bir karmaşa var. Valiye gittiğimizde belediye diyor, belediyeye gittiğimizde valilik diyor. Kimin yetkisi olduğunu biz 1 yıl boyunca bulamadık. Hatta Valimiz dedi ki, “Suç duyurusunda bulunun, belediyelerle ilgili işini yapmıyor.”

BELEDİYE MECLİSLERİ, KANUN HÜKÜMLERİNİN YUMUŞATILDIĞI…

2017 yılından itibaren, özellikle Ortahisar ilçemizde yerel yönetimce himaye edilen yasa dışı işletmeler bugün de az da olsa himaye görmektedir. Diğer ilçelerimizde de durum farklı değildir.

Belediye meclisleri, kanun hükümlerinin yumuşatıldığı, dost ve yandaşların korunduğu meclisler olmamalıdır.

YASAL İŞLETMELER DENETLENİYOR, YASA DIŞI İŞLETMELERE TAVİZKAR DAVRANILMAKTADIR

Başı her sıkıştığında “kümesteki kaz” deyimi ile kapısı çalınan ve denetlenen yasal işletmelerin yanında, yasa dışı işletmelerde denetimlerde tavizkar davranılmaktadır.

2023 yılı Ağustos ayında Defterdarlık makamı eliyle denetim birimine ulaştırdığımız listeyle ilgili ya denetleme yapılmamış ya da geçiştirilmiştir.

Kimlik bildirim sistemi esas alınarak yapılacak bir denetimde, son 5 yıllık gelir kaybının ne denli büyük olduğu görülecektir,” dedi.

TRABZON VALİSİNE SESLENDİ

Aksu, açıklamasının son bölümünde Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’a seslendi.  Aksu, “Yukarıda verdiğimiz bilgiler ve değerlendirmeler sizin söz konusu değerlendirme toplantısında yaptığınız konuşmayla örtüşmemektedir. Sözleriniz arasında Turist profilinin değiştiğinden ve resmi yatak sayısının artışından kaynaklanan doluluk sorunundan bahsettiniz.

Turist profili değişmemiştir. Geçen yıllara göre farklı ülkelerden turist girişi yaşanmamıştır. Son 5 yılda farklı ülkelerden turist girişi olmamıştır.

TURİZM EŞKIYALARINI NASIL BULACAKSINIZ?

Resmi yatak sayısı artmasına rağmen sorun, artan resmi yatak sayısı değil, artan resmi olmayan yatak sayısıdır. Resmi yatak sayısı 30.000 iken, gayri resmi yatak sayısının bunun iki katından fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Konuşmanızın bir bölümünde, "Arkadaşlarla görüştüm, yasa dışı işletmelerin Mayıs ayında sonunu getireceğiz" dediniz. Bu söyleminiz, 2024 yılında yeterince mücadele etmediğinizin, arkadaşlarınıza gerekli talimatları vermediğinizin itirafı mıdır?

Neden yasa dışı işletmelere 2. ve 3. denetimleri yaptırmadınız? Yapılmadığından bilginiz var mı?

2025 yılı Mayıs ayını neden bekliyorsunuz? Kış aylarında yer altına çekilen, adeta kış uykusuna yatan turizm eşkıyalarını nasıl bulacaksınız?

Yaz ayları gelip turizm hareketliliğinde, geçen yıllarda olduğu gibi "Ne yapalım, içeride turist var" bahanesine sığınacak mısınız?

Şehrimizin en üst kamu yöneticisi olarak, yasal olmayan işletmelerin yok edilmesini sağlayabilecek misiniz?

Yasa dışı işletmelerin yasal temsilcilerinin kamu kurumu yöneticilerini, yerel yöneticileri ve bazı sivil toplum örgütlerini ziyaretlerini sıklaştırdığını sosyal medyadan ve basından görüyoruz. Siz bu konuda yasal işletmelerin yasal temsilcilerini dinleyecek misiniz? Bu konuda bilgiye ve görüşe ihtiyacınız yok mu?

Bu kanunu size kim uygulatmıyor? Bu kanundan sonra kapanan otel sayısı: sıfır.

Son söz: Turizm kanunu uygulansın,” dedi.

KİMLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK.. 

Suç duyurusunu kim hakkında bulunacakları ile ilgili soruya ise Aksu, “Bizim verdiğimiz resmi dilekçeler var, cevapları verilmedi. Avukatımız, kanunen suç duyurusunda bulunmamız gerektiğini söyledi. Biz durdurduk. Şu an yapacak bir şeyimiz yok. Ortahisar Belediyesi’ne 83 tane oteli ihbarda bulunduk. 83 otelin 23’ünü resmi koyduk, kendi otellerimizi yazdık. Geldiler, bize de... Ortahisar Belediyesi bize 20 gün sonra bir yazı gönderdi.

Yaptığımız şikayet üzerine gittiğimiz tesislerin 60 tanesinin gayri resmi, 23 tanesinin resmi olduğunu tespit ettik. Biz de '60 tane tespit ettiniz, işlem yapın' dedik. Ortahisar’da kapanan otel sayısı sıfır…” diye konuştu.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ